Η δύναμη της σκέψης επιβεβαιώνεται....


-Μια νέα τεχνολογία, που παρουσίασε η ιαπωνική Hitachi, επιτρέπει στον χρήστη να ελέγχει τις ηλεκτρονικές συσκευές δίχως να κινήσει τα χέρια του, αλλά μόνο με τη δύναμη της σκέψης. Η «διεπαφή εγκεφάλου-μηχανής» αναλύει τις μικρές αλλαγές στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μεταφράζει την κίνηση στον εγκέφαλο σε ηλεκτρικά σήματα.
Σε πρόσφατη επίδειξη στο Εργαστήριο Προηγμένης Ερευνας της εταιρείας, που βρίσκεται έξω από το Τόκιο, οι δημοσιογράφοι χρησιμοποίησαν νοητικές εντολές για να κινήσουν ένα τρενάκι τοποθετημένο σε ένα τραπέζι. Ο χρήστης φορά μια καλωδιωμένη «κάσκα», η οποία αναγνωρίζει τις μεταβολές της εγκεφαλικής λειτουργίας και στέλνει σε έναν κεντρικό υπολογιστή το ηλεκτρικό σήμα που αποκαλύπτει τις επιθυμίες του. Για να κινήσει το τρενάκι, ο χρήστης πρέπει να κάνει απλούς αριθμητικούς υπολογισμούς στο κεφάλι του. Η συσκευή αναγνωρίζει έτσι την ενεργοποίηση του μετωπιαίου φλοιού της περιοχής του εγκεφάλου που αναλαμβάνει την επίλυση προβλημάτων. Οταν ο χρήστης σταματήσει τις πράξεις, το τρενάκι ακινητοποιείται.
Το σύστημα βασίζεται στην τεχνική της «οπτικής τοπογραφίας», με την οποία εκπέμπεται μια μικρή ποσότητα υπέρυθρης ακτινοβολίας που διαπερνά το κρανίο και ανιχνεύει τις μεταβολές στη ροή του αίματος. Αν και οι τεχνολογίες χειρισμού με νοητικές εντολές εστιάζονται παραδοσιακά σε ιατρικές χρήσεις, εταιρείες όπως η Hitachi και η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Honda βρίσκονται σε έντονο ανταγωνισμό για τις πρώτες εμπορικές εφαρμογές. Η Hitachi πουλά από το 2005 μια συσκευή βασισμένη στην οπτική τοπογραφία, η οποία επιτρέπει σε παράλυτους ασθενείς να δίνουν απαντήσεις με «ναι» ή «όχι».
Πηγή: imerisia.gr

About Freegr network

Από το Blogger.