freegr

Ισχυρές οι αντοχές και οι προοπτικές του κλάδου της πληροφορικής

 


Με θετικό πρόσημο αναμένεται να κινηθεί και το 2021 η ελληνική αγορά πληροφορικής με την πανδημία του κορονοϊού να συνεχίζει να αυξάνει τις ανάγκες για ψηφιακά εργαλεία και μέτρα όπως η ηλεκτρονική τιμολόγηση να γεννούν νέες ανάγκες για υπηρεσίες σε επιχειρήσεις. Οι επιδόσεις αναμένονται μάλιστα αντίστοιχες με αυτές της καλής χρονιάς του 2020 με τα στελέχη του κλάδου να σημειώνουν ότι πρόσθετη ώθηση θα δώσουν και τα νέα έργα πληροφορικής που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. 

Η τάση φάνηκε έντονη ήδη από την προηγούμενη χρονιά με τις εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής να εμφανίζουν αύξηση πωλήσεων και κερδών χάρη στον ψηφιακό μετασχηματισμό δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα αλλά και έντονη κινητικότητα στο πεδίο των επενδύσεων. 

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι για τη χρήση του 2020 τα καθαρά έσοδα του oμίλου της Entersoft ανήλθαν σε 16,57 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά  7,5% περίπου, ενώ τα κέρδη προ φόρων παρουσίασαν αύξηση κατά 47,7% και ανήλθαν σε 4,29 εκατ. ευρώ έναντι 2,91 εκατ. το 2019. Αντίστοιχα η Epsilon Net η οποία την προηγούμενη χρονιά μπήκε στην Κύρια Αγορά του ΧΑ κατέγραψε κύκλο εργασιών 21,70 εκατ. ευρώ έναντι 17,98 εκατ. ευρώ το 2019, αύξηση δηλαδή της τάξης του 20,69%, ενώ ανοδικά κατά 57,77% κινήθηκαν και τα Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) τα οποία ανήλθαν σε 5,14 εκατ. ευρώ έναντι 3,26 εκατ. ευρώ το 2019. Τέλος αύξηση 132,86% σημείωσε και στα κέρδη μετά από φόρους τα οποία ανήλθαν σε 3,28 εκατ. έναντι 1,41 εκατ. ευρώ το 2019.

Αντίστοιχα, αύξηση της τάξης του 11,7% παρουσίασε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Space Hellas για το 2020 και ανήλθε στα 80,7 εκατ. ευρώ, έναντι 72,3 εκατ. ευρώ το 2019. Τα μεικτά κέρδη ανήλθαν σε 16,4 εκατ. ευρώ το 2020 έναντι 15,9 εκατ. ευρώ το 2019 ενώ το EBITDA ανήλθε σε 6,8 εκατ. ευρώ το 2020 έναντι 6,3 εκατ. ευρώ το 2019. Τα κέρδη μετά φόρων παρουσίασαν αύξηση 16,09% και ανήλθαν σε 1,8 εκατ. ευρώ το 2020 έναντι 1,5 εκατ. το 2019.

Διψήφια αύξηση στις πωλήσεις (+15,4%), αλλά και υπερδιπλασιασμό της προ φόρων κερδοφορίας (+113,6%), κατέγραψε και η Uni Systems, θυγατρική του ομίλου Quest στον κλάδο των υπηρεσιών πληροφορικής ενώ αυξημένο κύκλο εργασιών κατά 6,5%, στα 31,7 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε για τη χρήση του 2020 και η Byte Computer με το EBITDA να ανέρχεται σε 3,4 εκατ. ευρώ, από 1,9 εκατ. ευρώ, και τα μετά φόρων κέρδη να διαμορφώνονται στα 1,7 εκατ. ευρώ, από 600.000 ευρώ. 

Τέλος, τα επίπεδα κερδοφορίας του διατήρησε και ο όμιλος της Profile με τον κύκλο εργασιών της εισηγμένης να φτάνει σε ενοποιημένο επίπεδο, σε 15,04 εκατ. ευρώ έναντι 15,76 εκατ. ευρώ το 2019, σημειώνοντας μια μικρή μείωση 4,6%.

Εξαγορές και συγχωνεύσεις

Η αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών και ψηφιακών λύσεων μάλιστα που παρατηρήθηκε όλη την προηγούμενη χρονιά και λόγω πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν και ανακατατάξεις στον κλάδο, μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. 

Να θυμίσουμε ότι η Entersoft τον περασμένο Νοέμβριο προχώρησε στην εξαγορά της ERP δραστηριότητας από την εταιρεία Computer Life, ενώ ένα μήνα αργότερα ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας Optimum. Η εταιρεία μάλιστα έχει προχωρήσει σε μια ακόμα εξαγορά το τρέχον έτος, όταν το Μάρτιο του 2021 προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιό της την εταιρεία Wedia που δραστηριοποιείται στο χώρο του E-Commerce.

Την χρονιά του 2020 που αποτέλεσε ορόσημο για τον κλάδο και η Epsilon Net μαζί με την Space Hellas προχώρησε στην απόκτηση της Singular Logic έναντι 18 εκατ. ευρώ. Η Space Hellas μάλιστα προχώρησε και στην απόκτηση του 35% της Ελληνικής startup AgroApps.

Tέλος και η Profile Sofrware ίδρυσε το προηγούμενο έτος την θυγατρική Profile Technologies στην Θεσσαλονίκη, εστιάζοντας στην ανάπτυξη νέων λειτουργιών που αφορούν κυρίως στο χρηματοοικονομικό λογισμικό ενώ το α’ τρίμηνο του 2021 ο όμιλος προέβη στην εξαγορά της εταιρείας Euronext Centevo που ειδικεύεται σε συστήματα διαχείρισης επενδύσεων στη Σουηδία και τη Νορβηγία.

Τα σχέδια για την τρέχουσα χρονιά

Τα σχέδια των μεγάλων εταιρειών περιλαμβάνουν και για το τρέχον έτος επέκταση σε κάθετες αγορές οι οποίες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν και μέσω εξαγορών μικρότερων εταιρειών. Ανοιχτό άλλωστε έχουν αφήσει το ενδεχόμενο αρκετά στελέχη του κλάδου. 

Η Profile έχει ήδη αναφέρει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για μια νέα εξαγορά μετά την απόκτηση της σουηδικής Euronext Centevo, η οποία θα αυξήσει περαιτέρω τον ετήσιο τζίρο του ομίλου. Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον κινήσεις υπό τη μορφή εξαγορών ή συνεργασιών με άλλους «παίκτες», έχει αφήσει και η Epsilon Net. 

Τις θετικές προοπτικές της αγοράς υπογραμμίζει και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού στην Ελλάδα ο οποίος παρά την μικρή υποχώρηση που κατέγραψε  τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, διατήρησε τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης στις +19 μονάδες και βελτίωσε ελαφρά και τις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου, οι οποίες διαμορφώθηκαν στις +39 μονάδες από +31 μονάδες τον περασμένο μήνα. insidergr

About Freegr network

Από το Blogger.