τεχνολογία

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΤΡΑ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ STARGATE UNIVERSE

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature ίσως να είναι η απόδειξη του χρόνου κατά τον οποίο τα πρώτα άστρα του σύμπαντος άρχισαν να σχηματίζονται. Το Big Bang υπολογίζεται πως συνέβη πριν 13.8 δισεκατομμύρια χρόνια, παράγοντας ιονισμένο πλάσμα το οποίο ψύχθηκε γρήγορα όσο το σύμπαν επεκτεινόταν.
Μετά από 380.000 χρόνια, αυτή η κοσμική "σούπα" άρχισε να σχηματίζει ουδέτερα άτομα υδρογόνου, τα οποία υπό την επιρροή της βαρύτητας άρχισαν να σχηματίζουν τα πρώτα άστρα, η μετάβαση που γωνρίζουμε σήμερα ως "Κοσμική Αυγή". Μελετώντας την κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου (CMB) μπορούμε να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τα πρώτα χρόνια του σύμπαντος. Η θεωρία λέει πως μπορούμε να δούμε πότε ξεκίνησαν τα άστρα να σχηματίζονται, ψάχνοντας για πτώσεις στην ένταση της CMB, αφού το θερμαινόμενα αέρια υδρογόνου θα απορροφούσαν μέρος της ακτινοβολίας. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να δούμε με τα τηλεσκόπια, αλλά είναι κάτι που μπορούμε να ανιχνεύσουμε στα ραδιοκύματα. 
Οι παρατηρήσεις και οι μετρήσεις διήρκησαν πάνω από ένα χρόνο. Τα δεδομένα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητα πειράματα κι αν όντως συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις στην αστροφυσική. Βασικά, αν η ανίχνευση αποδειχτεί σωστή, αξίζει δύο βραβεία Νόμπελ. Ένα για την πρώτη ανίχνευση υδρογόνου από όταν το σύμπαν ήταν 100 εκατομμυρίων ετών και ένα ακόμα για την ανίχνευση νέας φυσικής. – Avi Loeb, αστροφυσικός του Harvard

About Freegr network

Από το Blogger.