ειδήσεις

«Καταχρηστική» η διατήρηση και χρήση δεδομένων επικοινωνιών στην ΕΕ


Καταχρηστικός χαρακτηρίστηκε από ευρωβουλευτές τεσσάρων πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται ευρωπαϊκή οδηγία που ισχύει από το 2006 για την διατήρηση δεδομένων επικοινωνιών όλων των Ευρωπαίων πολιτών έως και 24 μήνες.  Η κριτική που απευθύνθηκε στην αρμόδια Επίτροπο, Σεσίλια Μάλστρομ, αφορά στην Οδηγία 2006/24/ΕΚ για την διατήρηση δεδομένων.

Με βάση αυτή την Οδηγία, επισήμαναν οι ευρωβουλευτές, οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών στο διαδίκτυο, είναι υποχρεωμένες να παρακρατούν και ν' αποθηκεύουν την κάθε τηλεφωνική συνδιάλεξη, την κάθε στιγμή που βρίσκεται κάποιος στο Ίντερνετ και το κάθε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για χρονικό διάστημα από 6 έως και 24 μήνες.
Παράλληλα, είναι υποχρεωμένες να καταγράφουν ποιος καλεί ποιον, ποιες ιστοσελίδες επισκέπτονται οι χρήστες καθώς και την προέλευση και τον προορισμό των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που ανταλλάσσονται μεταξύ των χρηστών του Ίντερνετ.
Απαντώντας, η Σουηδέζα επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων σημείωσε ότι η καταγραφή και αποθήκευση των δεδομένων είναι απαραίτητη «για να προστατευθεί ο κόσμος» προσθέτοντας ότι οι αστυνομικές και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας των κρατών μελών έχουν «κατ' επανάληψη τονίσει την ανάγκη να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα αυτά», συμπληρώνοντας ότι φυλάσσονται υπό αυστηρούς όρους και μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Υπό την πίεση των ευρωβουλευτών ότι θα πρέπει τώρα να αναμορφωθεί η Οδηγία για τη συγκέντρωση των ηλεκτρονικών προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών, η κ. Μάλστρομ δέχθηκε ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία, στα οποία η οδηγία επιδέχεται βελτιώσεων, αναφερόμενη στην ανάγκη να εξετασθούν:
  • η μείωση και εναρμόνιση του διαστήματος αποθήκευσης
  • η αποσαφήνιση του ποια δεδομένα παρακρατούνται και αποθηκεύονται
  • η θέσπιση κοινών ελάχιστων κριτηρίων για την πρόσβαση στα στοιχεία και τη
  • χρήση τους
  • η ενίσχυση της προστασίας των αποθηκευμένων δεδομένων
  • η βελτίωση των τρόπων αποζημίωσης των παρόχων για το κόστος της αποθήκευσης.
Ο Γερμανός ευρωβουλευτής της Ομάδας των Φιλελευθέρων, Αλεξάντερ Αλβάρο, σημείωσε ότι το θέμα συζητείται από το 2010, αλλά πολλά τεχνικά, νομικά και οικονομικά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα, ενώ μεγάλος αριθμός πολιτών απορρίπτει ολοσχερώς την αποθήκευση των στοιχείων. Όπως σημείωσε, δε, «βαρεθήκαμε αυτή την κατάσταση και ελπίζουμε να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση». 

About Freegr network

Από το Blogger.