Τεχνολογική...καθίζηση για την Ελλάδα!
Δεν έχει τέλος η πτώση της Ελλάδας στις νέες τεχνολογίες. Ξέραμε από χρόνια ότι ήμαστε ουραγοί σε όλους τους δείκτες που μετρούν πώς τα πάμε στη λεγόμενη «νέα οικονομία», που θεωρείται ότι θα «κρίνει» την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των κρατών τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την 'Ελευθεροτυπία' τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι μετά το 2004 πετύχαμε το... ακατόρθωτο: ολική καθίζηση σε όλους σχεδόν τους τομείς των νέων τεχνολογιών: οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες μειώθηκαν, το ίδιο και οι επενδύσεις σε τεχνολογίες των πληροφοριών και των τηλεπικοινωνιών. Μοιραία καταρρακώθηκαν οι εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας , ενώ περιορίστηκαν δραστικά οι νέες πατέντες, τα επιχειρηματικά κεφάλαια, αλλά και η σύνδεση των εταιρειών με το Internet και τη χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι πολύ δυσάρεστες αυτές εξελίξεις, που αναδεικνύουν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι νέες τεχνολογίες στην Ελλάδα, προκύπτουν από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας αλλά και της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Δείχνουν μια τελείως διαφορετική εικόνα από αυτήν της τεχνολογικής άνθησης που άφησε η κυβέρνηση να εννοηθεί την προηγούμενη εβδομάδα ότι διανύει η Ελλάδα, με αφορμή την επίσκεψη του Μπιλ Γκέιτς.
Τι λένε τα στοιχεία για τη θέση της Ελλάδας σήμερα;
*Οι επενδύσεις Δημοσίου και ιδιωτών για έρευνα και τεχνολογία ήταν εξαρχής πολύ μικρές σύμφωνα με τη Eurostat. Μόνο που το 2006 (για το οποίο έχει δώσει η Ελλάδα τελευταία στοιχεία) έπεσαν ακόμη πιο πολύ, στο 0,57% του ΑΕΠ, δηλαδή στο επίπεδο του 2003. Επέστρεψαν δηλαδή στο επίπεδο μιας περιόδου που ακόμη τα σχετικά έργα του Γ' ΚΠΣ πάσχιζαν να ξεκινήσουν. Σήμερα, ο μέσος όρος βρίσκεται στο 1,9% και η Σουηδία επενδύει ποσό της τάξης του 3,8% του ΑΕΠ ετησίως. Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά αυτή την οπισθοχώρηση, γι' αυτό άλλωστε και πριν από λίγους μήνες μετέφερε χρονικά από το 2010στο 2015 τον στόχο αύξησης των δαπανών για νέες τεχνολογίες στο 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή σε επίπεδο χαμηλότερο και του σημερινού μέσου κοινοτικού όρου. Υπενθυμίζεται ότι τα υπόλοιπα κράτη θέτουν στόχο την αύξηση των δαπανών στο 3% του ΑΕΠ έως το 2010, καθιστώντας πλέον δεδομένη τη συνεχή απόκλιση της Ελλάδας από την Ε.Ε. στο κρίσιμο πεδίο των νέων τεχνολογιών....Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στην Ελλάδα ελλείψει σθεναρής κρατικής στήριξης των νέων τεχνολογιών δεν επενδύουν οι ιδιώτες: το κράτος δαπανά το 46% του συνολικού ποσού των επενδύσεων αυτών έναντι του 35% κατά μέσον όρο στην Ευρώπη. Αυτό δείχνει ότι οι επιχειρήσεις και τα ιδιωτικά κεφάλαια δεν νιώθουν αρκετά ασφαλή για να βάλουν χρήματα στην έρευνα και στην τεχνολογία, αφού δεν ξέρουν αν το κράτος θα βοηθήσει αρκετά με επενδύσεις και υποδομές ώστε να αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά και να φέρουν κέρδη.
* Τεράστια ήταν η «βουτιά» στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας. Το 2003 ήταν ήδη πολύ λίγες και έφταναν μόνο στο 7,5% του ΑΕΠ. Εκτοτε κατρακύλησαν, για να περιοριστούν το 2006 στο 5,72%, δείχνοντας ότι τα ελληνικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας δεν πουλάνε στις ξένες αγορές και χάνουν συνεχώς έδαφος. Στα υπόλοιπα κράτη οι εξαγωγές καινοτόμων και τεχνολογικά προηγμένων προϊόντων είναι πολλαπλάσιες των ελληνικών: κατά μέσον όρο στην Ε.Ε. φτάνουν στο 16,67% του συνόλου, ενώ στην Ιρλανδία αγγίζουν το 29%, δίνοντας μια πολύ πειστική εξήγηση για το πώς αναπτύσσεται τόσο πολύ αυτό το κράτος. Με ποιους συγκρίνεται η Ελλάδα; Σε χειρότερη μοίρα έχουν απομείνει μόνο η Βουλγαρία, η Λετονία, η Πολωνία και η Σλοβενία...
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου