Νέες ισορροπίες αναμένεται να φέρει στον χώρο των τηλεπικοινωνιών η κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο πεδίο των οπτικών ινών. Οι νέες παίκτες που μπαίνουν με μεγάλα σχέδια στην αγορά και οι συμμαχίες που είναι στα σκαριά ενδέχεται να αλλάξουν τις ισχύουσες ισορροπίες και να αυξήσουν τον ανταγωνισμό, φέρνοντας στο τέλος της ημέρας πολλαπλά οφέλη για τον τελικό καταναλωτή.
Αυξάνει το αποτύπωμά της η Inalan
Ενδεικτική της προαναφερθείσας κινητικότητας είναι για παράδειγμα η πρόσφατη επένδυση του καναδικού fund Fiera Infrastructure στην ελληνική εταιρεία Inalan με στόχο την διεύρυνση της παρουσίας της τελευταίας στη χώρα μας. Να θυμίσουμε ότι η Inalan, η οποία ιδρύθηκε στην χώρα μας το 2014 από τον ουκρανό-μόνιμο κάτοικο Ελλάδας, Κονστιαντίν Ντολσένκο, αποτελεί πάροχο ίντερνετ σταθερής και έχει μέχρι σήμερα αναπτύξει δίκτυο οπτικών ινών σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Υποσχόμενη ταχύτητες download και upload έως 200 Mbs, η εταιρεία εμφάνισε το 2020, κύκλο εργασιών 1,6 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη μόλις 8.900 ευρώ, εξαιτίας των επενδύσεων στην ανάπτυξη του δικτύου της. Με την είσοδο του επενδυτικού κεφαλαίου σε ρόλο στρατηγικού επενδυτή, η Inalan στοχεύει να διευρύνει τις δραστηριότητες της, φτάνοντας τις ευρυζωνικές της συνδέσεις σε 1,6 εκατ. σπίτια. Η επένδυση της Fiera Infrastructure στην Inalan αποκτά βαρύνουσα σημασία αν σκεφτεί κανείς ότι μέσω αυτής αποκτά παρουσία και στην λιανική εμπορία ευρυζωνικών δικτύων της χώρας μας. Κι αυτό γιατί η Fierra Infrastructure κατέχει και την ανεξάρτητη πλατφόρμα υποδομής οπτικών ινών Islalink, η οποία ποντίζει ήδη το υποθαλάσσιο καλώδιο IONIAN, που θα συνδέει την πόλη Crotone της Ιταλίας με την Πρέβεζα στην Ελλάδα και θα επεκτείνεται μέσω του επίγειου δικτύου της Grid Telecom σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Τα σχέδια της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες
Η εν λόγω επένδυση ωστόσο, είναι μόνο μια από τις εξελίξεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στο πεδίο των οπτικών ινών. Μια άλλη σχετικά πρόσφατη, είναι και τα σχέδια της ΔΕΗ για τις τηλεπικοινωνίες. Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα δια στόματος του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Αλέξανδρου Πατεράκη, το δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (fiber to the home – FTTH) που σχεδιάζει να αναπτύξει η ΔΕΗ προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, με άμεσο στόχο να καλυφθούν 450.000 νοικοκυριά σε περίπου 10 δήμους της χώρας μέσα στους επόμενους 6-8 μήνες.
Σύμφωνα με τον κ. Πατεράκη που μίλησε στο 5ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών - ITC 2022, το δίκτυο FTTH που έχει ξεκινήσει να υλοποιεί πιλοτικά η ΔΕΗ στο δήμο Περιστερίου, έχει φτάσει ήδη τα 25 χλμ μήκος, καλύπτοντας 5.000 σπίτια και μέχρι το τέλος Ιουνίου θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν οι πρώτες συνδέσεις στο Διαδίκτυο σε εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες. Εντός του καλοκαιριού δε, η κάλυψη προβλέπεται να φτάσει τα 15.000 σπίτια και το πιλοτικό πρόγραμμα, που αναπτύσσεται χρησιμοποιώντας τα εναέρια καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, να ολοκληρωθεί στο 100% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο τελικός στόχος βέβαια, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, είναι το δίκτυο να φθάσει να καλύπτει τα 3 εκατ. νοικοκυριά μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, μέσα από μια επένδυση ύψους 800 εκατ. ευρώ - τα 530 εκατ. εκ των οποίων θα προκύψουν από ομολογιακά δάνεια ενώ τα υπόλοιπα από ίδια κεφάλαια της εταιρείας.
Δεδομένου βέβαια ότι η ΔΕΗ δεν θα προσφέρει εμπορικά ευρυζωνικές υπηρεσίες σύνδεσης σε πελάτες λιανικής, το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στον πάροχο ή τους παρόχους με τους οποίους θα συνεργαστεί για να διαθέσει το δίκτυο της. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία έχει καθίσει στο τραπέζι με όλους του εναλλακτικούς παρόχους, πολύ κοντά όμως σε συμφωνία φέρεται να βρίσκεται με την Nova - Wind. Ακόμα κι αν οι φήμες δεν επιβεβαιωθούν, η όποια σύμπραξη προκύψει από τις συνομιλίες, θα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς το σκέλος της εμπορικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια. Κι αυτό γιατί το δίκτυο FTTH της ΔΕΗ μπορεί να αναπτυχθεί 3 φορές πιο γρήγορα αλλά και με χαμηλότερο κόστος, προσφέροντας ταχύτητες έως 1 Gbps, όπως επεσήμανε ο κ. Πατεράκης. Σε μια περίοδο λοιπόν, που οι εναλλακτικοί πάροχοι βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις, αν όχι αψιμαχίες, με τον βασικό προμηθευτή δικτύου ΟΤΕ, για τις τιμές χονδρικής κι ενώ προχωρούν και τις δικές τους επενδύσεις, οι χαμηλότερες τιμές θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την συνέχεια. Πέρα από την χονδρική θα μπορούσαν να επηρεάσουν και τα μερίδια αγοράς στη λιανική, αφού οι χαμηλότερες τιμές χονδρικής διάθεσης, θα μπορούσαν να σημάνουν πακέτα λιανικής σε ανταγωνιστικότερες τιμές από τις συνηθισμένες, διαταράσσοντας τις μέχρι σήμερα ισορροπίες.
Οι επενδύσεις των παρόχων
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, αν λάβει κανείς υπόψη του και τις σχετικές επενδύσεις που έχουν ανακοινώσει οι υφιστάμενοι πάροχοι, η μάχη αναμένεται σφοδρή, κάτι που μπορεί να ευνοήσει στο τέλος της ημέρας τον καταναλωτή. Να θυμίσουμε για παράδειγμα ότι o OTE για τα επόμενα έξι χρόνια δρομολογεί επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ, με στόχο να διευρύνει κατά πολύ, το ήδη ευρύ δίκτυο του. Στόχος είναι το δίκτυο του Fiber to the Home (FTTH) να φτάσει το 1 εκατ. σπίτια κι επιχειρήσεις στο τέλος του 2022 και τα τρία εκατομμύρια έως το 2027, από τις 560.000 που βρίσκεται σήμερα.
Αντίστοιχα η Vodafone, η οποία θα μπορούσε να είναι ένας από τους πιθανούς συνομιλητές της ΔΕΗ, έχει ανακοινώσει ότι υλοποιεί επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ, με στόχο την αύξηση της κάλυψης του δικτύου πέμπτης γενιάς (5G Giga Network) αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών. Έως και το 2024 η εταιρεία σχεδιάζει να διασυνδέσει περίπου 400.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις με δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home – FTTH) και άλλα 400.000 μέχρι την υπαίθρια καμπίνα (FTTC) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Κοζάνη και Ιωάννινα, ενώ εξετάζει την ένταξη και νέων περιοχών στο επενδυτικό της πλάνο και την κάλυψη με FTTH.
Επενδύσεις ύψους 1,3 δισ ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών και της τηλεόρασης, έχει ανακοινώσει ότι δρομολογεί και η United Group - μητρική των Wind - Nova. Αν δε αυτές συνδυαστούν με την σύμπραξη με την ΔΕΗ, αναμένεται να αυξήσουν αισθητά το αποτύπωμα της εταιρείας στην εγχώρια τηλεπικοινωνιακή αγορά. Κάτι που αποτελεί ξεκάθαρο στόχο της μητρικής εταιρείας, δεδομένου ότι η Ελλάδα αποτελεί μετά και την ενσωμάτωση της Wind, μια από τις σημαντικότερες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος.
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου