Το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας στα Φωτοβολταικά!
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ Συμπόσιο με θέμα ‘Το ενεργειακό αύριο της χώρας- Φωτοβολταικά’ πραγματοποιήθηκε στη Κυπαρισσία με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και με διοργανωτές την Ν.Α. Μεσσηνίας, τους Δήμους Κυπαρισσίας και Αυλώνος και τους χορηγούς που συνέδραμαν στην προσπάθεια.
Το επιστημονικό πάνελ ήταν πλούσιο όπου καταγράφηκε η ανάγκη για τοποθέτηση σύγχρονών συστημάτων στο Νομό μας τηρώντας τις τεχνικές προδιαγραφές, ενώ παράλληλα οι ενδιαφερόμενοι φορείς και ιδιώτες απεύθυναν ερωτήσεις για το κόστος και την δημιουργία της επένδυσης η οποία σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει το 30% ανάλογα με την περιοχή. Σημαντικό είναι επίσης ότι η χώρα μας με μεγάλο ποσοστό ηλιοφάνειας μπορεί να ενισχυθεί από τέτοια πάρκα και μαζί με εναλλακτικές μορφές ενέργειας να συμπληρώσει το ενεργειακό πρόβλημα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια.
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Γιώργος Σαμπαζιώτης τόνισε ότι «είμαστε ευτυχείς που το συμπόσιο ξεκίνησε από την πόλη μας και από την πλευρά μας ο Δήμος σχεδιάζει την δημιουργία ενός τέτοιου πάρκου κοντά στο Δ.Δ. Βρυσών διαβλέποντας τις ενεργειακές ανάγκες της περιοχής με τροποποίηση που θα κάνουμε στην Δ.Ε.ΥΑ.ΚΥ και με βάση οδηγίες της Ρυθμιστικής αρχής Ενέργειας με σκοπό της παραγωγής ρεύματος μέσα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να δώσει εκτός από την δημιουργία ενός τακτικού εισοδήματος στο Δήμο αλλά περισσότερο να δώσει περισσότερο ένα μάθημα στις επόμενες γενιές ότι πρέπει να κατευθυνθούμε σε τέτοιες μορφές ενέργειας» για να προσθέσει ότι ‘λέμε στοπ στη καταστροφή του περιβάλλοντος και δεδομένου ότι είμαστε μια χώρα λουσμένη από φως θέλουμε να εκμεταλλευθούμε τις δυνατότητες που μας δίνει η φύση’ για να ευχαριστήσει τον Πρόεδρο της Οργανωτικής επιτροπής κ. Φιλντίση για την αναλυτική ενημέρωση του συμποσίου που προτίμησε την περιοχή μας. Ο Δήμαρχος Αυλώνος κ. Γιάννης Φιλντίσης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ‘τέτοιων μορφών ενέργειας μέσα από το νομοθετικό πλαίσιο για να διασφαλίσουμε το μέλλον μας αλλά κυριότερα να θωρακίσουμε το περιβάλλον από την αλόγιστη παρέμβαση του ανθρώπου τα τελευταία χρόνια’.
ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΔΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…
Ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Φ. κ. Αγγελόπουλος κάνοντας την εισήγηση του θέματος αναφέρθηκε στα σημερινά δεδομένα αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα μας. Αρχικά ‘η επιλογή της περιοχής είναι ιδανική για το σοβαρό αυτό θέμα που μας αφορά γνωρίζοντας ότι η ενέργεια σήμερα και αύριο είναι ο πρώτος δεσμός ζωής στο πλανήτη μας και η ποσότητα ενέργειας που καταναλώνουμε αντικατροπτίζει το επίπεδο του πολιτισμού μας η οποία δεν ισομερώς κατανεμημένη, άρα χρειαζόμαστε την ενέργεια για να ζήσουμε’ για να προσθέσει ότι ‘η ενέργεια δεν κατανέμεται το ίδιο στο πλανήτη μας, αλλά η Ελλάδα έχει την αιολική, ηλιακή ενέργεια που μπορεί να μας βοηθήσει στο μέλλον μας αρκεί να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο ξέροντας ότι κάποιες μορφές έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον ή μετά από μερικά χρόνια οι πηγές ενέργειας θα εξαντληθούν όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και άλλες’. Ακολούθως είπε ότι ‘η ηλιακή ενέργεια είναι η μόνη που μπορεί να αξιοποιηθεί στο έπακρο σε σύγκριση με άλλες μορφές που καλούμαστε να καλύψουμε τον πληθυσμό της Γης πράγμα που ως παράμετρος δυσκολεύει τα πράγματα με βάση πληθυσμιακά κριτήρια ώστε να δώσουμε ενέργεια στις επόμενες γενιές’ για να συμπληρώσει ότι ‘η ισορροπία είναι το κλειδί με βάση τους πόρους που καταναλώνουμε και επομένως πρέπει να στραφούμε σε νέα μοντέλα διαχείρισης ιδίως σε χώρες που καταναλώνουν μεγάλους πόρους αλλά η Ευρώπη έχει το μισό ποσοστό από ότι καταναλώνει ολόκληρη η Βόρεια Αμερική, άρα η αλόγιστη χρήση μορφών ενέργειας προκαλεί προβλήματα’. Ο κ. Αγγελόπουλος επέμεινε ‘στην αλλαγή τρόπου κατανάλωσης ενέργειας με νέα μέσα και τεχνικές η οποία αυξάνεται όσο αυξάνεται ο πληθυσμός του πλανήτη και οφείλουμε να λάβουμε υπόψη τις παραμέτρους αυτές ως το 2040 τουλάχιστον ελπίζοντας ότι δεν θα φθάσουμε σε ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον’ για να υπογραμμίσει ότι ‘σταδιακά πρέπει να μειώσουμε τα ορυκτά καύσιμα προλαμβάνοντας οικολογική καταστροφή και πρέπει να πούμε ότι η μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τελειώνουν σε λίγα χρόνια ακόμα και αυτές που χρησιμοποιούνται σε πυρηνικά εργοστάσια όπως το Ουράνιο 235, επομένως οι νέες ερευνητικές μέθοδοι στρέφονται στις νέες πηγές ενέργειας όπως τα Φωτοβολταικά που δείχνει ένα παράδειγμα της αναπτυσσόμενης τεχνολογίας αξιοποιώντας τον ήλιο’. Δήλωσε ότι από τον ‘Ήλιο παίρνουμε 10.000 Τεραβάτ αλλά δεν τα αξιοποιούμε σήμερα οπότε η ανάγκη για χρησιμοποίηση τέτοιων συστημάτων με τεχνικές προδιαγραφές είναι το ζητούμενο, δεδομένου ότι στην Ευρώπη το νομοθετικό πλαίσιο αγκαλιάζει τέτοιες προσπάθειες’.
ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση του κ. Αναστάσιος Γκαρής Διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γκαρής Αν. ο οποίος αναφέρθηκε στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ‘σε ερευνητικό επίπεδο διεξάγονται μεγάλες προσπάθειες που αποδίδουν καρπούς ενώ σήμερα το σημαντικό είναι ότι η ενέργεια από τα Φωτοβολταικά μετατρέπεται απευθείας σε ηλεκτρική ενέργεια που είναι το θετικό μήνυμα για το ενεργειακό μας μέλλον’ ενώ σε ερώτηση για τις άλλες μορφές ενέργειας που χρησιμοποιεί η Δ.Ε.Η. συμφώνησε ότι ο λιγνίτης θα αποτελέσει παρελθόν για να εκτιμήσει ότι ‘σίγουρα με τα φωτοβολταικά πάρκα, το φυσικό αέριο για το οποίο έχει ληφθεί απόφαση να έρθει στη Πελοπόννησο και αρχικά στη Κόρινθο ιδίως για το εργοστάσιο της Μεγαλόπολης θα αποτελέσουν την βάση για τις συμπληρωματικές μορφές ενέργειας στον τόπο μας’
Ο Πρόεδρο της Οργανωτικής επιτροπής κ. Παναγιώτης Φιλντίσης μιλώντας στην εφημερίδα μας δήλωσε ικανοποιημένος από το συμπόσιο και την προσέλευση του κοινού λέγοντας ότι ‘λάβαμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε τους πολίτες σε ένα ζήτημα που τείνει να γίνει κοινωνικό, αφού όλοι οι Έλληνες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη νέα μορφή ενέργειας, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να καταθέσουμε την επιστημονική μας άποψη και πως κάποιος μπορεί να επενδύσει σήμερα ώστε να είναι επιτυχής επένδυση στον ενδιαφερόμενο’ ενώ σε ερώτηση για το επενδυτικό ενδιαφέρον στην χώρα μας υποστήριξε ότι ‘κυμαίνεται σε 2 επίπεδα, το πρώτο αφορά το νομοθετικό πλαίσιο που καλύπτει τη παραγωγή τέτοιας ενέργειας που μπορεί να παραχθεί και να πουληθεί στην Δ.Ε.Η. και το δεύτερο το μη υπάρχουν νομοθετικό πλαίσιο που θα μπορούσε να καλύψει επενδύσεις σε οικίες και εξοχικά το οποίο ελπίζουμε να γίνει σύντομα’. Σε ότι αφορά την επένδυση είπε ότι ‘μπορεί μια πρόταση να ολοκληρωθεί μέσα σε 6 μήνες, ενώ η διάρκεια λειτουργίας των Φωτοβολταικών είναι πάνω από 20 χρόνια, εκτιμούμε ότι η προσπάθεια αυτή θα είναι ωφέλιμη για τον ιδιώτη’. Τόνισε ότι ανάλογες ημερίδες θα διεξαχθούν σε όλη την Ελλάδα και ιδίως των πολιτών της Περιφέρειας αλλά και μια κεντρική στην Αθήνα, καταλήγοντας ότι το μέλλον βρίσκεται εκεί που υπάρχουν νέες ιδέες και νέοι τρόποι αξιοποίησης.
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου