freegr.gr

Πρόταση σε παρόχους για δημιουργία δικτύων νέας γενιάς

Κάτι δείχνει να κινείται όσον αφορά τα δίκτυα νέας γενιάς, αφού όπως μας ενημερώνει η Ναυτεμπορική, η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) ανέλαβε την πρωτοβουλία να καλέσει όλες τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες που επιθυμούν να αναπτύξουν παρόμοια δίκτυα.
Οι εταιρείες αυτές είναι ο ΟΤΕ, η Vodafone, Wind, Forthnet και Cyta, και οι οποίες θα πρέπει να διατυπώσουν γραπτώς το σχεδιασμό τους για αυτά τα δίκτυα αλλά και την τεχνολογία την οποία προκρίνουν.
Εν μέσω οικονομικής κρίσης, τα έσοδα των εταιρειών έχουν περιοριστεί, κάτι που όμως δεν τις εμποδίζει να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις. Συγκεκριμένα οι επενδύσεις της Vodafone μόνο για το 2014 έφτασαν το συνολικό ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται η εξαγορά της Hellas On Line αλλά και η συμμετοχή της εταιρείας στο διαγωνισμό με τις συχνότητες. Η Wind με τη σειρά της αναφέρεται στην επένδυση 500 εκ. ευρώ για την προηγούμενη πενταετία ενώ μέχρι το 2018 αναμένεται να προχωρήσει σε επενδύσεις επιπλέον 300 εκ. ευρώ. Σε αντιδιαστολή, ο ΟΤΕ έχει ανακοινώσει επενδύσεις 2 δισ. ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια.
Δημοσιευμένη Εικόνα


Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το ζητούμενο είναι αν θα βρεθεί τρόπος συνεργασίας όλων των παρόχων με τον ΟΤΕ προκειμένου να κάνουν χρήση του δικτύου VDSL το οποίο βρίσκεται σε ανάπτυξη, ή αν θα δημιουργηθεί εναλλακτικό δίκτυο, κάτι που προτάσσουν ανώτατα στελέχη των εταιρειών. Μέχρι στιγμής, το δίκτυο VDSL του ΟΤΕ δίνει πρόσβαση σε περίπου 1.300.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις με ταχύτητες έως 50 Mbps.

Για το επόμενο όμως βήμα, αυτό των δικτύων οπτικών ινών, είτε αυτών που φθάνουν στο σπίτι (Fiber to the Home - FTTH) είτε μέχρι το κτίριο (Fiber to the Building - FTTB), τα πράγματα είναι αρκετά πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο FTTH, στην Ευρώπη των 35 χωρών, οι συνδρομητές δικτύων οπτικών ινών έφθασαν τα 14.6 εκ. έως το τέλος του 2014, αυξημένοι κατά 55% σε σχέση με το 2010. Ενδεικτικό είναι ότι η Ελλάδα δεν αναφέρεται καν στη συγκεκριμένη μέτρηση.

Το επενδυτικό πλάνο που έχει καταθέσει ο ΟΤΕ με ορίζοντα τετραετίας, προβλέπει την ανάπτυξη τέτοιων δικτύων με επενδύσεις ύψους 1.2 δισ. ευρώ, με ένα μεγάλο ποσό από αυτά τα χρήματα να καταλήγει στα δίκτυα νέας γενιάς προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη και υποστήριξη της επιχειρηματικότητας.

Έως το τέλος 2020, ο ΟΤΕ υπόσχεται να παρέχει ταχύτητες 50 Mbps τουλάχιστον στο 65% του πληθυσμού, και 100 Mbps στο 50% έως το 2020.

About Freegr network

Από το Blogger.