athens

Δίκτυα νέας γενιάς φέρνουν οι εταιρίες τηλεφωνίας στην Ελλάδα...

Τον κανονισμό για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς συζητά αυτή την εβδομάδα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
 Πρόκειται για έναν κανονισμό που ήδη έχει καθυστερήσει να υλοποιηθεί και, εν πολλοίς, θα καθορίσει την πορεία της χώρας στην κοινωνία των υπερυψηλών ταχυτήτων (gigabit society). Ο συγκεκριμένος κανονισμός θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα πατήσουν οι «παίκτες» της αγοράς προκειμένου ν’ αναπτύξουν τα νέα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων τους.

Σήμερα συγκρούονται δύο βασικές στρατηγικές στην ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς. Η πρώτη τάση προτείνει την τεχνολογία Vectoring και υποστηρίζεται από τους πρώην κυρίαρχους εθνικούς οργανισμούς τηλεπικοινωνιών (π.χ. ΟΤΕ για Ελλάδα). Η τεχνολογία vectoring αναβαθμίζει τα υφιστάμενα δίκτυα οπτικών ινών και χαλκού, κυρίως μέσω λογισμικού, και συνιστά μια σχετικά φθηνή λύση δημιουργίας δικτύων νέας γενιάς.

Η δεύτερη τάση υποστηρίζεται από τους νεοεισερχόμενους στην αγορά (π.χ. Vodafone, Wind, Forthnet κ.λπ.) και προκρίνει την πιο εξελιγμένη αλλά και πιο κοστοβόρα επένδυση των οπτικών ινών. Ως συνέπεια, οι όποιες αποφάσεις της ΕΕΤΤ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να γείρουν την πλάστιγγα προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι το σχέδιο κανονισμού που θα φέρει η ΕΕΤΤ, θα επιχειρήσει να συγκεράσει τις επιδιώξεις και των δύο πλευρών. Ειδικότερα, θα επιδιώξει μια «χρυσή τομή» με:

• Την ενίσχυση όλων των μορφών επενδύσεων που επιθυμούν οι παίκτες της αγοράς.

• Την προστασία των υφιστάμενων επενδύσεων.

• Τη διασφάλιση των ανταγωνιστικών χρεώσεων προς τους καταναλωτές και την ισόρροπη (γεωγραφικά) ανάπτυξη της χώρας.

Ο κανονισμός που θα έλθει θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ωστόσο, η σύγκρουση έχει ξεκινήσει δεδομένου ότι η τεχνολογία Vectoring αποτελεί εδώ και μεγάλο διάστημα πεδίο αντιπαραθέσεων στην Ευρώπη. Στη Γερμανία, η Deutsche Telekom πρότεινε τη συγκεκριμένη τεχνολογία και η εγχώρια ρυθμιστική αρχή την αποδέχθηκε, αλλά στη συνέχεια την ανακάλεσε έπειτα από σφοδρές αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το πρόβλημα με την τεχνολογία vectoring, όπως και κάθε άλλη τεχνολογία που βασίζεται στον χαλκό (xDSL), έγκειται κυρίως στο ότι εμφανίζει περιορισμούς στην ανάπτυξη της κοινωνίας των Gigabits. Για παράδειγμα στις οπτικές ίνες (FTTH/FTTB) οι ταχύτητες ξεκινούν από εκεί όπου σταματά το Vectoring (100 Mbps) και ανεβαίνουν. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι ότι η τεχνολογία Vectoring δεν επιτρέπει τη συνύπαρξη των παρόχων και ότι όλοι οι παίκτες θα πρέπει να «στοιχηθούν» πίσω από τον κάτοχο της υποδομής, εν προκειμένω στην Ελλάδα, πίσω από τον ΟΤΕ.
Με πληροφορίες από την 'Καθημερινή'

About Freegr network

Από το Blogger.