carPC

Google: λανσάρει ρομποτικά ταξί μαζί με αυτοκινητοβιομηχανίες

 


Μια δεκαετία μετά την ίδρυσή της από την Google, η σχετικά άγνωστη στην Ελλάδα εταιρεία Waymo κατέθεσε αίτηση για την εμπορική αξιοποίηση αυτόνομων ταξί στο Σαν Φρανσίσκο, λίγες εβδομάδες πριν υποβληθεί αντίστοιχο αίτημα από την Cruise, στην οποία επενδύουν η Honda και η General Motors.

Δημόσια έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Reuters αποκαλύπτουν ότι η Waymo ζήτησε άδεια κυκλοφορίας για ρομποτικά ταξί με επαγγελματία οδηγό για περίπτωση ανάγκης, ενώ η Cruise δηλώνει έτοιμη για πλήρως αυτόνομες διαδρομές.

Το πολιτειακό υπουργείο Μεταφορών της Καλιφόρνια δεν έχει αποφανθεί ακόμα για τις αιτήσεις που κατέθεσε η Google στις 19 Ιανουαρίου και η Cruise στις 29 Μαρτίου, αναφέρει το πρακτορείο.

Τα οχήματα και των δύο εταιρειών, όλο και συχνότερο θέαμα στους δρόμους της Σίλικον Βάλεϊ και του Σαν Φρανσίσκο, βασίζονται στην τεχνολογία του LIDAR, συσκευές που εξέχουν από την οροφή του αυτοκινήτου και σκανάρουν το δρόμο με δέσμες λέιζερ.

Αυτόνομο όχημα της Cruise περιμένει έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο (Reuters)

Η Waymo, σήμερα μέλος του ομίλου Alphabet της Google, προσφέρει από το 2009 διαδρομές με χρέωση σε προάστιο του Φίνιξ στην Αριζόνα, δεν κατάφερε όμως να επεκτείνει τις δοκιμές τόσο γρήγορα όσο περίμεναν οι αναλυτές.

Ο επί μακρόν διευθύνων σύμβουλός της Τζον Κράφτσικ παραιτήθηκε τον Απρίλιο από δύο νέα αφεντικά.

Η Cruise έχει μεγαλύτερη εμπειρία στο Σαν Φρανσίσκο, καθώς σύμφωνα με την αίτησή της έχει ήδη γράψει στο κοντέρ 3,2 εκατομμύρια αυτόνομα χιλιόμετρα στην περιοχή της καλιφορνέζικης μεγαλούπολης. Σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα της αίτησης, η εμπειρία της Google στην περιοχή όπου σκοπεύει να προσφέρει την υπηρεσία περιορίζεται στα 134.000 αυτόνομα χιλιόμετρα.

«Ο δρόμος προς την κερδοφορία είναι πιο σύντομος στα πυκνά αστικά περιβάλλοντα» δήλωσε στο Reuters ο Γκρέισον Μρούλτ, σύμβουλος στρατηγικής προσωπικών μεταφορών.

Η Waymo επιβεβαίωσε στο πρακτορείο τα σχέδιά της και δήλωσε πως σε επόμενο χρόνο σκοπεύει να καταργήσει τον οδηγό για περίπτωση ανάγκης.

Η υπηρεσία της θα προσφέρεται όλο το 24ωρο για τη μεταφορά προσώπων και προϊόντων σε δρόμους της ευρύτερης περιοχής του Σαν Φρανσίσκο με μέγιστο όριο ταχύτητας τα 105 χλμ/ώρα, χρησιμοποιώντας υβριδικά minivan Chrysler Pacifica και ηλεκτροκίνητα SUV Jaguar I-Pace.

Σε συγκεκριμένες συνθήκες, για παράδειγμα όταν βρέχει ή εκτελούνται έργα στο δρόμο, τον έλεγχο θα αναλαμβάνει ο οδηγός.

Από την πλευρά της, η Cruise θα προσφέρει την υπηρεσία από το απόγευμα μέχρι τα ξημερώματα και μόνο σε δρόμους με μέγιστο όριο ταχύτητας τα 50χλμ/ώρα.

Όταν αρχίσει η εμπορική αξιοποίηση των ταξί, η εταιρεία θα λάβει από τον ιαπωνικό όμιλο της SoftBank επένδυση 1,35 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο προηγούμενης συμφωνίας.

Εφόσον το υπουργείο Μεταφορών της Καλιφόρνια παραχωρήσει τις άδειες, οι δύο εταιρείες θα πρέπει να λάβουν έγκριση από την πολιτειακή Επιτροπή Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας προκειμένου να μπορούν να ζητούν κόμιστρα.

About Freegr network

Από το Blogger.