freegr

Μικροσκοπικό καθρεφτάκι θα αποκαλύψει την σκοτεινή ύλη

 Μια καινοτόμος συσκευή που δημιούργησαν ερευνητές στις ΗΠΑ θα προσπαθήσει να δώσει απάντηση σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Σύμπαντος.

Μπορεί να αποτελεί το 85


% του Σύμπαντος αλλά κανείς δεν γνωρίζει πώς είναι, τι είναι και ποιες οι ιδιότητες της. Πρόκειται για την μυστηριώδη σκοτεινή ύλη για την οποία έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες που ξεκινούν από κάποιες προσπάθειες περιγραφής της και καταλήγουν στο ότι δεν
υπάρχει και πρέπει να σκεφτούμε κάτι άλλο για να έχουμε ολοκληρωμένα κοσμολογικά μοντέλα. Γίνονται συνεχώς μελέτες, πειράματα και προσπάθειες εντοπισμού της σκοτεινής ύλης χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ομάδα Αμερικανών ερευνητών αποφάσισε να μπει στο κυνήγι της σκοτεινής ύλης αναπτύσσοντας μια μέθοδο εντοπισμού της. Οι ερευνητές βασίζουν την προσπάθεια τους σε μια θεωρία σύμφωνα με την οποία ότι ο γαλαξίας μας γεμάτος από μικροσκοπικά σωματίδια, τα σκοτεινά φωτόνια τα οποία έχουν μάζα αλλά τόσο μικρή που τα σημερινά τεχνικά μέσα δεν μπορούν να τα ανιχνεύσουν.

Η ερευνητική ομάδα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ντελαγουέαρ προτείνει την δημιουργία ενός επιταχυνσιόμετρου που θα αποτελείται από νιτρίδιο του πυριτίου και ένα μικροσκοπικό καθρέφτη δημιουργώντας δύο επιφάνειες που το φως θα αναπηδά ανάμεσα τους.

Αν οι αποστάσεις ανάμεσα στα δύο υλικά μεταβάλλεται οι ερευνητές οι ερευνητές θα γνωρίζουν από την μελέτη του ανακλώμενου φωτός την παρουσία των σκοτεινών φωτονίων και εντοπίζοντας στα σκοτεινά φωτόνια αυτόματα θα υπάρχει επιβεβαίωση της ύπαρξης της σκοτεινής ύλης.    

«Η σκοτεινή ύλη μπορεί να δημιουργείται σε μαύρες τρύπες ή μπορεί να αποτελείται από κάτι τρισεκατομμύρια φορές μικρότερο από ένα ηλεκτρόνιο» αναφέρει η Σουάτι Σινγκχ, επικεφαλής της μελέτης. Η Σινγκχ είναι θεωρητικός κβαντικής φυσικής που ασχολείται με την ανάπτυξη νέων πρωτοποριακών μεθόδων εντοπισμού της σκοτεινής ύλης. Όπως είναι ευνόητο η επιστημονική κοινότητα θα αναμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

About Freegr network

Από το Blogger.