ειδήσεις

Νόμπελ Φυσικής σε επιστήμονες για τα βαρυτικά κύματα

Το φετινό Νόμπελ Φυσικής απονεμήθηκε σε τρεις καθηγητές φυσικής για την προσφορά τους στην ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων, των κυματισμών δηλαδή της καμπυλότητας του χωροχρονικού συνεχούς που διαδίδονται ως κύματα από την πηγή προς τα έξω. 
Οι τρεις τους είναι ιδρυτικά μέλη του LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Obserbatory), ενός επιστημονικού οργανισμού που έγραψε ιστορία πέρυσι με την πρώτη ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων στην ιστορία, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη του Αινστάιν, ο οποίος τα συμπεριέλαβε στη Θεωρία της Γενικής Σχετικότητας εκατό χρόνια πριν. 
Η ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων έφερε την επανάσταση στην αστρονομία, δίνοντας στους επιστήμονες ένα νέο τρόπο μελέτης των μυστηριωδών, σκοτεινών αντικειμένων που συναντάμε στο μακρινό σύμπαν. Ξεκλειδώσαμε έναν νέο παράθυρο στο σύμπαν και ξεκινάμε να ρίχνουμε κλεφτές ματιές. Η ανακάλυψη αυτή είναι συγκλονιστική επειδή δεν είναι το τέλος του δρόμου. Απλά ανοίξαμε την πόρτα σε νέες ανακαλύψεις. – Laura Cadonati, ερευνήτρια LIGO Οι Rainer Weiss, Kip Thorne και Barry Barish θα μοιραστούν το ποσό του $1.000.000, με τον Rainer να παίρνει τα μισά.

About Freegr network

Από το Blogger.