τεχνολογία

Τα ηχεία γίνονται ασύρματα και φορητά

Τα smartphones, και σε μικρότερο βαθμό τα tablets, έχουν υποκαταστήσει μία σειρά από συσκευές που χρησιμοποιούσαμε στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν. Ειδικά στον τομέα της αναπαραγωγής μουσικής, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών χρησιμοποιούν τα smartphones για να ακούν τα αγαπημένα τους τραγούδια και αξίζει να σημειωθεί ότι το iPhone της Apple ξεκίνησε ως ένα iPod με δυνατότητα λειτουργίας και ως κινητό τηλέφωνο!
Ενα πρόβλημα, όμως, είναι πως πολλοί προτιμούν να ακούν μουσική χωρίς να έχουν ακουστικά στα αφτιά τους. Και παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει σε ορισμένα μοντέλα, τα ηχεία των smart-phones δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν τη συγκεκριμένη ανάγκη μίας σημαντικής μερίδας καταναλωτών.
Τα νέα μοντέλα στον χώρο των φορητών ηχείων είναι κυρίως ασύρματα, με τις τεχνολογίες NFC και Bluetooth να χρησιμοποιούνται ευρύτατα
Τα νέα μοντέλα στον χώρο των φορητών ηχείων είναι κυρίως ασύρματα, με τις τεχνολογίες NFC και Bluetooth να χρησιμοποιούνται ευρύτατα
Οπότε έκαναν την εμφάνισή τους τα φορητά και ασύρματα ηχεία, η δημοτικότητα των οποίων έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία διετία και αναμένεται να ενισχυθεί και το φετινό καλοκαίρι, δεδομένου πως τα συγκεκριμένα προϊόντα χαρακτηρίζονται ιδανικά για όποιον θέλει να στήσει στα γρήγορα ένα καλοκαιρινό πάρτι!
Τα πρώτα φορητά ηχεία που είχαν κάνει την εμφάνισή τους ήταν ουσιαστικά docking station για το iPhone. Αυτό σημαίνει ότι είχαν ειδικές υποδοχές όπου συνδέοντα το iPhone του χρήστη (ή το iPod και αργότερα και το iPad) και ήταν εφικτή η αναπαραγωγή της μουσικής που ήταν αποθηκευμένη η μουσική σε υψηλή ποιότητα.
Μονά ηχεία
Ομως, τα ηχεία αυτά ήταν αρκετά μεγάλα. Το επόμενο βήμα ήταν η εμφάνιση μικρών, μονών ηχείων τα
ποία όταν τοποθετούνταν πάνω σε μία σταθερή επιφάνεια, αναπαρήγαγαν εντυπωσιακά δυνατό ήχο. Η σύνδεση με τη φορητή συσκευή, σε αυτή την περίπτωση, γίνεται μέσω καλωδίων, κάτι που σημαίνει ότι είναι εύκολη η υποστήριξη και των Android και Windows Phone φορητών συσκευών καθώς χρησιμοποιείται η θύρα micro USB. Όσον αφορά την παροχή ενέργειας, τα εν λόγω φορητά ηχεία είναι επαναφορτιζόμενα και ο καταναλωτής μπορεί πολύ απλά να τα συνδέσει στον υπολογιστή του μέσω θύρας USB για να γίνει η φόρτιση ή στην πρίζα του ηλεκτρικού ρεύματος χρησιμοποιώντας έναν προσαρμογέα (adaptor), όπως γίνεται ουσιαστικά και με τα smartphones.
Ασύρματες τεχνολογίες
Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένα πρόβλημα. Ότι για να γίνει η αναπαραγωγή πρέπει το smartphone να βρίσκεται κοντά στο ηχείο, αφού η σύνδεση είναι με καλώδιο. Οπότε ήταν μάλλον λογικό, το επόμενο στάδιο να ήταν η εμφάνιση ασύρματων ηχείων, τα οποία επίσης είναι επαναφορτιζόμενα.
Στην περίπτωση των φορητών ασύρματων ηχείων η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση με το smartphone ή το tablet είναι το Bluetooth, το οποίο η μεγάλη πλειονότητα των χρηστών θεωρεί ότι είναι μόνο για τη σύνδεση ασύρματων ακουστικών, αλλά η πραγματικότητα είναι πως έχει αρκετές ακόμη χρήσεις. Βέβαια, αυτό που πρέπει να υπενθυμίσουμε είναι ότι το ηχείο δεν μπορεί να βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη από 4-5 μέτρα από το smartphone ώστε να μην υπάρχει διακοπή της σύνδεσης.
Επειδή, όμως, η διαδικασία της πρώτης σύνδεσης δύο συσκευών μέσω Bluetooth (η αποκαλούμενη σύζευξη) μερικές φορές είναι λίγο περίπλοκη για αρκετούς χρήστες, η νέα τάση στις φορητές ασύρματες συσκευές είναι η χρήση της τεχνολογίας NFC, η οποία είναι η ίδια που χρησιμοποιείται και στις ανέπαφες συναλλαγές. Τα τελευταίας γενιάς ηχεία επιτρέπουν την εύκολη σύνδεση μέσω NFC με ένα smartphone, εφόσον βέβαια το τελευταίο υποστηρίζει τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Σε αυτή την περίπτωση, ο χρήστης καλείται να ενεργοποιήσει το NFC στο smartphone του, να ανοίξει μία σχετική εφαρμογή και όταν ενεργοποιήσει και το ηχείο, η σύνδεση γίνεται άμεσα. Σημειωτέον πάντως πως από εκεί και πέρα η σύνδεση μεταξύ των δύο συσκευών γίνεται αυτόματα μόλις ενεργοποιηθεί το ηχείο και ότι και εδώ χρησιμοποιείται το Bluetooth ως τεχνολογία σύνδεσης.
Πολυάριθμες επιλογές
Οσον αφορά τις επιλογές που έχουν οι καταναλωτές, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι έχουν πληθύνει αρκετά τα τελευταία χρόνια. Εταιρείες όπως η Sony και η Logitech έχουν παρουσιάσει αρκετές λύσεις και μάλιστα τα μοντέλα που κυκλοφορούν είναι εξαιρετικά όμορφα από πλευράς σχεδιασμού και προσφέρουν και καλή ποιότητα ήχου. Όσον αφορά το κόστος τους, υπάρχουν φορητά ηχεία από περίπου 20 ευρώ αν και τα καλά μοντέλα κινούνται σε επίπεδα άνω των 60-70 ευρώ.

About Freegr network

Από το Blogger.