τεχνολογία

Intel: πρόστιμο των 1.4 δισ. δολαρίων για μονοπωλιακές τακτικές

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικύρωσε το πρόστιμο των 1.4 δισ. δολαρίων που επιβλήθηκε στην Intel το 2009 για μονοπωλιακές πρακτικές που είχαν στόχο να πλήξουν τον ανταγωνισμό, όπως την AMD.Στην αρχική απόφαση το 2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι η Intel έβλαψε τους αντιπάλους αλλά και τους καταναλωτές με την πρακτική των παράνομων εκπτώσεων στους λιανοπωλητές αλλά και στους κατασκευαστές υπολογιστών όπως οι HP, Dell και Lenovo.
Η Intel όπως αναμενόταν άσκησε έφεση κατά της απόφασης με το σκεπτικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "αγνόησε τη πραγματικότητα της άκρως ανταγωνιστικής αγοράς των μικροεπεξεργαστών". Το Γενικό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο (είναι μία βαθμίδα κάτω από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ανώτατη δικαστική αρχή) κατέληξε ωστόσο στο συμπέρασμα ότι η Intel είχε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο να φτάσει σε σημείο κλεισίματος την AMD προσπαθώντας την ίδια στιγμή να κρύψει επιμελώς τις μονοπωλιακές τακτικές που χρησιμοποίησε για να επιτύχει το σκοπό της.
Ως εκ τούτου έκρινε, ότι το πρόστιμο που αντιπροσωπεύει το 4.15% των εσόδων της Intel το 2008, ήταν απολύτως δίκαιο, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να είχε επιβάλλει μια ποινή με ποσοστό 10% επί των εσόδων της Intel.
Φυσικά η Intel δεν είναι ευχαριστημένη από τις εξελίξεις, ωστόσο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν θα παίξει το τελευταίο της χαρτί με μια τελευταία δυνατότητα έφεσης, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιοσύνης.
 Site: Engadget

About Freegr network

Από το Blogger.