ειδήσεις

Το πρώτο ραδιοτηλεσκόπιο διεθνών προδιαγραφών στην Ελλάδα

Την προσπάθεια της επιστημονικής ακαδημαϊκής κοινότητας για την έρευνα του σύμπαντος και την ανάπτυξη της επιστήμης της Ραδιοαστρονομίας στη χώρα μας στηρίζει η Cosmote. Αυτό γίνεται παραχωρώντας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε. του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας τη χρήση δορυφορικής κεραίας τηλεπικοινωνιών του Κέντρου Δορυφορικών Επικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ στις Θερμοπύλες. 
Η κεραία, διαμέτρου 30 μέτρων, θα μετασχηματιστεί στο πρώτο ραδιοτηλεσκόπιο διεθνών προδιαγραφών στην Ελλάδα, για τη λήψη ραδιοσημάτων από το σύμπαν. Η χρήση της κεραίας τηλεπικοινωνιών θα παραχωρηθεί στις επιστημονικές ομάδες της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας (Σ.Θ.Ε.Τ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με υπεύθυνη την Επίκουρη Καθηγήτρια Ραδιοαστρονόμο, Δρ. Νεκταρία Α.Β. Γκιζάνη και του Ερευνητικού Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Εφαρμογών (Ε.Ε.Τ.Σ.Ε.) του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε. του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας με υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή Δρ. Γιώργο Βελντέ, Φυσικό – Ραδιοηλεκτρολόγο. Το σύνολο των εξόδων λειτουργίας της υποδομής θα καλυφθεί από τον Όμιλο ΟΤΕ. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του, το σύγχρονο ραδιοτηλεσκόπιο θα συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας στη Ραδιοαστρονομία, στη δημιουργία τεχνογνωσίας και στη διεξαγωγή γεωδαισιακών σεισμολογικών μελετών. 
Η Δρ. Νεκταρία Γκιζάνη δήλωσε σχετικά: «Τα οφέλη από την κατασκευή και λειτουργία του πρώτου ραδιοτηλεσκοπίου διεθνών προδιαγραφών στον ελλαδικό χώρο είναι πολλαπλά για τη χώρα μας, με την ανάπτυξη της ραδιοαστρονομίας και μέσα από τη σύνδεση του ραδιοτηλεσκοπίου με το Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο ραδιοσυμβολόμετρο και τη διοργάνωση διεθνών και εθνικών επιστημονικών συνεδρίων. Επιπλέον, η επιστημονική ακαδημαϊκή κοινότητα θα αποκτήσει την απαραίτητη υποδομή για έρευνα και για την εκπαίδευση φοιτητών και μαθητών, για τη μελέτη της σεισμογενούς περιοχής της Ελλάδας και για την ανάπτυξη νέων πεδίων εφαρμογών στην RF-τεχνολογία και την ελληνική βιομηχανία. Το ευρύ κοινό, θα γνωρίσει την πανέμορφη αθέατη πλευρά του σύμπαντος, που δεν μπορούμε να δούμε με τα μάτια. 
Προσδοκούμε επιπροσθέτως, στη δημιουργία εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που θα ανακαλύπτει και θα καινοτομεί, για την πρόοδο της Ελλάδας». «Φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε και να παράσχουμε στην ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας μας ένα μοναδικό επιστημονικό όργανο για την παραγωγή νέας γνώσης και την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών. Η δημιουργία εκπαιδευτικών δράσεων για τη γνωριμία των μαθητών με τον υπέροχο αόρατο κόσμο που μας περιβάλλει θα αποτελέσει μία από τις βασικές προτεραιότητές μας», ανέφερε ο Δρ. Γιώργος Βελντές

About Freegr network

Από το Blogger.