Υπάρχουν τάσεις της τεχνολογίας που πεθαίνουν πριν καλά-καλά γεννηθούν και άλλες που αποδεικνύονται τόσο σημαντικές που μεταμορφώνουν όχι μόνο τον κλάδο, αλλά και τον τρόπο που ζούμε ουσιαστικά.
Και σε μια βιομηχανία που συνδέεται τόσο άρρηκτα με την καινοτομία και τον νεωτερισμό, τα πράγματα παραμένουν εξαιρετικά ρευστά σε όρους εγκαθίδρυσης τάσεων.
Μόνο που υπάρχουν φορές που η Silicon Valley δεν κρύβει όσα ψάχνει πίσω από επτασφράγιστες πόρτες, καθώς στον διασυνδεδεμένο μεταβιομηχανικό μας κόσμο λίγα πράγματα παραμένουν πια μυστικά.
Η ολοένα και μεγαλύτερη υιοθέτηση ψηφιακών βοηθών, το περιβόητο Ίντερνετ των Πραγμάτων, οι εφαρμογές διασύνδεσης, ακόμα και οι νέες στρατηγικές λειτουργίας των έξυπνων μηχανών παραμένουν οι πυλώνες της τεχνολογίας, τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίζεται λιθαράκι-λιθαράκι ο νέος και γενναίος κόσμος μας.
Αλλά και η πληροφορική αιχμής, τα ολοένα και πιο έξυπνα σπίτια, ακόμα και έξυπνες πόλεις ευαγγελίζονται πια οι επαΐοντες της τεχνολογίας, πλάι στην επαυξημένη νοημοσύνη, τα νέα πρωτόκολλα 5G, αλλά και τη μεγαλύτερη ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Ή του Bitcoin!
Οι μεγάλες εκθέσεις τεχνολογίας εξάλλου, όπως η περιβόητη CES, δείχνουν συχνά τις κατευθύνσεις που θα ακολουθήσουν οι κολοσσοί της βιομηχανίας τόσο σε καταναλωτικά προϊόντα όσο και επίπεδο καινοτομίας. Και πλέον το βάρος πέφτει τόσο στην επαυξημένη όσο και την εικονική πραγματικότητα, στα αυτοκινούμενα οχήματα, τη ρομποτική τεχνολογία, την έξυπνη ενέργεια και τόσα μα τόσα ακόμα.
Και βέβαια ο κλάδος της τεχνολογίας είναι από αυτούς που δεν περιμένει ακριβώς τον καταναλωτή να προκρίνει τεχνολογίες και να υιοθετήσει νέες συσκευές. Οι ογκόλιθοι βλέπετε του χώρου έχουν τη δύναμη να καθιερώνουν στρατηγικές και να προωθούν την ψηφιακή μεταμόρφωση του κόσμου μας με τρόπο που «όχι» δεν χωρά.
Η εταιρία ερευνών IDC μας λέει πως περιμένει για το 2018 ότι θα δαπανηθούν περισσότερα από 1,3 τρισ. δολάρια για να προσαρμοστεί η αγορά στον χορό που σέρνει η βιομηχανία της τεχνολογίας. Την ίδια ώρα, ο κολοσσός στην έρευνα τεχνολογίας Gartner Inc προβλέπει ραγδαίες αλλαγές στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής ασφάλειας, καθώς το κυβερνοέγκλημα είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να αγνοεί.
Και βέβαια όλοι οι παράγοντες της αγοράς περιμένουν πολύ μεγαλύτερη διάχυση της τεχνητής νοημοσύνης στα πάντα, από τον καθαρά βιομηχανικό κλάδο μέχρι και την τριτογενή παραγωγή. Για «ρομποτικούς υπαλλήλους» κάνει χαρακτηριστικά λόγο η Gartner στην πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεσή της, έξυπνες μηχανές δηλαδή που «μετατρέπονται σε ανταγωνιστική αναγκαιότητα».
Μέσα στο εξόχως ενδιαφέρον και πάντοτε ανατρεπτικό τεχνολογικό τοπίο λοιπόν, να ποιες τάσεις ξεχωρίζουν για το 2018, όπως διαφαίνονται τόσο από τις εκτιμήσεις των ειδικών αναλυτών όσο και από τους ίδιους τους μεγάλους παίκτες της Silicon Valley…
Η μεγαλύτερη εξάρτησή μας από τα δεδομένα
Από το απλό chatting με τους ηλεκτρονικούς μας φίλους μέχρι μια online παραγγελία ή το στριμάρισμα πολυμέσων, ό,τι κι αν κάνουμε σήμερα στο ίντερνετ απαιτεί μια μακρά σειρά από διασυνδεδεμένες υπηρεσίες. Υπηρεσίες και εφαρμογές που δουλεύουν φυσικά με δεδομένα (data), τόσα δεδομένα που έχουν πυροδοτήσει μια πρωτόγνωρη έκρηξη και καλούν σε γενναίες μεταρρυθμίσεις για να συνεχίσει να δουλεύει απρόσκοπτα το τρομακτικό αυτό ψηφιακό οικοδόμημα.
Οι περισσότεροι από μας δεν συνειδητοποιούμε συχνά για τι όγκο δεδομένων μιλάμε.
Θέλετε μια χοντρή εικόνα; Κάθε λεπτό της ώρας λοιπόν ανεβαίνουν κάπου 900.000 posts στο Facebook, γίνονται 450.000 tweets, στέλνονται 156 εκατομμύρια emails, αλλά και 15 εκατομμύρια γραπτά μηνύματα. Με τέτοιους αστρονομικούς αριθμούς, αυτό που κάνουμε ουσιαστικά είναι να διπλασιάζουμε τον όγκο των δεδομένων που διακινούνται online κάθε δύο χρόνια.
Κάτι που απαιτεί τεράστιες προσπάθειες από τη βιομηχανία της τεχνολογίας για να συνεχίσουν να δουλεύουν τα πράγματα απρόσκοπτα, μια διαρκώς εξελισσόμενη διαδικασία που θα συνεχιστεί φυσικά και το 2018, ως μια αναγκαιότητα περισσότερο παρά ως ένα νέο όραμα…
telecomnews.gr
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου