athens

ΣΤΑ ψηφιακά έργα η «Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού»


 Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρη Ζαριφόπουλο, η πολυαναμενόμενη «Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού», η εθνική ψηφιακή στρατηγική της Ελλάδας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μέσω αυτής, θα καθορίζονται οι βασικές αρχές, το πλαίσιο και οι κατευθύνσεις για την ψηφιακή λειτουργία του κράτους, καθώς και οι ειδικότερες αρχές που θα διέπουν κάθε οριζόντια ή τομεακή πρωτοβουλία προς τον σκοπό αυτό.

Τα έργα και οι πρωτοβουλίες που θα περιλαμβάνονται σε αυτή αριθμούν τα 350 περίπου και έχουν καταρτιστεί με συνεκτικό τρόπο ώστε να συντονίζονται εύρυθμα και τα συναρμόδια υπουργεία για κάθε ψηφιακή δράση που πρέπει να πραγματοποιήσουν.

Παρότι η «Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού» έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται μέσω του gov.gr και πολλά έργα της έχουν ήδη ανακοινωθεί - με κάποια να βρίσκονται ακόμα και σε προχωρημένο στάδιο - ο κατάλογος των έργων θα διευρυνθεί περαιτέρων, χάρη στις πρόσθετες δυνατότητες χρηματοδότησης που προσέφερε το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως έχει ανακοινωθεί άλλωστε το 20% των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης αφορά ψηφιακές δράσεις. Όσο για την λοιπή χρηματοδότηση θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από το νέα ΕΣΠΑ.

Ο στόχος της Βίβλου είναι διττός. Αφενός δρομολογεί τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών με ό,τι οφέλη απορρέουν από τον εκσυγχρονισμό αυτό για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις κι αφετέρου προωθεί την σύγκλιση της χώρας μας με τον Ευρωπαϊκό Μέσο όρο σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Όσο για τα έργα που θα περιλαμβάνει θα επεκτείνονται σε όλους σχεδόν τους βασικούς τομείς πολιτικής, όπως η Υγεία, η Δικαιοσύνη, η Παιδεία.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται το Μητρώο διαλειτουργικότητας, το οποίο θα εξασφαλίζει την επικοινωνία των διαφόρων μητρώων του δημοσίου, η ψηφιακή διασύνδεση των οργανισμών, το κυβερνητικό Νέφος (G-cloud), η ολοκλήρωση του δικτύου που διασυνδέει τις κρατικές υπηρεσίες (μέσω του υπό εξέλιξη Σύζευξις ΙΙ), αλλά και σύστημα που θα υποστηρίξει την «Κωδικοποίηση και Αναμόρφωση της Ελληνικής Νομοθεσίας». 

Ένα ακόμα έργο είναι και η ψηφιοποίηση του αρχείου του Δημοσίου, ώστε να είναι προσβάσιμες οι πληροφορίες που σήμερα βρίσκονται αρχειοθετημένες σε έντυπη μορφή σε διάφορους δημόσιους φορείς. Επιπλέον θα δημιουργηθεί και το λεγόμενο «ERP του Δημοσίου», ένα σύστημα δηλαδή παρακολούθησης δαπανών και εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Παράλληλα θα περιλαμβάνονται και έργα για την διασφάλιση της κυβερνοασφάλειας , την διαφύλαξη των τεχνολογικών υποδομών και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Τέλος, εντός της Βίβλου θα υπάρχουν και παρεμβάσεις όπως ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης που θα παρέχει πρόσβαση στα γεωχωρικά δεδομένα της χώρας (όρους δόμησης, σχέδια πόλεων, δασικές εκτάσεις κλπ), η ψηφιοποίηση των ακινήτων και της δημόσιας περιουσία, αλλά και η αναβάθμιση της «Διαύγειας», ώστε να επεκταθεί σε περισσότερους τύπους διοικητικών πράξεων και να μετατραπεί σε κεντρικό αποθετήριο δημόσιων εγγράφων

About Freegr network

Από το Blogger.