ειδήσεις

Η AMD αποκαλύπτει τις 300 Series, Fury (X) και R9 Nano

Στην E3 2015, η AMD αποκαλύπτει τις Fury X, Fury αλλά και την αρκετά μικρή R9 Nano. Οι R9 300 Series κάρτες γραφικών αποκαλύφθηκαν και επίσημα από την AMD στη φετινή E3 2015. Οι κάρτες όπως είδαμε πρόκειται να χρησιμοποιήσουν μερικές νέες τεχνολογίες κυρίως software επιπέδου και οι οποίες προορίζονται κυρίως για όσους ασχολούνται με παιχνίδια τύπου moba, όπως το Dota 2 και οι οποίες υπάρχουν ήδη (από τον Omega driver) όπως η VSR (Virtual Super Resolution). Επιπλέον υπάρχει και υποστήριξη για την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας LiquidVR αλλά και του FreeSync. Οι εκπλήξεις όμως ήρθαν στη συνέχεια όταν ανέβηκε στη σκηνή η CEO της εταιρείας Lisa Su η οποία και έριξε φως στις νέες κάρτες Fury X, την αερόψυκτη Fury και την επίσης αερόψυκτη R9 Nano η οποία έρχεται για να αλλάξει τα δεδομένα των small form factor συστημάτων. Το κορυφαίο μοντέλο, η Fury X θα εξοπλίζεται με τους 4096 Stream Processors του πυρήνα Fiji ΧΤ, ενώ διαθέτει επεξεργαστική ισχύ 8.6 Tflops έναντι 5,6 της 290X ενώ φέρει τον απίστευτο αριθμό των 8.9 δισεκατομμυρίων τρανζίστορ.
Η συγκεκριμένη όπως και οι 390 και 380 θα έρχονται με νέας σχεδίασης shroud (στο blower style σύστημα ψύξης για τις 390X και κάτω), με μεταλλική επιφάνεια κοντά στο I/O, ενώ το μαύρο διάτρητο κομμάτι θα κατασκευάζεται από μαλακό υλικό που αφήνει μια όμορφη αίσθηση κατά την αφή! Στη πλάτη της, βρίσκουμε και LED ενδείξης για τον φόρτο εργασίας (τεχνολογία που ονομάζεται GPU Tach), καθώς και φωτιζόμενα "RADEON" λογότυπα. Το σύστημα ψύξης της μεγάλης Fury X καλύπτει 500W θερμότητας, ενώ θα έχει TDP ~275W. Εκτός από τα παραπάνω Η R9 Nano είναι μια ITX κάρτα γραφικών (ίσως και λίγο μικρότερη από τα συνήθη δεδομένα) με πολύ υψηλότερες επιδόσεις από την 290X δηλαδή, 2x την αναλογία performance per watt από τον προκάτοχό της. Όπως ανέφεραν στελέχη της AMD, η ομάδα εργάστηκε πολύ στο να μειώσει το μέγεθος αλλά και το συνολικό TDP, οδηγώντας σε αρκετά χαμηλότερες θερμοκρασίες σε πλήρες φόρτο που δεν ξεπερνούν τους 50 βαθμούς Κελσίου. Για παράδειγμα η Fury X έχει 1.5x μεγαλύτερο perf ανά watt συγκρινόμενη πάλι με την τελευταία κορυφαία μονοπύρηνη κάρτα της AMD που ήταν η 290X. Η Fiji σύμφωνα με την AMD θα είναι η πρώτη κάρτα που θα μπορεί να διαχειριστεί το 4K και VR (Virtual Reality) περιεχόμενο πιο εύκολα, ενώ λέγευαι ότι οι επιδόσεις της θα ξεπερνούν αυτές της 980 Ti σε εργοστασιακά ρολόγια. Το μικρό μέγεθος των καρτών οφείλεται στη νέα τεχνολογία των μνημών, HBM που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την SK Hhynix ενώ αναπτύσσεται για περίπου 7 χρόνια.
Το μέγεθος των νέων VRAM είναι καταλαμβάνει περίπου 94% λιγότερο χώρο στο PCB σε σχέση με τις GDDR5, τις οποίες εισήγαγε και αυτές, πρώτη η AMD. Επιπρόσθετα οι HBM πρώτης γενιάς θα έχουν τρεις φορές καλύτερες επιδόσεις ανά watt σε σχέση πάλι με της παλιότερης τενολογίας GDDR5, ενώ οι συνολικές επιδόσεις, αυτές που θα "περνάνε" στο Gaming του χρήστη, θα είναι πολύ πάνω από αυτές των σημερινών τεχνολογιών. Καλά νέα υπάρχουν και για τους overclockers όμως, καθώς η Fury X θα εξοπλίζεται με κύκλωμα τροφοδοσίας 6 φάσεων με 400A ισχύος και θα μπορεί να φτάσει σε αρκετά υψηλότερες συχνότητες σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες που βρέθηκαν επάνω στη σκηνή για να μιλήσουν για τη νέα τεχνολογία. Αξίζει να αναφέρουμε πως η λιθογραφία που χρησιμοποιήθηκε είναι η ίδια με τις Hawaii και έτσι βλέπουμε μια κίνηση που "θυμίζει" την μεταβολή από Kepler σε Maxwell για την "πράσινη". Τέλος, όσον αφορά τις προτεινόμενες τιμές, η Fury X θα έρθει στην αγορά στις 24 Ιουνίου με τιμή $649 και η Fury με αερόψυξη στις 14 Ιουλίου με τιμή $549. Η εταιρεία ανακοίνωσε την R9 Nano για αργότερα μέσα στο καλοκαίρι καθώς και μια διπύρηνη έκδοση της Fury X, το Φθινόπωρο. Τέλος, όσον αφορά τις μικρότερες κάρτες του Lineup, θα δούμε σύντομα τις επιδόσεις των 390X, 380 και 370!

About Freegr network

Από το Blogger.