athens

Αλλάζει το τοπίο των τηλεπικοινωνιών


 Ένα διαφορετικά «διασυνδεδεμένο» τοπίο στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, δομείται το τελευταίο διάστημα, τόσο από πλευράς υποδομών όσο κι από αυτή των προσφερόμενων στους καταναλωτές υπηρεσιών. Χρόνιες «πληγές» τείνουν προς εξυγίανση την ώρα που το 5G και νέοι παίκτες προστίθενται στην εξίσωση των δικτύων, διεκδικώντας μερίδιο από μια προσοδοφόρα πίτα, σε σχέση με τις καθοδικές τάσεις που καταγράφονται στο σύνολο της αγοράς.

Νέα μέρα για την Forthnet

Οι τελευταίες κινήσεις στη σκακιέρα των παρόχων έγιναν προς το τέλος της εβδομάδας, όταν ο νέος μεγαλομέτοχος της Forthnet, United Group, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του, προχώρησε στην υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης με βραχυπρόθεσμο στόχο την έξοδο της εταιρείας από το χρηματιστηριακό ταμπλό. Την ίδια στιγμή κατέθεσε την πρότασή του για τις διοικητικές αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν μετά και την αποχώρηση του Πάνου Παπαδόπουλου από την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Αυτές περιλαμβάνουν την παραμονή, τουλάχιστον προς ώρας, του πρώην CFO της εταιρείας, κ. Δημήτρη Τζελέπη στη θέση του CEO, αλλά και την ανάληψη της θέσης του προέδρου από τον κ. Νίκο Σταθόπουλο, Διευθύνων Σύμβουλος και προεδρεύων της Επενδυτικής και Εκτελεστικής Επιτροπής της Bc Partners. Η εξυγίανση της εταιρείας βέβαια σε συνδυασμό με τις επενδύσεις που θα δρομολογήσει ο νέος μέτοχος, θα αυξήσει τον ανταγωνισμό κυρίως στο πεδίο της συνδρομητικής τηλεόρασης αλλά και σε αυτό των τηλεπικοινωνιών.

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα θα παιχτεί στο αθλητικό τηλεοπτικό περιεχόμενο, όπου η Nova μπορεί να διεκδικήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης στην Ελλάδα των ποδοσφαιρικών αγώνων του UEFA Champions League, καθώς και του Europa League, για την περίοδο 2021-2024, με έτερο διεκδικητή την Cosmote TV, του ομίλου ΟΤΕ, που προβάλει μέχρι σήμερα του εν λόγω αγώνες.

Ενδιαφέρον ωστόσο θα έχει και η δραστηριοποίηση της Νova στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, κάτι που δρομολογείται ήδη από το καλοκαίρι όπου ξεκίνησε η διάθεση των πιλοτικών της προγραμμάτων. Παρότι όλα είναι έτοιμα για την πρεμιέρα της κινητής άγνωστο παραμένει το πόσο επιθετική θα είναι η εμπορική πολιτική που θα ακολουθηθεί σε μια περίοδο που η κινητή τηλεφωνία κλονίζεται από την παραμονή όλων στο σπίτι και την συνεχή χρήση των δικτύων WiFi. Δεδομένης αυτής της συνθήκης μάλιστα και της αργής επιστροφής στην κανονικότητα που προβλέπεται, όλοι οι πάροχοι αναμένεται να στραφούν στην προώθηση υψηλότερων ταχυτήτων στην σταθερή αλλά και να αναζητήσουν και νέες πηγές εσόδων.

Το νέο επενδυτικό σκηνικό αλλάζει τις ισορροπίες

Στα πολυαναμενόμενα της επικείμενης χρονιάς περιλαμβάνονται η έναρξη της μετάβασης σε ταχύτητες πέμπτης γενιάς, οι επενδύσεις για τα νέα δίκτυα οπτικών ινών, αν θέλει η χώρα μας να συμβαδίσει με την λεγόμενη «Κοινωνία του Gigabit» που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός κράτους κι ιδιωτικών επιχειρήσεων. Κάθε μια από τις παραπάνω συνιστώσες, που συνθέτει το νέο επενδυτικό σκηνικό, απαιτεί ή τουλάχιστον μπορεί να ανατρέψει τις ισχύουσες ισορροπίες.

Από πλευράς του, το 5G διαφέρει αρκετά από τις προηγούμενες γενιές δικτύων, αφού κατά κύριο λόγο απευθύνεται σε επιχειρήσεις. Να θυμίσουμε ότι ο μόνος καταναλωτικός προσανατολισμός που θα μπορούσε να έχει αισθητή επίδραση το 5G είναι αυτός του cloud gaming. Δεδομένης της ευρείας βιομηχανικής εφαρμογής του μάλιστα, πηγές της αγοράς εικάζουν ότι οι πάροχοι θα στραφούν σε έργα πληροφορικής αλλά και σε εφαρμογές αξιοποίησης των 5G δυνατοτήτων, κάτι που αφήνει το πεδίο ανοιχτό και για συνέργειες. Να θυμίσουμε ότι ήδη ο ΟΤΕ δραστηριοποιείται στα έργα ICT ενώ η Vodafone κάνει τώρα τα πρώτα της βήματα με πηγές να εκφράζουν αντίστοιχες προθέσεις και για την Wind.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ψηφιακός μετασχηματισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυξάνει τις ανάγκες για υποδομές αλλά και για την αναβάθμιση του υπάρχοντος δικτύου χαλκού. Σύμφωνα μάλιστα και με τον νέο Ευρωπαϊκό Κώδικα ηλεκτρονικών επικοινωνιών ο οποίος πρόσφατα ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια – πέντε από το 2018 όπου και εκδόθηκε – η Ευρώπη θα πρέπει να εστιάσει στο θέμα cooper switch off – δηλαδή την αντικατάσταση του χαλκού στο «τελευταίο μίλι», από την καμπίνα του παρόχου μέχρι το σπίτι ή την επιχείρηση. 

Να θυμίσουμε ότι ήδη οι πάροχοι έχουν εστιάσει στη δημιουργία δικών τους δικτύων οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH). Το μεγαλύτερο εξ αυτών διαθέτει σήμερα ο όμιλος του ΟΤΕ μέσω του οποίου πάνω από 250.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες FTTH, με τον αριθμό να εκτιμάται ότι σύντομα θα ξεπεράσει 300.000.

Η συνθήκη λοιπόν επιβάλει επενδύσεις και προς αυτή την κατεύθυνση και μάλιστα σε μια περίοδο που ο ανταγωνισμός αυξάνει. Σημειωτέων ότι πρόσφατα ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε την απόφασης της θυγατρικής του, Grid Telecom, να δραστηριοποιηθεί ενεργά στη χονδρεμπορική αγορά των τηλεπικοινωνιών κατά τα πρότυπα των μεγάλων Ευρωπαίων Διαχειριστών Μεταφοράς Ενέργειας. Ήδη άλλωστε η Grid Telecom παρέχει υπηρεσίες σκοτεινής οπτικής ίνας σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους μέσα από το δίκτυο 3.000 και πλέον χιλιομέτρων που διαχειρίζεται σε ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Αν και τα αναλυτικά σχέδια της Grid θα ανακοινωθούν από εβδομάδα, μέσα στη χρονιά, αναμένεται να διαθέτει και υπηρεσίες χωρητικότητας (10-100 Gbps) σε μεγάλους πελάτες. 

Πέρα από τα σχέδια χονδρικής διάθεσης του ΑΔΜΗΕ, την είσοδό της στις τηλεπικοινωνίες ανακοίνωσε πρόσφατα και η ΔΕΗ κάνοντας λόγο για ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών. Στην περίπτωση της ΔΕΗ βέβαια, η ανάπτυξη θα είναι αρκετά διαφορετική, αφού μέσω του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να προσφέρει η ίδια Fiber To The Home (FTTH). Ωστόσο αυτό δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι η ίδια η εταιρεία θα μπει στο κομμάτι της λιανικής πώλησης (όπως είχε επιχειρήσει την προηγούμενη δεκαετία με την Tellas) αφού κάλλιστα θα μπορούσε να μισθώνει την υποδομή στους παρόχους. 

About Freegr network

Από το Blogger.