athens

Στον δρόμο του ψηφιακού μετασχηματισμού 9 στις 10 ελληνικές εταιρείες


 Καταλυτικά επέδρασε η πανδημία στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων με το 93,8% των εγχώριων εταιρειών να δηλώνει ότι η κρίση του κορονοϊού επιτάχυνε τις διαδικασίες της ψηφιοποίησης των λειτουργιών του. Ακόμη και αν, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένες, οι ελληνικές επιχειρήσεις μπήκαν εσπευσμένα σε διαδικασία αλλαγών αντιμετωπίζοντας τις νέες προκλήσεις των καιρών.

Το παραπάνω αποκαλύπτει η εκτενής έρευνα του Found.ation την οποία πραγματοποίησε σε συνεργασία με το EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας), για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, προσθέτοντας και μερικές ενδιαφέρουσες πτυχές της νέας επιχειρηματικής πραγματικότητας που διαμορφώνεται στη χώρα.

Για την ακρίβεια από την έρευνα προκύπτει ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων αναγνωρίζει τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού, με το 90,2% είτε να έχει ήδη ανταποκριθεί είτε να σκοπεύει να ενεργοποιήσει άμεσα, έναν οδικό χάρτη ψηφιακού μετασχηματισμού.

Μάλιστα οι ελληνικές επιχειρήσεις περιλαμβάνουν σε σχετικά projects ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού τους(πάνω από το 74% συμμετέχει full time ή αφιερώνει σημαντικό κομμάτι του χρόνου του).

Για μια ακόμη χρονιά, η εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού σε hard και soft skills αναδεικνύεται ως η πιο αποτελεσματική πρακτική για την εφαρμογή οπουδήποτε σχεδίου ψηφιακού μετασχηματισμού.

Όπως ήταν αναμενόμενο η στροφή στην τηλεργασία είναι εμφανής, με το 81,7% των ερωτηθέντων μάλιστα να εκτιμά ότι ήρθε για να μείνει. Για την ακρίβεια προ πανδημίας, 7 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις είχαν μόλις το 25% του εργατικού τους δυναμικού σε remote work, ποσοστό που ανήλθε στο 50% μετά την έξαρση του Covid-19 για 6 από τις 10 επιχειρήσεις.

Παρόλα αυτά αρκετές επιχειρήσεις ήταν ανέτοιμες για την προαναφερθείσα μετάβαση. Συγκεκριμένα μόλις 14,8% των εταιρειών ήταν σε θέση να προχωρήσουν στην αλλαγή άμεσα, ενώ 48,4% δήλωσαν πως ήταν αρκετά έτοιμοι να το κάνουν.

Στο πάντα «ευαίσθητο» και «κρίσιμο» κομμάτι της εργασίας με δεδομένα, το 56,1% των ερωτηθέντων από τις ελληνικές επιχειρήσεις ανέφερε ότι δε συλλέγονται ή συλλέγονται μόνο μερικώς δεδομένα, ενώ από αυτούς που το κάνουν συστηματικά το 61% χρησιμοποιεί τις πληροφορίες για να κατανοήσει καλύτερα τον πελάτη.

Ωστόσο, το 57,3% σημείωσε ότι δεν κάνει χρήση συμπεριφορικών δεδομένων ή μεθοδολογιών ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού για να βελτιώσει τις παροχές στους χρήστες του και το 48,8% δε χρησιμοποιεί καμία διαδικασία διαχείρισης ιδεών ώστε να εκμεταλλευτεί τη δημιουργικότητα του εργατικού δυναμικού της. insidergr

About Freegr network

Από το Blogger.