ειδήσεις

Η Google ξόδεψε 2,5 δις ευρώ για ένα θερμοστάτη

Μιας και έχουμε συνηθίσει στις ειδήσεις των μερικών δισεκατομμυρίων ας δούμε τι παίζει με την εξαγορά της Nest Labs από τη Google Φαινομενικά η Google έχει τα προβλήματα της λυμένα. Με το Google Chrome έχει εισβάλλει στα Windows. Η τελευταία έκδοση μοιάζει εντυπωσιακά με το Chrome OS ώστε το transition να γίνει ομαλά όταν θα έρθει η ώρα. Παρά το σκάνδαλο με το Sergey Brin και την marketing-manager-ερωμένη-αιτία διαζυγίου του, το Google Glass είναι σε καλό δρόμο αν κρίνουμε από τον αριθμό των μιμητών που εμφανίστηκαν στη CES). H Yahoo! και η Marissa Meyer, παρά το εντυπωσιακό ξεκίνημα, δεν φαίνεται ακόμα σε θέση να να απειλήσει τον πρώην εργοδότη της, το Google Search δεν έχει ακόμα αντίπαλο αφού ούτε το Quora ούτε τα social media είναι αξιόπιστα.
Και μπορεί ακόμα να μην έχει το δικό της τηλέφωνο αλλά μια χαρά αρκείται στην επιτυχία των Android με τρίτους κατασκευαστές όπως η Samsung. Οπότε είναι η κατάλληλη ώρα για νέες περιπέτειες. Μια εξ αυτών το έξυπνο σπίτι για το οποίο έδωσε το ποσό των 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (ή 2,34 δις ευρώ) αγοράζοντας τη Nest Labs. Είναι μια εταιρεία τριακοσίων υπαλλήλων που κατασκευάζει έναν όχι-και-τόσο-εντυπωσιακό-στο-πρώτο-άκουσμα θερμοστάτη με τεχνητή νοημοσύνη. Το gadget αυτό ήταν το καμάρι της CES 2012. Γιατί κάνει τόσο πολύ αυτός ο θερμοστάτης; Ουσιαστικά είναι ένα συνδυασμός του κλασσικού θερμοστάτη με τσιπάκια wi-fi, κινητής τηλεφωνίας και τεχνητής νοημοσύνης. Ο χρήστης μιας τέτοιας τεχνολογίας μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σπιτιού από το κινητό του τηλέφωνο κάνοντας οικονομία στο πετρέλαιο.
Αυτά σε πρώτη φάση γιατί σε δεύτερη το λογισμικό μαθαίνει τα χούγια του ιδιοκτήτη και προσαρμόζει τη λειτουργία αναλόγως. Μετά από μερικούς μήνες χρήσης δε χρειάζεται καν το app. Άλλα προϊόντα της Nest είναι το Protect, ένας ανιχνευτής καπνού που ειδοποιεί το κινητό τηλέφωνο αντί να σηκώνει τη γειτονιά στο πόδι, μια λεπτή κουβέρτα και ένα ένα ντιζαϊνάτο παγούρι. Τα προϊόντα της Nest Labs είναι ότι χρειάζεται για ένα ήσυχο απόγευμα στον καναπέ βλέποντας σειρές στην τηλεόραση. Και μπορεί να πεις “ας κρυώσω λίγο παραπάνω, ρε φίλε, τι έγινε;” δηλαδή “σιγά την επανάσταση” αλλά το επόμενο βήμα είναι τα φώτα. Και το επόμενο οι ηλεκτρικές συσκευές. Το ψυγείο ας πούμε. Και το επόμενο το δίκτυο που θα λειτουργεί όλο το σπίτι. Και μετά ολόκληρα κτίρια. Με αυτή την αγορά η Google μπαίνει σε μια αγορά που προβλέπεται πολύ μεγάλη με σημαντικό προβάδισμα. Από την άλλη κάνει μια μεταγραφή που έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων τζούζει λίγο την Apple. Βλέπεις το deal το ανέλαβε ο ίδιος ο Larry Page και έχει ως εξής:
Η Nest παραμένει στη Nest, όπως δήλωσε o ιδρυτής της Tony Fadell, και κρατάει το προσωπικό της. Ητοι εκατό τους ιδρυτές και εκατό μηχανικούς που είναι όλοι πρώην παιδιά της Apple. Για την ακρίβεια H Nest ιδρύθηκε από τον επικεφαλής της ομάδας του iPod. Αυτό φυσικά δε σημαίνει φυσικά ότι η Apple δεν έχει αναπτύξει τα δικά της συστήματα ή ότι δεν μπορεί να τα αναπτύξει.Οι επεξεργαστές της είναι οι πιο εξελιγμένοι στη κατηγορία των mobile συσκευών, ήδη από το iPhone 4S υποστηρίζονται εφαρμογές Bluetooth 4.0 και ένα λογισμικό τύπου iBeacon είναι ουσιαστικά ότι χρειάζεται για να βγάλει ένα αντίστοιχο προϊόν στην αγορά. Εκτός αυτού δεν χρειάζεται να πληρώσει για ευρεσιτεχνίες Κάτι που ακριβώς είναι το πρόβλημα της Google. Για να κάνει το οτιδήποτε πρέπει να συνεννοηθεί με τους κατασκευαστές συσκευών, δεν έχει δικό της hardware και θα χρειαστεί να πληρώσει ευρεσιτεχνίες αριστερά δεξιά.

About Freegr network

Από το Blogger.