τεχνολογία

Google I/O: Aνακοίνωσε το Android L developer

Oπως αναμενόταν, η επόμενη μεγάλη αναβάθμιση του mobile OS της Google, Android L, ή εν πάσει περιπτώσει, ένα πρώτο "χορταστικό" preview της, παρουσιάστηκε πριν λίγο στο Google I/O 2014. Το Android L Developer Preview, όπως θα το γνωρίζουμε προς το παρόν -όχι δεν μάθαμε κάτι για κάποιο όνομα... ζαχαρωτού που αρχίζει από L όπως αναμέναμε- ακολουθεί το Android KitKat, προσφέροντας μία ανανεωμένη εμπειρία στο χρήστη του χάρη στο σημαντικά επανασχεδιασμένο περιβάλλον που διαθέτει.
5.000 νέα APIs έρχονται στο ενημερωμένο λογισμικό, οι μεγαλύτερες αλλαγές, ωστόσο, είναι οπτικές και αποτελούν μέρος της νέας φιλοσοφίας της Google στο σχεδιασμό Android και Chrome που ονομάζεται Material Design.
Android L. Κάποιες πρώτες αλλαγές που είδαμε σήμερα

Η ανάπτυξη της επόμενης έκδοσης του Android δεν έχει φυσικά ολοκληρωθεί και θα συνεχιστεί μέσα στους επόμενους μήνες, ωστόσο το preview που δόθηκε για το Android L στο Google I/O 2014 είχε αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία επανασχεδίασης για να παρατηρήσει κανείς.

Ανάμεσα τους ξεχωρίζει ένα νέο περιβάλλον για το Gmail, ανασχεδιασμένα Android buttons, καθώς και μία γενικότερη μετατόπιση της φιλοσοφίας της σχεδίασης από τα τετράγωνα στα... στρογγυλά εικονίδια. Αλλαγμένο είναι επίσης και το Google keyboard, όπως και το μενού των quick settings, ενώ πλέον δίνονται στο χρήστη και επιλογές τύπου "do-not disturb".
Επιπρόσθετα, το Roboto font έχει "πειραχθεί", ώστε να μπορεί να δουλεύει σε κάθε οθόνη "από το ρολόι σας έως το laptop ή την τηλεόρασή σας", καθώς, όπως έγινε αντιληπτό σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η Google πλέον θέλει να δημιουργήσει ένα πολυσύνθετο αλλά άρρηκτα συνδεδεμένο "οικοσύστημα" που θα περιλαμβάνει το smartphone, το tablet, το wearable, την TV ακόμη και το... αυτοκίνητό σας.


Όσον αφορά τώρα συνολικά τις σχεδιαστικές αλλαγές, όλες οι stock εφαρμογές της Google θα μεταβούν σταδιακά σχεδιαστικά στο νέο Material theme, ωστόσο, προς το παρόν, η λίστα των επανασχεδιασμένων apps περιορίζεται σε κάποιες από αυτές όπως π.χ. ο phone dialer.


Android L. Με νέα διαδραστικά notifications

Τα notifications στη νέα έκδοση του Android γίνονται πιο "διαδραστικά" από ποτέ (και μας θυμίζουν... iOS 8), χάρη στη νέα interactive δυνατότητα πρόσβασης μέσα από την οθόνη κλειδώματος (με double tap στο notification ανοίγετε τη σχετική εφαρμογή ή με swipe απαλλάσσεστε από την ειδοποίηση).
Ένα νέο χαρακτηριστικό που ονομάζεται Heads Up Notifications δίνει επίσης το "παρών" (θυμίζοντας και αυτό αρκετά... iOS) παρέχοντας ένα νέο pop-up style για τις σημαντικές ειδοποιήσεις που δε θέλετε να χάσετε με τίποτα.

Android L με ασφαλή πρόσβαση στη συσκευή σας χωρίς PIN και patterns

Το Android L περιλαμβάνει επίσης κάτι που η Google ονομάζει Trusted Enviroments και σας επιτρέπουν να αποκτήσετε πρόσβαση στο τηλέφωνό σας με ασφάλεια χωρίς κάποιο PIN ή κάποιο pattern. Η πιστοποίηση ότι είστε εσείς και όχι κάποιος γνωστός, φίλος ή... αίσθημα που θέλει να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας, μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως, για παράδειγμα, αν η συσκευή σας είναι συνδεδεμένη με κάποιο smartwatch με Android Wear.


Android L. Με νέο battery saver mode

Ακολουθώντας κατασκευαστές όπως η Sony ή η HTC, η Google προσθέτει ένα battery saver mode στη νέα έκδοση του Android. Με πολύ ενδιαφέρον, μάλιστα, ακούσαμε πως η ενεργοποίηση του νέου χαρακτηριστικού θα προσφέρει στο Nexus 5, 90 λεπτά επιπλέον χρήσης χωρίς να χρειαστεί φόρτιση! Ίσως από τις πιο "πρακτικές" βελτιώσεις που μας κάνουν να περιμένουμε πώς και πώς το Android L.

Android L. Αποκλειστικά με ART compiler

Το Android L χρησιμοποιεί αποκλειστικά τον νέο ART compiler που έκανε πρεμιέρα στο KitKat ως μία εναλλακτική στον Dalvik που υπήρχε έως τότε. Ο ART επιτρέπει στις εφαρμογές να τρέχουν γρηγορότερα (προσφέρει 2 φορές καλύτερη απόδοση σύμφωνα με την Google) και είναι συμβατός με τις αρχιτεκτονικές ARM, x86 and MIPS. Επιπρόσθετα με τις βελτιώσεις στην απόδοση, προσφέρει καλύτερη διαχείριση της μνήμης, ενώ παρέχει υποστήριξη για 64-bit.

Material Design παντού, όχι μόνο στο Android L

Η Google φαίνεται πως έχει ως στόχο να επεκτείνει το Material Design σε κάθε λογισμικό και υπηρεσία της, συμπεριλαμβανομένου και του web. Μέρος του demo που πραγματοποιήθηκε για το Android L στο Google I/O αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο τα αποτελέσματα αναζήτησης στο web θα χρησιμοποιούν την ίδια σχεδιαστική γλώσσα. Χρησιμοποιώντας τον Chrome mobile browser, τα οπτικά στοιχεία θα μετακινούνται στην οθόνη και εμφανίζουν τα animations όπως ακριβώς θα γίνεται και στο interface του Android L - στα 60 frames το δευτερόλεπτο.

Android L. Πότε θα το έχουμε στις συσκευές μας

Το νέο Android L Developer Preview θα είναι διαθέσιμο μέσω των factory images αυτή την εβδομάδα στους developers, ώστε να "πειραματιστούν" μαζί του σε Nexus 5 και Nexus 7 συσκευές. Όσο για το λανσάρισμά του για τους καταναλωτές, αναμένεται αργότερα μέσα στη χρονιά, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες.

About Freegr network

Από το Blogger.