Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νέιλι Κρους δήλωσε: "Είμαι με την πλευρά των πολιτών, των φορολογουμένων, των ψηφοφόρων που απλώς θέλουν να δουλεύουν τα κινητά και οι ταμπλέτες τους. Είναι απογοητευτικό όταν το κινητό μου σταματά να λειτουργεί στις Βρυξέλλες επειδή υπάρχει μόνο δίκτυο 3G. Εκατομμύρια πολιτών έχουν το ίδιο πρόβλημα καθημερινά."
Αυτό το γνωρίζατε;
- Τρία κράτη μέλη της ΕΕ δεν διαθέτουν καθόλου δίκτυο 4G
- Μόνο η Γερμανία, η Εσθονία και η Σουηδία διαθέτουν εκτεταμένο δίκτυο 4G
- Ουσιαστικά, καμία αγροτική περιοχή στην ΕΕ δεν καλύπτεται από δίκτυο 4G
- Η Ευρώπη διαθέτει μόλις το 5 % των συνδέσεων και συνδρομών 4G σε παγκόσμιο επίπεδο.
Με δεδομένη την έκρηξη της ζήτησης για δεδομένα, η ΕΕ έχει διαθέσιμες τεράστιες ποσότητες ραδιοφάσματος ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες υψηλής ταχύτητας (βλέπε IP/12/929). Ωστόσο, η κατανομή του ραδιοφάσματος γίνεται προς το παρόν σε εθνικό επίπεδο.
Λόγω προβλημάτων σε εθνικό επίπεδο έχουν προκληθεί καθυστερήσεις ως προς τις διαδικασίες και τις άδειες, ενώ παράλληλα, μετά τις δημοπρασίες που τους εξασφάλισαν την σχετική άδεια, οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας έχουν πλέον ελάχιστα κονδύλια να διαθέσουν για την ανάπτυξη των δικτύων. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τον κατακερματισμό της αγοράς σε 28 εθνικές αγορές, σημαίνει ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν έχουν πραγματικές δυνατότητες να αναπτύξουν ενιαία στρατηγική σε επίπεδο ΕΕ. Ως συνέπεια, και οι χρήστες δεν ικανοποιούνται και η ΕΕ υστερεί στον παγκόσμιο αγώνα δρόμου για υπηρεσίες 4G.
Οικονομικά προβλήματα
Οι τιμές που πληρώνουν οι εταιρείες μπορεί να είναι 50 φορές υψηλότερες από μια χώρα της ΕΕ σε άλλη. Αυτό δεν είναι ένδειξη υγιούς αγοράς. Κατά μέσο όρο, τα δικαιώματα ραδιοφάσματος είναι σχεδόν 4 φορές ακριβότερα στην ΕΕ σε σχέση με τις ΗΠΑ. Όταν μια χώρα συνθλίβει οικονομικά τις εταιρείες κατά τις δημοπρασίες ραδιοφάσματος, πλήττεται και η οικονομία, δεδομένου ότι:
- έχοντας καταβάλει υψηλές τιμές κατά τη δημοπρασία, οι εταιρείες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επενδύσουν τα 27 δισ. ευρώ που, σύμφωνα με μελέτη της ΕΕ, χρειάζονται για την αναβάθμιση του δικτύου.
- λόγω της καθυστερημένης ανάπτυξης δικτύων (οι επενδύσεις σε υποδομές έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια), καθυστερεί και η ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα το κράτος να μην εισπράττει τα έσοδα που είχε υπολογίσει από τις νέες αυτές δραστηριότητες
- εταιρείες περιέρχονται σε επισφαλή οικονομική θέση (ορισμένες έχουν χρέος τρεις φορές τη χρηματιστηριακή τους αξία)
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου