Έναν εθελοντικό κώδικα δεοντολογίας συμφώνησαν να θέσουν σε εφαρμογή οι Google και Microsoft στη Βρετανία, απαλείφοντας τα πειρατικά site από τα αποτελέσματα που δίνουν οι μηχανές αναζήτησής τους στη χώρα.
Η συμφωνία επήλθε ανάμεσα στους δύο ιντερνετικούς κολοσσούς και τις ενώσεις δισκογραφικών και κινηματογραφικών εταιρειών, με φορείς όπως το υπουργείο Πολιτισμού και ΜΜΕ να αναλαμβάνουν ρόλο διαπραγματευτή στις συνομιλίες.
Η απόφαση αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το επόμενο καλοκαίρι.
Πρόκειται για την πρώτη φορά παγκοσμίως που υλοποιείται μία τέτοια πρωτοβουλία.
Το «εμπάργκο» των πειρατικών site θα πλαισιώσει τα μέτρα που έχουν ήδη θεσπισθεί στη Βρετανία για την καταπολέμηση της πειρατείας, όπως το μπλοκάρισμα ιστοσελίδων έπειτα από δικαστική απόφαση ή οι προσπάθειες για τον περιορισμό των διαφημίσεων σε site που διακινούν παράνομα οπτικοακουστικό υλικό.
Από τη μεριά της, πάντως, η Google δεν βλέπει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ως ένα ακόμη μέτρο για την αντιμετώπιση της πειρατείας, αλλά σαν έναν τρόπο για να ελέγξει την αποτελεσματικότητα των μεθόδων που ήδη εφαρμόζει προς αυτή την κατεύθυνση.
Μία τέτοια μέθοδος, που χρησιμοποιεί ήδη η εταιρεία, είναι η αφαίρεση αποτελεσμάτων για τα οποία έχει δεχθεί τεκμηριωμένες καταγγελίες για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Επίσης, όσο περισσότερες καταγγελίες δέχεται για κάποια ιστοσελίδα, τόσο χαμηλότερη την κατατάσσει στη λίστα των αποτελεσμάτων. BBC news
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου