Θεραπευτική κλωνοποίηση των ανθρώπων ή ηθικό δίλλημα;

To ηθικό δίλλημα της κλωνοποίησης επανέρχεται δριμύτερο. Έτσι ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπευτική κλωνοποίηση των ανθρώπων βρίσκονται πλέον ερευνητές από τις ΗΠΑ, καθώς κατάφεραν να δημιουργήσουν βλαστοκύτταρα από έμβρυα μαϊμούς.
Επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου του Όρεκγον ανακοίνωσαν την επιτυχία τους σε συνέδριο στην Αυστραλία. Η διαδικασία προέβλεπε την αφαίρεση τον πυρήνα ωαρίου πιθήκου και την αντικατάστασή του από πυρήνα δωρητή. Το κύτταρο τελικά διασπάστηκε, δημιουργώντας ένα πρώιμης μορφής έμβρυο ή βλαστοκύστη, με το DNA να είναι σχεδόν ταυτόσημο με αυτό του δωρητή. Ο Σουχράτ Μιταλίποβ, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Όρεγκον, επεσήμανε ότι χρησιμοποίησε κύτταρα από το δέρμα ενός 10χρονου πιθήκου, ενώ στην παρουσίαση προέβαλε slides από τα εμβρυονικά κύτταρα να αλλάζουν και να διαμορφώνουν τα κύτταρα της καρδιάς και των νευρώνων.
Η επιτυχία του Μιταλίποβ μπορεί να οδηγήσει τους ερευνητές πιο γρήγορα στην παραγωγή ανθρώπινων βλαστοκυττάρων από κλωνοποιημένα κύτταρα ενήλικου ανθρώπου, μειώνοντας τον ενδεχόμενο κίνδυνο της απόρριψης των οργάνων από μεταμόσχευση.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η θεραπευτική και αναγεννητική κλωνοποίηση θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, καρδιακά νοσήματα ακόμη και κακώσεις της σπονδυλικής στήλης, καθώς τα βλαστοκύτταρα θα αποκαθιστούν τα κατεστραμμένα νεύρα, και τα κύτταρα του αίματος και της καρδιάς.
Και ενώ τα ευρήματα του Μιταλίποβ δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, θα μπορούσαν ωστόσο να οδηγήσουν ακόμη και στην κλωνοποίηση ενός ενήλικου πρωτεύοντος θηλαστικού, δηλαδή ενός ανθρώπου, ενός πιθήκου ή μίας μαϊμούς.

About Freegr network

Από το Blogger.