Με αρνητικό τεστ Covid-19 ανά χείρας αναμένεται να καταφθάσουν σήμερα στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων οι αντιπροσωπείες των ανώτατων στελεχών των τριών παρόχων της χώρας για να πλειοδοτήσουν τις επιθυμητές συχνότητες για το 5G.
Ο διαγωνισμός που εκτελίσσεται εντός χρονοδιαγράμματος και μάλιστα και λίγες ημέρες νωρίτερα από τις αρχικές προβλέψεις που έκαναν λόγο για 21 Δεκεμβρίου, αφορά τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3.400-3.800 MHz και 26 GHz και κατά πάσα πιθανότητα θα ολοκληρωθεί σήμερα.
Να θυμίσουμε ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνται στις περιοχές των 3,5 GHz (3.400-3.800 MHz) και των 700MHz, κι αυτό γιατί οι συχνότητες των 3,5 GHz είναι αυτές που δίνουν την δυνατότητα ανάπτυξης δικτύων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές ενώ αυτές των 700MHz προσφέρουν κάλυψη σε μεγάλες ημιαστικές περιοχές της περιφέρειας, στις οποίες θα μπορούσαν να υπάρξουν δυνητικά και πολλές βιομηχανικές εφαρμογές. Σημειωτέον ότι τα 700 ΜΗz δίνονται σε συνέχεια του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ, το χρονοδιάγραμμα για την αποδέσμευση του οποίου παραμένει το γ' τρίμηνο του 2021, παρά τα προσκόμματα που δημιουργεί η πανδημία.
Το επιτελείο των υπερθεματιστών το οποίο θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους επικεφαλείς των παρόχων απαρτίζετα από τους τρεις μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας, δηλαδή Cosmote, Vodafone και Wind.
Με βάση τις τιμές εκκίνησης κι υπό την προϋπόθεση ότι θα διατεθούν όλες οι διαθέσιμες άδειες, τα συνολικά έσοδα που θα προκύψουν για το Δημόσιο θα ανέλθουν σε 367 εκατ. ευρώ. Παρά μάλιστα τις «ευκολίες πληρωμής» που περιλαμβάνει ο διαγωνισμός, με το σκεπτικό να διευκολύνει τις επενδύσεις των παρόχων για την ταχεία ανάπτυξη των δικτύων, η πλειονότητα των παρόχων ενδέχεται να επιλέξει την λύση της άμεσης αποπληρωμής του 100% του τιμήματος. Να υπενθυμίσουμε ότι οι πάροχοι έχουν την επιλογή να πληρώσουν σε 10 ημέρες από την ανάδειξή τους είτε το 100% του τιμήματος είτε το 30% και το υπόλοιπο ποσό σε εννέα ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2024. Υποχρεώσή τους βέβαια είναι να καλύψουν με το νέο δίκτυο το 60% του πληθυσμού σε τρία χρόνια και σε έξι χρόνια τουλάχιστον το 94%.
Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού πέρα από το πράσινο φως που θα δώσει για την ανάπτυξη - ή μάλλον για την εμπορική διάθεση των δικτύων μιας και όπως αναφέρουν οι πάροχοι οι προεργασίες έχουν προχωρήσει - θα σηματοδοτήσει και την έναρξη του ταμείου ΦΑΙΣΤΟΣ. Παρότι η πλειονότητα του ποσού, για την ακρίβεια το 75%, θα πάει στην «μαύρη τρύπα» του χρέους, το 25% θα διατεθεί για την δημιουργία του εν λόγω ταμείου με στόχο την ταχεία δημιουργία ενός οικοσυστήματος εφαρμογών γύρω από την πέμπτη γενιά δικτύων. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, το ταμείο αναμένεται να έχει στελεχωθεί στο α’ τρίμηνο του έτους και να «σηκώσει» άμεσα τα χρήματα από τον ιδιωτικό τομέα ώστε να ξεκινήσουν οι επενδύσεις για το 5G. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr μάλιστα, οι διεργασίες για την στελέχωσή της διοίκησης και της εκτελεστικής επιτροπής προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και δεν αποκλείεται σε θέσεις-κλειδιά να τοποθετηθούν στελέχη με μεγάλη εμπειρία στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και των δικτύων, τα οποία έχουν περάσει στο πρόσφατο παρελθόν κι από θέσεις του αρμόδιου υπουργείου.
Την πρόθεση για ταχεία στελέχωση και άμεση έναρξη λειτουργίας του ταμείου επιβεβαιώνει άλλωστε και η προκήρυξη διαγωνισμού από πλευράς του Υπερταμείου ήδη από το τέλος Οκτωβρίου για την επιλογή συμβούλου που θα αναλάβει την αναζήτηση, επιλογή και πλήρωση θέσεων Εκτελεστικών και Μη Εκτελεστικών Μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας 5G Ventures («Συμμετοχές 5G ΑΕ»), της θυγατρικής δηλαδή του υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) που θα αναλάβει να διαχειριστεί το «Ταμείο Φαιστός». Να θυμίσουμε ότι το Δ.Σ. της 5G Ventures είναι επταμελές, με τα τέσσερα μέλη να συμμετέχουν και στην επενδυτική επιτροπή, η οποία θα παίζει κύριο ρόλο στην επιλογή των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει το «Ταμείο Φαιστός».
To 2022 η χρονιά του 5G
Παρότι η διάθεση του 5G όπως έχουν δεσμευτεί οι πάροχοι θα ξεκινήσει το α’ τρίμηνο του 2021 - οι επικεφαλής των παρόχων έχουν ουκ ολίγες φορές ξεκαθαρίσει ότι η προετοιμασία έχει ξεκινήσει ώστε να είναι έτοιμοι να πατήσουν το «κουμπί» της ενεργοποίησης μόλις έχουν διαθέσιμες συχνότητες - η χρονιά του 5G δεν θα είναι το 2021, αλλά το 2022.
Κι αυτό γιατί το «μείζον ζήτημα» της πέμπτης γενιάς δικτύων δεν είναι η εμπορική διάθεση και χρήση του από τους πολίτες αλλά από τις επιχειρήσεις, κάτι που απαιτεί χρόνο κι επενδύσεις από την πλευρά των τελευταίων.
Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την πρόσφατη σχετική μελέτη της ΕΥ «Maximizing the 5G opportunity for enterprise», τα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα φέρουν ραγδαία αύξηση επενδύσεων τα επόμενα χρόνια , με το ποσοστό των επιχειρήσεων που επενδύσουν σε αυτό να εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί στο 70% από το 15% που είναι σήμερα. Ωστόσο η πλειονότητα των επιχειρήσεων (74%) πιστεύει ότι οι λύσεις 5G θα αποτελούν μέρος των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων τους, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Στην παρούσα φάση, οι περισσότερες εξ αυτών (67%) είναι σε στάδια δοκιμών ή βρίσκονται σε συζητήσεις για τη διενέργεια πιλοτικών δοκιμών. Παρόλα αυτά βέβαια, το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν την βεβαιότητα ότι θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε λύσεις IoT φτάνει μόνο στο 48%.
Ο λόγος της προαναφερθείσας διστακτικότητας των επιχειρήσεων απέναντι στην υιοθέτηση των εφαρμογών 5G, πηγάζει, κυρίως, από την έλλειψη γνώσεων σχετικά με την πρακτική εφαρμογή του 5G και την αντίληψη πολλών, ότι αποτελεί απλώς μία αναβάθμιση του δικτύου 4G. Τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα, αναγνωρίζουν ως πρόσθετες προκλήσεις, τον τρόπο ενσωμάτωσης του 5G στις υπάρχουσες τεχνολογικές υποδομές των οργανισμών τους, αλλά και τις αντιλήψεις περί χαμηλού βαθμού ωρίμανσης της τεχνολογίας 5G.
Τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων πιστεύουν ότι θα χρειαστούν εξωτερική βοήθεια, ώστε να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν επαρκώς τις δυνατότητες του 5G, ενώ το 77% δηλώνουν ότι θα δώσουν προτεραιότητα σε προμηθευτές λύσεων 5G που μπορούν να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία ως συνεργάτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν δυσκολίες εύρεσης του κατάλληλου προμηθευτή 5G.
Σύμφωνα με την έκθεση του ευρωπαϊκού think tank «IDATE DigiWorld» οι συνδέσεις 5G στην χώρα μας αναμένεται να πλησιάσουν τα 3 εκατομμύρια, περίπου το 18% των συνολικών συνδέσεων κινητής, το 2025. Αντίστοιχα το 2025 τα έσοδα από υπηρεσίες 5G αναμένεται να αγγίξουν τα 260 εκατ. ευρώ, με το 97% αυτών να προέρχεται από υπηρεσίες ενισχυμένης κινητής ευρυζωνικότητας (enhanced Mobile broadband/eMBB). Όσο για τους τομείς που αναμένεται να έχουν την μεγαλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας 5G είναι η ψυχαγωγία, οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας, ο αγροτικός τομέας και οι έξυπνες πόλεις. insidergr
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου