Ρομπότ εναντίον ανθρώπων και το μέλλον της εργασίας;

Σε ορισμένους κλάδους, η χρήση των ρομπότ αποτελεί πλέον μη αναστρέψιμη εξέλιξη και μονόδρομο. Η ταχύτητα, η λεπτομέρεια και ο όγκος δουλειάς που μπορούν να φέρουν σε πέρας, φαίνεται να βγάζει εκτός συναγωνισμού τους ανθρώπους. Τα οφέλη από τη χρήση των ρομπότ έχουν ήδη αντιληφθεί και αξιοποιούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί, ιδιαίτερα στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου. 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κινεζικός "γίγαντας" Alibaba, την οποία "διαχειρίζονται" σχεδόν ολοκληρωτικά 60 ρομπότ. Από τη στιγμή που ένας πελάτης της Alibaba στείλει ηλεκτρονικά την παραγγελία του, ένα ρομπότ αναλαμβάνει να εντοπίσει το προϊόν στην αποθήκη σε ένα από τα περισσότερα από 32.000 ράφια της και να το μεταφέρει στον υπάλληλο που θα το πακετάρει. Γιατί είναι προτιμότερα τα ρομπότ για αυτή τη διαδικασία; Κάθε ένα από αυτά μπορεί να σηκώσει έως και 500 κιλά βαρος, διαθέτουν ειδικό σύστημα λέιζερ που αποτρέπει τυχόν ατυχήματα, ενώ αντιλαμβάνονται πότε... αδειάζουν οι μπαταρίες τους και μεταβαίνουν μόνα τους στους ειδικούς σταθμούς φόρτισης. 
Αποτέλεσμα; Πλέον από τα "χέρια" τους περνάει το 70% των εργασιών στην αποθήκη, η παραγωγικότητα της οποίας έχει αυξηθεί κατά 300%. Στον αντίποδα, αυξάνονται όπως είναι αναμενόμενο οι "φωνές" όσων υποστηρίζουν ότι η αυξανόμενη χρήση ρομπότ θα αποτελέσει "ταφόπλακα" για πολλούς κλάδους, κυρίως χειρωνακτικής εργασίας. Και οι προβλέψεις γίνονται ακόμη πιο εφιαλτικές δεδομένης της ανόδου της τεχνητής νοημοσύνης. Άλλωστε πολλοί από τους "γκουρού" της εποχής μας, όπως ο Στίβεν Χόκινγκ, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Έλον Μασκ δεν έχουν κρύψει την ανησυχία τους ότι δυνητικά τα ρομπότ - και δη τα "έξυπνα" θα μπορούσαν να αποτελέσουν την μεηαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα. (Φωτό: AP Photo/Andy Wong)

, , , ,

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ FORUM

Το δημοφιλεστερο τεχνολογικο blog. Ειδησεις και σχολια για τα καλά νεα της τεχνολογια από την πλευρα των χρηστων.

Related Posts with Thumbnails

FACEBOOK

LIVE RADIO

Live Radio

Social Icons

Sample Text

Followers

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ FREEGR

ΤΟ FREEGR.GR ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.