Υπόθεση ετών... ο Βιονικός Άνθρωπος!


Επιστήμονες με διαφορετικές ειδικότητες σε ολόκληρο τον κόσμο εργάζονται πυρετωδώς για την ανάπτυξη τεχνητών ανθρωπίνων οργάνων, σε μια προσπάθεια να σωθούν περισσότερες ανθρώπινες ζωές και να ελαχιστοποιηθούν οι ανάγκες για μεταμοσχεύσεις.
Σε κάποιες περιπτώσεις η επιστημονική πρόοδος σε αυτό τον τομέα είναι θεαματική, ενώ σε άλλες, αν και σημειώνει αργά βήματα, παραμένει ελπιδοφόρα. Ενα από τα πρώτα επιτεύγματα σημειώθηκε για τους ανθρώπους που είχαν προβλήματα ακοής. Το κοχλιακό μόσχευμα, που αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 70, είναι μια μικρή συσκευή που τοποθετείται κάτω από το δέρμα, πίσω από το αυτί και υποκινεί τα ηλεκτρικά νεύρα που βρίσκονται μέσα στον κοχλία του αυτιού, το εσώτερο τμήμα του αυτιού που είναι υπεύθυνο για την ακοή.
Πρόσφατα, μια βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας ανακοίνωσε ότι κατάφερε να δημιουργήσει τεχνητό δέρμα για τη θεραπεία πληγών και εγκαυμάτων. Το συγκεκριμένο τεχνητό δέρμα παράγεται από το πήκτωμα φιβρίνης (μιας πρωτε_νης που προκαλεί θρόμβους στο αίμα) και ινοβλάστες, δηλαδή, τα κύτταρα που παράγουν το κολλαγόνο, την ουσία που είναι κατ εξοχήν υπεύθυνη για τη σφριγηλότητα και νεανικότητα του δέρματος.
Ένα από τα πιο φιλόδοξα ερευνητικά προγράμματα, που βρίσκονται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ, αφορά την ανάπτυξη ενός βιονικού ματιού για τους ανθρώπους με ασθένειες του αμφιβληστροειδή. Αποτελείται από μια μικροσκοπική φωτογραφική μηχανή και ένα τσιπ υπολογιστών που τοποθετούνται σε ένα ζευγάρι γυαλιών, καθώς και από ένα μικρό μόσχευμα που συνδέεται με μια σειρά ηλεκτροδίων, που, με τη σειρά τους, συνδέονται με τα κύτταρα του αμφιβληστροειδή. Χμμ.. η φωτό που βλέπετε μήπως σας θυμίζει κάτι από το αγαπημένο μου Στάρ Τρέκ με τον γνωστό ήρωα Τζόρντι;
Πηγη imerisia

About Freegr network

Από το Blogger.