ανάπτυξη

Εθνική Στρατηγική για τις νέες τεχνολογίες!


Σε εκδήλωση που έγινε στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε την Εθνική Στρατηγική του Υπουργείου για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και της νέες τεχνολογίες. Μερικά από τα βασικά σημεία της ομιλίας είναι τα ακόλουθα:
Ο Bill Gates, πριν μία εβδομάδα, εδώ στην Ελλάδα, απατώντας σε ερώτηση για τον ρόλο των Κυβερνήσεων στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση ήταν ξεκάθαρος και απόλυτος: «Πρώτα απ' όλα πρέπει να βοηθήσουν ώστε να δημιουργηθούν σύγχρονες υποδομές για το Ιντερνέτ». Αυτό ακριβώς είναι το μέλλον σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αξιοποίηση της ψηφιακής εποχής. Και σε αυτό το μέλλον η Ελλάδα θέλει να μπει ενεργά, με δυναμισμό και αποφασιστικότητα. Ώστε ο πολίτης, η χώρα, όλοι μας, να μπορέσουμε να απολαύσουμε τα αγαθά που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. Γιατί νέες τεχνολογίες επικοινωνίας σημαίνουν: καινοτομία, ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη, ποιότητα ζωής.
Με βάση λοιπόν τη μέχρι σήμερα πορεία, το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, παρουσιάζει τη Στρατηγική για την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των νέων τεχνολογιών. Δημιουργεί το χάρτη που πρόκειται να ακολουθήσουμε στα επόμενα χρόνια, για να συμβάλουμε συντεταγμένα και αποτελεσματικά στην ψηφιακή σύγκλιση με την Ενωμένη Ευρώπη.
Για το σχεδιασμό μας:
Ακούσαμε την ΕΕΤΤ, τους φορείς, τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, τους χρήστες διαδικτύου, τους bloggers, τα on line fora.
Μελετήσαμε συστηματικά την εμπειρία και τις πρακτικές άλλων χωρών και κυρίως αυτών που παρουσιάζουν αντίστοιχα γεωμορφολογικά και πληθυσμιακά χαρακτηριστικά. Προσαρμόσαμε όλα τα δεδομένα στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας. Σήμερα σας παρουσιάζουμε το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς. Η Στρατηγική μας ξεκινά από ένα σαφές όραμα: να γίνει η Ελλάδα μια από τις χώρες που αξιοποιούν, αναπτύσσουν και διαμορφώνουν τις σύγχρονες τάσεις της ψηφιακής εποχής, με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την ποιότητα ζωής των πολιτών της.
Θέλουμε:
-Να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα.
-Να δημιουργήσουμε νέες αγορές, νέες επενδύσεις, νέες και καλές θέσεις εργασίας.
-Να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής κάθε πολίτη, σε όποιο σημείο της χώρας κι αν βρίσκεται.
Με όπλο μας την αιχμή της τεχνολογίας στο χώρο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών ξεκινάμε την μάχη του εκσυγχρονισμού των υποδομών. Με βάση την καινοτομία που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες ανοίγουμε σήμερα την πύλη που θα μας οδηγήσει σε μία Ελλάδα τεχνολογικά ισχυρή, σε μία Ελλάδα που θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες χώρες της Ευρώπης!
Για να πετύχουμε τους στόχους μας, στηριζόμαστε σε δύο βασικούς πυλώνες, οι οποίοι είναι:
1. Η Νομοθεσία και η διαμόρφωση ενός κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής.
2. Η στρατηγική αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εθνικών και κοινοτικών πόρων, αλλά και η ενεργοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων.
Οι άξονες της Στρατηγικής μας είναι τρεις:
Α) Η ανάπτυξη υποδομών με τη δημιουργία δικτύων πρόσβασης επόμενης γενιάς
Β) Η εισαγωγή και ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών
Γ) Οι πιλοτικές εφαρμογές των δυνατοτήτων της ψηφιακής εποχής
Το κόστος που θα απαιτηθεί για την εφαρμογή της στρατηγικής μας, έχει εκτιμηθεί στα 3 δις. ευρώ. Αυτά θα καλυφθούν από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι αφορά τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ άλλων και μέσω της εφαρμογής του νόμου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Δημιουργούμε ειδική επιτροπή στο υπουργείο που μελετά τον τομέα αυτό.

About Freegr network

Από το Blogger.