Europe

H τεχνολογία πλήττει τελικά τον άνθρωπο;

Πρόκειται για ένα ερώτημα που θέτουν οικονομολόγοι και εργαζόμενοι τουλάχιστον από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης. Κι αυτό γιατί η τεχνολογική καινοτομία θεωρείται το φάρμακο του οικονομικού μαρασμού. Η μήπως είναι η αιτία;
Το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι: Η ακατάπαυστη αυτοματοποίηση σε τομείς όπως τα εργοστάσια, το εμπόριο ή ακόμη και η δημοσιογραφία, μήπως τελικά καταστρέφουν τα επαγγέλματα παρά δημιουργούν καινούρια;
Σίγουρα η αυτοματοποίηση οδηγεί στο περιθώριο κάποια ανθρώπινα επαγγέλματα που δεν απαιτούν μεγάλη εξειδίκευση αλλά δημιουργεί και νέες κατηγορίες εργασίας όπως μηχανικοί πληροφορικής, τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά επαγγέλματα, μπλόγγερ.
Το ΜΙΤ ανιχνεύει το πρόβλημα
Δύο ερευνητές του ΜΙΤ  ( Massachusetts Institute of Technology), οι Andrew McAfee και Erik Brynjolfsson παρατηρούν ένα «μεγάλο χάος» ανάμεσα στην παραγωγή και τους μισθούς, από το 2000 και μετά, όσο προχωρά η τεχνολογία και εξελίσσεται γρηγορότερα από την εκπαίδευση και τις ικανότητες των ανθρώπων. Με άλλα λόγια, οι μισθωτοί χάνουν τη μάχη μεταξύ παιδείας και τεχνολογίας. Και αυτό συμβαίνει μετά την άλλη μεγάλη μάχη που έχασαν τη δεκαετία του 1970, όταν το κεφάλαιο πήρε το πάνω χέρι στην εργασία.
Χαζές και έξυπνες μηχανές
Η αντικατάσταση χειρωνακτικών εργασιών από τις μηχανές στις γεωργικές επιχειρήσεις και τα εργοστάσια ήταν πολύ διαφορετική, σύμφωνα με ορισμένους ανησυχούντες αναλυτές. Αυτές οι εν λόγω μηχανές ήταν «χαζές» και εξαιρετικά εξειδικευμένες ενώ ήταν απαραίτητη η εποπτεία των ανθρώπων σε όλα τα στάδια της λειτουργίας τους. Ωστόσο, ο 21ος αιώνας έφερε στο προσκήνιο εργαλεία πολύ πιο έξυπνα, ικανά να ολοκληρώσουν εργασίες που κανείς παλιότερα δεν θα φαντάζονταν ότι θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν.
Τα σημερινά logiciel μπορούν να απαντούν στις κλήσεις μας, να οργανώσουν το πρόγραμμά μας, να μας αγοράσουν παπούτσια, να μας συμβουλεύσουν μια ταινία ή να μας κατευθύνουν σε στοχευμένες αγορές. Τα logiciel  του αύριο θα μπορούν να διαγνώσουν τις ασθένειές μας, να γράφουν άρθρα στα περιοδικά και τις εφημερίδες και να οδηγούν ακόμη και το αυτοκίνητό μας.
Και όταν τα ανώτερα διανοητικά επαγγέλματα, με υψηλή εξειδίκευση, αντικατασταθούν από μηχανές, ποιές δουλειές θα μείνουν για να κάνουν οι άνθρωποι; Ισως η πολιτική και προφανώς η επιχειρηματικότητα και το μάνατζμεντ. Με άλλα λόγια, οι πλούσιοι θα γίνουν περισσότερο πλούσιοι και οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί θα μείνουμε εκτός.
«Τεχνολογική ανεργία»
Ολες αυτές οι αναλύσεις οδηγούν στον νέο όρι «τεχνολογική ανεργία», όρος που κυκλοφορεί πολύ στα πανεπιστήμια πάλι σήμερα, 80 χρόνια μετά την ανακάλυψή του από τον Κέινς. Στις 6 Αυγούστου 2014  Pew Research και το Elon University δημοσίευσαν μια έκθεση με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη, ρομποτική και μέλλον των επαγγελμάτων».
Αυτή η έκθεση περιλαμβάνει το αποτέλεσμα έρευνας που διενεργήθηκε σε 1.900 οικονομολόγους, ειδικούς, αναλυτές και θεωρητικούς της εργασίας που έθεσαν ένα μεγάλο ερώτημα: «Οι εφαρμογές αυτόματης τεχνητής νοημοσύνης και τα ρομποτικά εργαλεία θα εξαφανίσουν περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες δημιούργησαν ως το 2015;»
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι συγκλονιστικά. Σχεδόν οι μισοί ερωτώμενοι εκτιμούν ότι τα έξυπνα logiciel θα καταστρέψουν περισσότερες θέσεις εργασίες από όσες θα δημιουργήσουν. Οι υπόλοιποι μισοί πιστεύουν ακριβώς το αντίθετο.

About Freegr network

Από το Blogger.