freegr

4 λόγοι που οι άνθρωποι απορρίπτουν την επιστήμη


 Η έλλειψη εμπιστοσύνης των ανθρώπων στην επιστημονική κοινότητα είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα σήμερα. Η παραπληροφόρηση κερδίζει εύκολα έδαφος και έρευνες δείχνουν πως διαδίδεται πολύ ταχύτερα από την αλήθεια. Ερευνητές του Simon Fraser University λοιπόν, θέλησαν να αναλύσουν ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από αυτήν την αλλαγή.

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους στην επικοινωνία των επιστημονικών δεδομένων είναι πως απλά και μόνο η παρουσίασή τους στους ανθρώπους θα είναι αρκετή για να τους οδηγήσει να δράσουν βάσει της λογικής.

Οι εμβολιασμοί ήταν ένα συνηθισμένο πράγμα που όλοι αποδέχονταν. Αλλά έχουν υπάρξει μερικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια που έκαναν ευκολότερο να πείσεις τους ανθρώπους να εναντιωθούν στην επιστημονική συναίνεση, τόσο για τους εμβολιασμούς όσο και για άλλα θέματα. – Richard Petty, ψυχολόγος της πολιτείας του Ohio

Από την άλλη, η βιομηχανία μειώνει την εμπιστοσύνη στην επιστήμη, καπηλευόμενη επιστημονικά πιστοποιητικά, χρησιμοποιώντας ισχυρισμούς που απλά ακούγονται επιστημονικοί για να αυξήσει τα κέρδη της.

Πρώτος και κύριος λόγος είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στην πηγή της πληροφόρησης. Η διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων μπορεί επίσης να μπερδέψει τους ανθρώπους που δε γνωρίζουν ότι έτσι λειτουργεί η επιστήμη, “δηλητηριάζοντας” έτσι την εμπιστοσύνη τους στα δεδομένα που παρουσιάζονται δημόσια.

Τα μηνύματα των επιστημόνων μπορούν να παραδέχονται πως υπάρχουν καίριες ανησυχίες από την άλλη πλευρά, αλλά να εξηγούν γιατί η επιστημονική θέση είναι αυτή που πρέπει να προτιμούμε.

Ένας ακόμα λόγος έχει να κάνει με τον τρόπο σκέψης μας ως κοινωνικά όντα. Έτσι, πολλές φορές τείνουμε να ακολουθούμε τυφλά τις παραδόσεις της κουλτούρας μας, ανεξαρτήτως του μορφωτικού επιπέδου κάποιου. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται πολιτιστική γνώση.

Ο πολιτικός διχασμός και τα social media έχουν επιβαρύνει αυτό το φαινόμενο, με τον καθένα να επιλέγει να πληροφορηθεί από πηγές που εμπιστεύεται με γνώμονα όμως το πολιτικό κομμάτι, χάνοντας έτσι την πληροφόρηση από πολλαπλές πηγές για μια πιο σφαιρική άποψη.

Ο τρίτος λόγος είναι πως όταν η πληροφορία έρχεται σε αντίθεση με τα προσωπικά μας πιστεύω, τείνουμε να την απορρίπτουμε. Ηθικά πιστεύω ή ακόμα και η θρησκεία, οδηγούν σε λογικές πλάνες και προκαταλήψεις.

Η επιστημονική πληροφορία μπορεί να είναι δύσκολη να την αποδεχτούμε και πολλοί επιλέγουν να απορρίψουν τα δεδομένα από το να αποδεχτούν πως αυτά που πίστευαν έως τώρα μπορεί να ήταν λάθος. Αυτό είναι απόλυτα κατανοητό και οι επιστήμονες πρέπει να το καταλάβουν. Οι άνθρωποι χτίζουν άμυνες όταν νομίζουν πως τους επιτίθεσαι ή όταν νομίζουν πως είσαι τόσο διαφορετικούς από αυτούς που δεν μπορείς να είσαι αξιόπιστος. Βρείτε μερικά στοιχεία στα οποία συμφωνείτε και ξεκινήστε από εκεί.

Τέλος, ένα απλούστερο αλλά το ίδιο σημαντικό πρόβλημα είναι πως η πληροφορία δεν παρουσιάζεται με εκπαιδευτικό στυλ, μπερδεύοντας τους ανθρώπους και δίνοντας χώρο στις αντι-επιστημονικές δυνάμεις να τη χρησιμοποιήσουν παραποιώντας την.

Συλλογικά λοιπόν, όσο κι αν θέλουμε να νομίζουμε πως είμαστε λογικά όντα, στην πραγματικότητα οι άνθρωποι είναι όντα που ορίζονται από τις κοινωνική δομή τους και οι πράξεις τους ορίζονται όχι μόνο από τη λογική αλλά και από τα ένστικτά τους. Επομένως, εναπόκειται στην επιστημονική κοινότητα να αλλάξει την προσέγγισή της όσον αφορά την επικοινωνία των επιστημονικών δεδομένων στο κοινό.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο PNAS.

About Freegr network

Από το Blogger.