Μετά την επιτυχή εισαγωγή της πρώτης κάρτας γραφικών του κλάδου 8GB R9 290X με Vapor-X, η SAPPHIRE Technology μόλις ανακοίνωσε ακόμα μία κάρτα 8GB σηματοδοτώντας μια νέα εποχή με το αποκλειστικό SAPPHIRE Tri-X σύστημα ψύξης τριών ανεμιστήρων, ενισχυμένα ρολόγια και διπλό BIOS, κάνοντας το μεγάλο πλαίσιο ρυθμίσεων (frame buffer) διαθέσιμο σε ελαφρώς χαμηλότερο κόστος.
H κάρτα SAPPHIRE R9 290X Tri-X 8GB διαθέτει την τελευταίας γενιάς αρχιτεκτονική GCN της AMD με 2816 μονάδες επεξεργασίας (stream processing units) και ρολόι (engine clock) έως 1020MHz. Είναι εξοπλισμένη με 8GB μνήμη GDDR5 τελευταίας τεχνολογίας και υψηλής απόδοσης σε μια διασύνδεση 512-bit και χρονισμένη στα 1375 MHz (5.5GHz effective) παρέχει μεγαλύτερο εύρος ζώνης από τα προηγούμενα μοντέλα. Οικοδομημένη πάνω σε ένα SAPPHIRE πρωτότυπο PCB, η διάταξη περιλαμβάνει ένα ενεργειακό σχεδιασμό 6 φάσεων παρέχει έως 240 watt (40 watt ανά φάση) για μέγιστη απόδοση. Δύο υποδοχές ρεύματος 8-pin οι οποίες εξασφαλίζουν επαρκή τροφοδοσία του στο σύστημα (μέχρι 375 Watts συνολικό ποσό, συμπεριλαμβανομένου του PCI-Express power).
Οι ψύκτες της SAPPHIRE Tri-X, που χρησιμοποιούνται για τη σειρά R9 290 είναι οι πρώτοι ψύκτες του κλάδου οι οποίοι χρησιμοποιούν ένα κεντρικό heatpipe 10 mm εκτός από τα τέσσερα heatpipes (θυγατρικούς) εξασφαλίζοντας ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας σε όλη τη διάταξη της ψύκτρας., Οι τρεις ανεμιστήρες έχουν έδρανα που απωθούν την σκόνη τώρα ακόμα πιο δραστήρια με dual ball races . Είναι εξοπλισμένοι με λεπιδωτές αεροτομές για να προσφέρουν ιδιαίτερα αποδοτική ροή αέρα σε χαμηλά επίπεδα θορύβου, και το κάλυμμα του ανεμιστήρα έχει σχεδιαστεί για να ελέγχει τη δρομολόγηση της ροής του αέρα για μέγιστη απόδοση ψύξης.

Με την υποστήριξη του Ultra HD (4K οθονών) και AMD Eyefinity τεχνολογία multi-screen, η σειρά 290 SAPPHIRE R9 μεγιστοποιεί την οπτική εμπειρία για εργασία ή παιχνίδι με την ανώτερη ποιότητα εικόνας και οθόνες υψηλής ανάλυσης. Διάφορες δοκιμές έχουν δείξει ότι το αυξημένο ρυθμιστικό πλαίσιο του μοντέλου R9 290X 8GB φέρνει οφέλη απόδοσης σε υψηλή ανάλυση φωτογραφιών και βίντεο μοντάζ, καθώς και στην παροχή σημαντικής βοήθειας στους μεγάλους χάρτες υφής οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε ορισμένα παιχνίδια βίντεο, ιδίως όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν και ακραία mods.

Η σειρά R9 290X χρησιμοποιεί τον 3.0 interface PCI-Express και υποστηρίζει πολλαπλές κάρτες της AMD CrossFire εγγενώς, χωρίς την ανάγκη για καλώδια γεφύρωσης. Εκτός από την κορυφαία ψύξη και την απόδοση, η SAPPHIRE έχει επίσης εφαρμόσει το DUAL BIOS για τα μοντέλα Tri-X, με ένα διακόπτη φωτισμού (κουμπί) LED, διασφαλίζοντας τον χώρο cards boot και την παράδοση της μέγιστης απόδοσης σε συστήματα με δύο UEFI και εφαρμογές legacy BIOS.

Η σειρά SAPPHIRE R9 290 είναι εξοπλισμένη με την τεχνολογία AMD TrueAudio που φέρει ένα αυξημένο επίπεδο του ήχου εμβάπτισης, στην ατμόσφαιρα (ουσιαστικά στον περιβάλλον χώρο όπου βρίσκονται και άλλοι παίκτες) με ρεαλιστικά περιβάλλοντα ήχου είτε είναι μέσω στερεοφωνικών ακουστικών ή ηχείων. Ένα ειδικό επεξεργαστή ήχου στο GPU ο οποίος επιτρέπει στην σειρά 290 SAPPHIRE R9 να προσφέρει ένα πιο πλούσιο και βαθιά ρεαλιστικό αλλά και καθηλωτικό ηχοτοπίο, συμπεριλαμβανομένων αληθινών ήχων της ζωής, συνέλιξη αντήχησης αλλά και ένα απίστευτα ρεαλιστικό περιβάλλοντα ήχο (surround). Οι κάρτες SAPPHIRE 8GB R9 290X Vapor-X και Tri-X είναι στην παραγωγή τώρα και θα είναι διαθέσιμες μέσω των εξουσιοδοτημένων καναλιών διανομής της SAPPHIRE ανά χώρα και τους διανομής λιανικής αγοράς.