ειδήσεις

Το PCI Express 4.0 θα τελειοποιηθεί το 2017

Ο δίαυλος που όλοι έχουμε στις σύγχρονες μητρικές μας, θα αναβαθμιστεί, προσφέροντας μεγαλύτερο bandwidth, μέσα στο 2017.
Η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το πρότυπο (PCI SIG) αναπτύσσει από τα τέλη του 2011 την επόμενη έκδοση που ακούει στο όνομα PCI Express 4.0. Η συνολική εξέλιξη του προτύπου μετράει πάνω από δέκα χρόνια και μέχρι στιγμής, είναι ένας από τους ταχύτερους διαύλους που χρησιμοποιούνται για να "μιλήσουν" οι κάρτες γραφικών με τον επεξεργαστή, οι κάρτες γραφικών μεταξύ τους, διάφοροι PCIe SSDs και πολλές ακόμη κάρτες επέκτασης. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της τέταρτης έκδοσης θα οριστικοποιηθούν μέσα στο 2017 σύμφωνα με την πηγή και το data rate που έχει οριστεί ως στόχος είναι τα 16GT/s (gigatransfers per second) ανά γραμμή, ταχύτητα που θεωρούνταν "μακρινό όνειρο" πριν από μερικά χρόνια.
Αναφορικά με τις ταχύτητες σε gigabyte, η εταιρεία αναφέρει πως μια PCI Express 4.0 x1 υποδοχή θα μπορεί να μεταφέρει 2GB το δευτερόλεπτο ενώ η x16 θα αγγίζει τα 32GB/s ενώ, υπολογίζεται ότι η αύξηση στις ταχύτητες θα αυξήσει και την αυτονομία των φορητών συσκευών (μιας και θα χρειάζεται λιγότερος χρόνος για τη μεταφορά των δεδομένων, κρατώντας για λιγότερη ώρα το υποσύστημα σε λειτουργία), ενώ ας μην ξεχνάμε τα προνόμια που θα έχουν και τα drives στερεάς κατάστασης, ανοίγοντας νέους δρόμους και στον τομέα της αποθήκευσης.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η 4η έκδοση θα διαθέτει νέα υποδοχή με backwards compatibility gen 3 καρτών, όμως οι gen 4 κάρτες θα απαιτούν την ομώνυμη σύνδεση.


Το PCI Express 4.0 θα τελειοποιηθεί το 2017About Freegr network

Από το Blogger.