τεχνολογία

Kaspersky Lab: o χάρτης των ψηφιακών απειλών στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της cloud υπηρεσίας Kaspersky Security Network για την Ελλάδα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 παρουσιάστηκε αύξηση στην εξάπλωση malware στα τοπικά δίκτυα μέσω USB, CD και DVD. Συγκεκριμένα, πάνω από 2.615.000 περιστατικά εντοπίστηκαν στους υπολογιστές των χρηστών που συμμετέχουν στο Kaspersky Security Network, ενώ την ίδια περίοδο του 2013 είχαν σημειωθεί σχεδόν 1.901.000 περιστατικά. Ωστόσο, οι διαδικτυακές απειλές στην Ελλάδα σημείωσαν μείωση (1.359.000 περιστατικά εντοπίστηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχαν εντοπιστεί σχεδόν 3.384.000 περιστατικά).
Σε ποσοστό 35%, οι χρήστες στην Ελλάδα αντιμετώπισαν τοπικές απειλές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014. Πρόκειται για απειλές που μεταδίδονται μέσα από αφαιρούμενες συσκευές όπως USB, CD και DVD. Το ποσοστό αυτό παρουσιάζει αύξηση 6 μονάδων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Έτσι, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 117η θέση, κοντά στη Βουλγαρία, στην Πολωνία, στη Γαλλία και στην Πορτογαλία. Φέτος, οι απειλές που προέρχονται από το διαδίκτυο επηρέασαν το 31,6% των χρηστών ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε 40,5% το πρώτο εξάμηνο του 2013. Ωστόσο, το ποσοστό εξακολουθεί να είναι υψηλό, καθώς τοποθετεί την Ελλάδα στην 26η θέση παγκοσμίως αναφορικά με τις απειλές που σχετίζονται με την πλοήγηση στο διαδίκτυο.
Χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Λιθουανία βρίσκονται υψηλότερα από την Ελλάδα σε αυτή την κατάταξη, ενώ η Πορτογαλία και η Αυστρία ακολουθούν. «Παρόλο που ο αριθμός των διαδικτυακών απειλών που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα έχει μειωθεί, κατά το πρώτο μισό του έτους παρατηρήσαμε σημαντική αύξηση των τοπικών απειλών. Για να προστατέψουμε τα δεδομένα, τα χρήματα και την ταυτότητα των χρηστών, πρέπει να λάβουμε υπόψη όλους τους τύπους κακόβουλου λογισμικού. Οι επιχειρήσεις και οι οικιακοί χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν αυτούς τους κινδύνους και να φροντίζουν τους υπολογιστές και τις φορητές συσκευές τους χρησιμοποιώντας ολοκληρωμένες λύσεις ασφάλειας και τηρώντας μερικούς κανόνες», σχολίασε ο Christian Funk, Senior Virus Analyst της Kaspersky Lab.

About Freegr network

Από το Blogger.