ειδήσεις

Οι μελλοντικοί Intel Xeon θα ενσωματώνουν και FPGA

Η Intel αναφέρει οτι θα μπορούν να προσφέρουν μέχρι 20 φορές μεγαλύτερες επιδόσεις.
Μέσα στην βδομάδα που μας πέρασε η Intel έβγαλε μια ανακοίνωση που φέρνει μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στους επεξεργαστές της. Σύντομα λοιπόν θα προσφέρει έναν νέο Xeon επεξεργαστή που θα έχει ενσωματωμένο FPGA. Ο νέος επεξεργαστής θα τοποθετείται στο κλασσικό LGA2011 socket αλλά με η χρήση του FPGA θα μπορεί να γίνει customizedγια συγκεκριμένου τύπου εργασίες. Σκοπός της εταιρίας είναι να μπορέσει να επεκταθεί και σε άλλου είδους επεξεργαστικές απαιτήσεις που αυτή την στιγμή καλύπτονται από τις GPGPU προτάσεις της AMD και nVidia.
Τα FPGA (field-programmable gate arrays) αντίθετα από τους κλασσικούς επεξεργαστές που είναι σχεδιασμένοι να λειτουργούν με μόνο ένα σετ εντολών,μπορούν να αναπρογραμματιστούν μετά την κατασκευή τους ώστε να λειτουργήσουν σε διαφορετικά υπολογιστικά φορτία. Παράλληλα εκτός από την δυνατότητα να αναπρογραμματίζονται, τα FPGA προσφέρουν πολύ υψηλότερες επιδόσεις που μόνο τα ASICs μπορούν να τις ξεπεράσουν, χάνοντας όμως την δυνατότητα να γίνουν customize, μετά την κατασκευή τους.

Καθώς τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες δυνατότητες περνάνε σε “cloud” συστήματα, επεξεργαστές που είναι κατασκευασμένοι για μία συγκεκριμένη εργασία αρχίζουν και κερδίζουν έδαφος προσφέροντας επιδόσεις με χαμηλή κατανάλωση. Για αυτό το λόγο η Intel θα αρχίσει να προσφέρει τους νέους Xeon+FPGA επεξεργαστές στους πελάτες της που χρειάζονται σημαντική αύξηση επιδόσεων στις εργασίες τους. Σύμφωνα με την εταιρία η μεταφορά μέρους του κώδικα για επεξεργασία στα FPGA μπορεί να προσφέρει αύξηση μέχρι είκοσι φορές στις επιδόσεις ενώ παράλληλα αν χρειαστεί στο μέλλον μπορεί να αναπρογραμματιστεί ο επεξεργαστής για άλλες εργασίες χωρίς αυξημένο κόστος.
Χωρίς να έχει γίνει ακόμα γνωστός ο κατασκευαστής του FPGA, η πιο πιθανή επιλογή είναι η Altera με την οποία η Intel συνεργάζεται εδώ και καιρό. Περισσότερες πληροφορίες για το κόστος και τις διαθεσιμότητες δεν έχουν γίνει γνωστές αλλά μία τόσο διαφορετική προσέγγιση στον τομέα των επεξεργαστών θα έχει αυξημένο κόστος.

About Freegr network

Από το Blogger.