Με την αποστολή Kepler, ο στόχος ήταν η αναζήτηση εξωπλανητών σε τροχιά γύρω από αστέρια σε γαλαξίες που βρίσκονται σε τεράστιες αποστάσεις, χιλιάδες έτη φωτός μακριά από την Γη. Η NASA ωστόσο ετοιμάζει έναν ακόμη κυνηγό πλανητών, που αυτή την φορά θα παρατηρεί τα πιο κοντινά αστέρια.
Ο στόχος του TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) είναι η αναζήτηση πλανητών, που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από αστέρια (ουσιαστικά θα αναζητεί για σκοτεινά σημεία/ σκιές από το πέρασμα των πλανητών μπροστά από τα αστέρια). Θα προγραμματιστεί για να υπολογίζει το μέγεθος ενός πλανήτη καθώς και το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να ολοκληρώσει μία πλήρη περιστροφή γύρω από το αστέρι, επειδή αυτές είναι και οι βασικές πληροφορίες που χρειάζονται οι αστρονόμοι για να καθορίσουν αν είναι κατοικήσιμος ή όχι. Από την στιγμή που οι πλανήτες στο μέγεθος της Γης –ή στο μέγεθος μίας υπερ-Γης- είναι μικροί σε μέγεθος, το TESS θα παρατηρεί μικρά φωτεινά αστέρια νάνους, που βρίσκονται μόλις μερικές εκατοντάδες έτη φωτός μακριά.
Η εκτόξευση του δορυφόρου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2017 ή 2018, και αναμένεται κατά την διάρκεια της δίχρονης αποστολής του να παρατηρήσει 200.000 αστέρια. Έχει την δύναμη επίσης να ανιχνεύσει και άλλα ουράνια σώματα ή κοσμικά φαινόμενα, και έτσι η NASA ενδέχεται να το χρησιμοποιήσει για να παρακολουθήσει υπερκαινοφανείς αστέρες, διπλούς αστέρες ή δυαδικά αστρικά συστήματα καθώς και υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες.
Site: Engadget
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου