τεχνολογία

«Σε 10 χρόνια η τεχνολογία θα έχει μεταμορφώσει τον κόσμο»

Του Γιάννη Γορανίτη
Ένας από τους γνωστότερους οραματιστές του high-tech μέλλοντος, βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα. Ο Tom Raftery εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια ως σύμβουλος και στρατηγικός αναλυτής της τεχνολογικής βιομηχανίας, ενώ πλέον είναι και Global Vice President της SAP, όπου κατέχει τον τίτλο του Ευαγγελιστή της τεχνολογίας Internet of Τhings.
O Raftery ήταν ο βασικός ομιλητής του συνεδρίου SAP Now 2018, με αντικείμενο τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Κατά τη διάρκεια της σύντομης παρουσίας του στην Αθήνα, ο Tom Raftery έδωσε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Liberal.gr με αντικείμενο τις εξελίξεις στο πεδίο των νέων τεχνολογιών, και τις προβλέψεις του για το κοντινό και μακροπρόθεσμο μέλλον όλων μας.
Ο κόσμος που αλλάζει σε μόλις μία δεκαετία
«10 χρόνια πριν ο επαγγελματικός σας τίτλος δεν υφίστατο καν» του είπαμε μετά τις συστάσεις. «Πράγματι. Πριν από δέκα χρόνια, πολλά από τα επαγγέλματα που σήμερα γνωρίζουμε δεν υπήρχαν καν» απάντησε γελώντας ο κ. Raftery. «Σκεφτείτε μόνο πόσοι άνθρωποι κάνουν δουλειές σχετικές με τα smartphones ή τα κοινωνικά δίκτυα. Τόσα χρόνια ακριβώς πέρασαν από τότε που ο Steve Jobs παρουσίασε το πρώτο iPhone. Και ο κόσμος μας είναι εντελώς διαφορετικός. Το ίδιο προβλέπω ότι θα λέμε σε δέκα χρόνια από τώρα».
«Μπορείτε να φανταστείτε επαγγέλματα που θα υπάρχουν σε δέκα ή είκοσι χρόνια από σήμερα;», τον ρωτήσαμε. «Σίγουρα φαντάζομαι και ταυτόχρονα ελπίζω ότι θα προκύψουν νέα επαγγέλματα στο άμεσο μέλλον. Για παράδειγμα ο ηθικιστής της τεχνητής νοημοσύνης. Όσοι δηλαδή θα φροντίζουν να μην ξεφύγουν οι μηχανές από τον έλεγχο, ώστε να υπηρετούν την ανθρωπότητα και όχι τις ίδιες τις μηχανές. Ο υπεύθυνος ασφαλείας των αυτόνομων οχημάτων. Δημιουργοί περιεχομένου για τις πλατφόρμες AR και VR. Στην Ελλάδα π.χ. θα μπορούσαν να τα αξιοποιήσουν στον τουρισμό. Και τόσες άλλες δουλειές. Όπως θα παρατηρείτε, αναφέρομαι σε τεχνολογίες που ήδη υπάρχουν. Μπορούμε να φανταστούμε πόσες δυνατότητες ανοίγονται σε τομείς και τεχνολογικές τάσεις που τώρα διαμορφώνονται, όπως το interface που θα συνδυάζει το ανθρώπινο μυαλό με τους υπολογιστές».
Οι ευκαιρίες για την Ελλάδα
Στο σημείο αυτό ο Αντιπρόεδρος της SAP έκανε ειδική μνεία για τις ευκαιρίες που δημιουργεί η τεχνολογία για μια χώρα σαν την Ελλάδα, εφόσον βέβαια ακολουθήσει τις εξελίξεις. Γι’ αυτό και θεωρεί αναγκαία την «ανοιχτόμυαλη πολιτική» στην υιοθέτηση καινοτόμων τάσεων, την ενίσχυση του startup οικοσυστήματος και την έμφαση στην εκπαίδευση των νέων σε νέες τεχνολογίες.
Όσο μάλιστα αναπτύσσεται η λογική του «as a service» με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, τόσο ευκολότερη γίνεται η ίδρυση και η ανάπτυξη μιας νεοφυούς επιχείρησης, καθώς δεν θα υφίστανται τα αρχικά κόστη και οι λειτουργικές δαπάνες που βαραίνουν τα startups.
Οι αλλαγές σε μια σειρά τομέων θα είναι κατακλυσμιαίες. Στην υγεία, για παράδειγμα, θα περάσουμε πολύ σύντομα σε μια εποχή εξατομικευμένης θεραπείας πολλών ασθενειών, αλλά και πολύ αποτελεσματικότερης περίθαλψης. Η συμβολή του IoT θα είναι πολύ σημαντική, καθώς οι άνθρωποι θα φορούν ρούχα και άλλα αξεσουάρ με αισθητήρες και πομπούς που θα μεταδίδουν στοιχεία και δείκτες για την υγεία τους.
Οι αλλαγές στη μετακίνηση
«Τεράστιες προβλέπω ότι θα είναι οι αλλαγές στη μετακίνηση», συνέχισε ο κ. Raftery. «Από τη στροφή στην ηλεκτροκίνηση μέχρι την αυτόνομη οδήγηση και την προληπτική συντήρηση των οχημάτων και των εξαρτημάτων τους, η "αναστάτωση" στον κόσμο των μετακινήσεων είναι ήδη αισθητή, αλλά τα επόμενα χρόνια θα είναι απίστευτη».
Όπως μας εξήγησε, το παράδειγμα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ενδεικτικό: παρότι η τεχνολογία υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, και εταιρείες όπως η Tesla λανσάρουν στην αγορά αυτοκίνητα με ηλεκτρικούς κινητήρες για πάνω από μια δεκαετία, δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε για μαζική τάση. Οι άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες δεν ακολουθούσαν, αλλά αυτό αλλάζει εντυπωσιακά τον τελευταίο χρόνο. Κι ο βασικός λόγος για την αλλαγή αυτή είναι η κινεζική νομοθεσία, που πλέον προβλέπει ότι για να πουλάει κάποια εταιρεία οχήματα στην Κίνα, το 10% του στόλου της ως το 2019, θα πρέπει να βασίζεται στην ηλεκτροκίνηση. Πλέον, η μία μετά την άλλη οι αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφονται στα ηλεκτρικά.
«Γιατί όμως αυτή η εξέλιξη είναι τόσο σημαντική;» αναρωτιέται ο Tom Raftery. Απαντάει ο ίδιος: «Γιατί ένας ηλεκτρικός κινητήρας περιλαμβάνει περίπου 20 κινούμενα μέρη, την ώρα που μια μηχανή εσωτερικής καύσης διαθέτει 2.000 μέρη. Γι’ αυτό, είναι πολύ πιο δύσκολο να χαλάσουν, ενώ είναι βέβαιο ότι αντέχουν περισσότερο. Όσο μάλιστα πέφτουν οι τιμές των μπαταριών, τόσο πιο προσιτά θα γίνονται τα ηλεκτροκίνητα. Γι’ αυτό μέσα στην επόμενη τριετία προβλέπω ότι η βιομηχανία θα αντιμετωπίσει μια τεράστια αλλαγή, αφού σχεδόν κανείς δεν θα ενδιαφέρεται να αγοράσει παραδοσιακό όχημα».
Μας είπε επίσης ότι θεωρεί υπερβολικό τον σκεπτικισμό που εκφράζεται για την ασφάλεια επιβατών και πεζών όταν οι δρόμοι γεμίσουν με αυτόνομα οχήματα. «Η ασφάλειά τους θα κινείται σε κατά πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα σημερινά». Προσέθεσε ακόμη τη δυνατότητα άντλησης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο απ’ όλα τα συνδεδεμένα οχήματα, τα αξεσουάρ και τις άλλες συσκευές.
Η ασφάλεια των δεδομένων μας
«Έχετε ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων αυτών;», τον ρωτήσαμε. «Αν είναι να σώζουν ζωές, όχι» απάντησε ευθέως ο Global VP της SAP. «Τι γίνεται όμως με τα δεδομένα που δεν σώζουν ζωές; Γιατί θα πρέπει να αποθηκεύεται στο cloud η γεωγραφική θέση μου ανά πάσα στιγμή, οι προτιμήσεις μου και τι έφαγα για βραδινό;», επιμείναμε.
«Νομίζω ότι για όλες αυτές τις περιπτώσεις παίζει ρόλο η στάση των ίδιων των χρηστών. Πρέπει να εκπαιδευτούμε στον τρόπο που μοιραζόμαστε τα data μας. Το πλαίσιο υπάρχει και από τις 25 Μαΐου που τίθεται σε εφαρμογή ο ευρωπαϊκός κανονισμός GDPR, γίνεται ακόμη πιο αυστηρό. Επιμένω όμως ότι οι χρήστες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, αν και κατανοώ ότι δεν είναι απόλυτα στο χέρι τους. Εγώ, για παράδειγμα, χρησιμοποιώ VPN για να μην ξέρει ο πάροχος κινητής πού βρίσκομαι ανά πάσα στιγμή. Όταν όμως συνδέομαι σε κάποιες από τις έξυπνες συσκευές τους σπιτιού μου, όπως τον ανιχνευτή καπνού ή τον συναγερμό, η εταιρεία γνωρίζει από πού μπήκα. Και αυτό είναι κάτι που δεν με ευχαριστεί, αλλά είμαι βέβαιος ότι με συναίνεση όλων θα ρυθμιστεί στο μέλλον».
Συζητήσαμε πολλά ακόμη με τον Tom Raftery, και αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κρατήσουμε είναι η αισιοδοξία του για το μέλλον. «Το μέλλον είναι μπροστά μας και θα είναι υπέροχο. Αργά ή γρήγορα θα φτάσουμε εκεί. Πράγματι, ενδέχεται να υπάρχουν αναταράξεις στη διαδρομή, ίσως και ατυχήματα, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος η ανθρωπότητα θα προοδεύσει». Από το liberagr

About Freegr network

Από το Blogger.