ειδήσεις

Πτώση τιμών των NAND Flash και στο 2Q18

Η άνοδος των τιμών των SSD, των smartphones και άλλων προϊόντων που φέρουν NAND Flash με αφετηρία το 2016 ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης του προϊόντος, καθώς όλο και περισσότερο η αγορά στρεφόταν σε προϊόντα με ενσωματωμένα NAND Flash memories. Η σταδιακή ικανοποίηση της ζήτησης μέσω της αύξησης παραγωγής άρχισε να φέρνει αποτελέσματα με σχετικές μειώσεις και σταθεροποιήσεις τιμών (Δεκέμβριος 2017), οι οποίες όμως απέχουν πολύ από αυτές που βλέπαμε προ των ραγδαίων αυξήσεων. 
Η παραπάνω σταθεροποίηση και το μέλλον αυτής αναλύεται από τον Alan Chen, μέσω σχετικού δελτίου τύπου που αναρτήθηκε στο TrendForce. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας έρευνας αγοράς DRAMeXchange, ο Chen μας ενημερώνει πως παρά τη συνεχόμενη αύξηση της ζήτησης, η προσφορά στο 1Q 2018 είναι υπέρ του δέοντος, έστω και ελαφρώς. Αυτό σύμφωνα με τον αναλυτή αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον και στο 2Q 2018 με αποτέλεσμα των επηρεασμό των τιμών προς τα κάτω. Όμως, στο 2ο εξάμηνο του 2018, οπότε συναντάμε και την αιχμή αγοράς (peak season), αναμένεται κάλυψη της προσφοράς. Στην παραπάνω κάλυψη της προσφοράς αναμένονται να συνεισφέρουν η αύξηση της ζήτησης λόγω των μειωμένων τιμών από το προηγούμενο εξάμηνο, καθώς και η αύξηση του μέσου όρου των Nand Flash μνημών που προορίζονται για Smartphones. Αυτή η κάλυψη της προσφοράς ίσως να επηρεάσει και τις τιμές ανοδικά κατά το Q3 του τρέχοντος έτους. Από την άλλη πλευρά, οι κατασκευαστές σε απάντηση στις τάσεις της αγοράς για πρώτο μισό του τρέχοντος έτους μείωσαν την όποια επέκταση παραγωγής είχαν πραγματοποιήσει. 
Η παραπάνω μείωση παραγωγής εκτός των άλλων αναμένεται να επηρεάσει και την παραγωγή των next-generation 9x-layer NAND Flash, και τις τιμές αυτών. Συμπερασματικά, το πρώτο εξάμηνο του 2018 αναμένεται να είναι μια σχετικά καλή περίοδο για αγορά προϊόντων που περιέχουν NAND Flash μνήμες (SSDs, USB Flash drives, memory cards), ενώ για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους δεν υπάρχει καμία εγγύηση.

About Freegr network

Από το Blogger.