ειδήσεις

Video Games: Η τέλεια πύλη για εγκληματίες του κυβερνοχώρου


 Το lockdown οδήγησε σε μια τεράστια αύξηση στη χρήση παιχνιδοκονσολών σε μια προσπάθεια να διασκεδάζουν τα παιδιά και οι έφηβοι κατά τη διάρκεια των ατέλειωτων ωρών της καραντίνας μέσα στα σπίτια τους. Η Ευρώπη είναι πλέον η δεύτερη πιο ενεργή περιοχή στην κατηγορία gaming με 668 εκατομμύρια παίκτες, σύμφωνα με την έκθεση της DFC Intelligence. Ως αποτέλεσμα, οι gamers να γίνονται ένας ακόμη στόχος των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο, καθώς οι περισσότεροι έχουν συνδεδεμένους λογαριασμούς, που περιλαμβάνουν τραπεζικά στοιχεία, προσωπικά στοιχεία, email κ.λπ.

Η Check Point® Software Technologies Ltd., κορυφαίος πάροχος λύσεων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο παγκοσμίως, επισημαίνει τους βασικότερους κινδύνους κυβερνοασφάλειας που ενδέχεται να υπάρχουν σε διάφορες πλατφόρμες βιντεοπαιχνιδιών και θέλει να ευαισθητοποιήσει τόσο τους παίκτες όσο και τους γονείς για τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται κάθε φορά που κάθονται μπροστά στις οθόνες τους για ώρες:

  • Downloading από ανεπίσημους ιστότοπους: Οι χρήστες των gaming πλατφορμών στρέφονται συχνά σε ιστότοπους τρίτων όπου διάφορα παιχνίδια προσφέρονται σε πολύ χαμηλότερο κόστος από την επίσημη τιμή. Αυτοί οι ιστότοποι δεν παρέχουν καμία εγγύηση στους χρήστες ότι μπορούν να απολαμβάνουν το παιχνίδι με ασφάλεια, χωρίς τα προσωπικά και τραπεζικά τους στοιχεία να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς ή χωρίς να επισυνάπτεται κακόβουλο αρχείο στη λήψη. Για την αποφυγή τέτοιων κινδύνων, η Check Point Software συνιστά να πραγματοποιούν πάντα λήψη από επίσημους ιστότοπους και να μην καταφεύγουν, σε καμία περίπτωση, σε ιστότοπους αμφίβολης προέλευσης.

  • Κλοπή τραπεζικής ταυτότητας: είτε είναι gamers σε κινητές συσκευές είτε σε κονσόλες, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν βιντεοπαιχνίδια μέσω των εικονικών καταστημάτων των αντίστοιχων πλατφορμών, αντί να επισκέπτονται για τις αγορές τους φυσικά καταστήματα. Κατά την ηλεκτρονική αγορά, ο χρήστης καλείται να εισάγει τα στοιχεία της τράπεζάς του, που είναι ο πιο εύκολος τρόπος πρόσβασης για εγκληματίες στον κυβερνοχώρο. Όταν γίνετε αυτό, είναι σημαντικό ο χρήστης να βεβαιώνεται ότι ο ιστότοπος που εκχωρεί/εισάγει τα στοιχεία του, διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Για να βεβαιωθεί για αυτό, πρέπει να ελέγξει αν περιέχει τα γράμματα https: // στην αρχή της διεύθυνσης URL της μηχανής αναζήτησης. Αυτά τα γράμματα υποδεικνύουν ότι η εν λόγω σελίδα προστατεύεται από πιστοποιητικό SSL, έναν τύπο ψηφιακής ασφάλειας που επιτρέπει κρυπτογραφημένη επικοινωνία μεταξύ ενός ιστότοπου και ενός προγράμματος περιήγησης ιστού, προστατεύοντας όλα τα δεδομένα που εισάγονται σε αυτό.

  • Επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος: Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο έχουν το πλεονέκτημα ότι πολλά από τα θύματά τους είναι μικρά παιδιά ή έφηβοι, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν την πληροφόρηση ή τη γνώση ώστε να εντοπίζουν τα σημάδια του ηλεκτρονικού ψαρέματος. Για παράδειγμα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και γραπτά μηνύματα που προειδοποιούν για αλλαγή κωδικού πρόσβασης ή αίτημα κωδικών πρόσβασης λογαριασμού λόγω τεχνικού σφάλματος εκ μέρους της εταιρείας. Για να προστατευτούν οι χρήστες από αυτά, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνουν κλικ σε συνδέσμους που περιέχονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς και να μην κατεβάζουν επίσης, ποτέ συνημμένα από αντίστοιχα μηνύματα. Η καλύτερη επιλογή είναι να μεταβεί στον επίσημο ιστότοπο του παιχνιδιού, να συνδεθεί στον λογαριασμό του και να ελέγξει ότι το περιεχόμενο του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι γνήσιο.

  • Άδειες εξουσιοδότησης σε κάμερες, μικρόφωνα και τοποθεσίες: τέτοιες εξουσιοδοτήσεις απαιτούνται κυρίως από εφαρμογές και παιχνίδια για κινητά. Είναι απαραίτητες από τις εταιρείες παιχνιδιών, αλλά μια επίθεση στον κυβερνοχώρο σε μια συσκευή ή στην ίδια την εταιρεία θα μπορούσε να έχει τρομερές συνέπειες, καθώς θα παρείχε πρόσβαση σε όλα τα αρχεία και τις πληροφορίες που συλλέγονται από αυτές τις λειτουργίες. Τα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα και πλατφόρμες βιντεοπαιχνιδιών καθιστούν υποχρεωτική την ενεργοποίηση όλων αυτών των δικαιωμάτων και χωρίς αυτά, δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στις λειτουργίες που προσφέρουν, αλλά στο μέτρο του δυνατού θα πρέπει να είναι απενεργοποιημένα, όπου αυτό καθίσταται εφικτό, για την προστασία των εν λόγω συσκευών.

About Freegr network

Από το Blogger.