ειδήσεις

HOW TO: Εγκατάσταση μόνο την έκδοση 64-bit των Windows

Όπως προφανώς θα γνωρίζεις ήδη, η Microsoft προσφέρει 32bit και 64bit εκδόσεις των Windows 10. Η 64bit έκδοση των Windows είναι επίσης γνωστή και ως x64 ενώ η 32bit έκδοση είναι επίσης γνωστή και ως x86.
Το PC σου είναι σίγουρα 64-bit
Τα 64bit PCs έχουν γίνει mainstream εδώ και αρκετό καιρό. Το πρώτο 64bit CPU της Intel, ήταν το Core 2 Duo που έκανε την επίσημη διάθεσή του το 2006. Η AMD διέθεσε τον Athlon 64 το 2003. Αν έχετε στην κατοχή σας ένα PC το οποίο έχει αγοραστεί την τελευταία δεκαετία, είναι σίγουρα ένα 64bit PC. Υπάρχουν βέβαια ορισμένες εξαιρέσεις.
Οι πρώιμες εκδόσεις της σειράς Intel Atom CPUs ήταν μόλις 32bit. Είχαν ιδιαίτερα άσχημες επιδόσεις, όταν έκαναν την εμφάνισή τους και είναι απίθανο οι άνθρωποι να τις χρησιμοποιούν ακόμη τέτοιες συσκευές. Υπολογιστές με 64bit CPUs μπορούν να τρέξουν λειτουργικά 32 bit, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος πλέον για κάτι τέτοιο. Ακόμη και σε ένα λειτουργικό σύστημα 64bit, μπορείς να τρέξεις 32bit εφαρμογές.
Γιατί θα πρέπει να εγκαθιστάς πάντα την 64bit έκδοση των Windows
Οι 32bit εκδόσεις των Windows περιορίζονται σε μόλις 4GB RAM, που είναι πολύ μικρή, πόσο μάλλον όταν ακόμη και ένα budget PC έχει 8GB RAM. Αν θελήσετε παραπάνω από 4GB RAM θα πρέπει να εγκαταστήσετε μια 64 bit έκδοση. Επιπλέον τα προγράμματα 32bit ακόμη και αν τρέχουν σε ένα 64bit PC μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μόλις 2GB RAM το καθένα. Τα σύγχρονα απαιτητικά παιχνίδια και εργαλεία παραγωγικότητας, μπορούν εύκολα να χρησιμοποιήσουν πάνω από 2GB RAM.
Δεδομένων αυτών των περιορισμών, δεν προκαλεί έκπληξη γιατί πολλές εφαρμογές, απαιτούν 64bit λειτουργικό σύστημα. Για παράδειγμα, αν θέλεις να παίξεις την PC έκδοση του Grand Theft Auto V και άλλων πολλών PC παιχνιδιών θα χρειαστείτε μια 64bit έκδοση των Windows. Ακόμη και η Nvidia είχε διακόψει πρόσφατα την υποστήριξη των 32bit λειτουργικών συστημάτων, επομένως θα χρειαστείτε ένα 64bit λειτουργικό σύστημα για να λάβετε νέους οδηγούς γραφικών για hardware της Nvidia.
Τα λειτουργικά 64bit έχουν επίσης έναν σημαντικό αριθμό χρήσιμων χαρακτηριστικών ασφαλείας, που οι 32bit εκδόσεις δεν διαθέτουν. Για παράδειγμα, εξοπλίζονται με το Address Space Layout Randomization (ASLR) που επιτρέπει καλύτερη προστασία των προγραμμάτων από επιθέσεις. Οι Drivers θα πρέπει να γίνουν signed εκτός και αν εγκατασταθούν σε ένα ειδικό boot mode, ενώ το Kernel Patch Protection εμποδίζει τις εφαρμογές να κάνουν patch το Windows kernel στη μνήμη σε 64bit εκδόσεις των Windows. Το Data Execution Prevention (DEP) έχει πιο περιοριστικά settings σε 64bit εκδόσεις.
Γιατί θα ήθελες να εγκαταστήσεις 32bit εκδόσεις;
Υπάρχουν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους θα ήθελες να τρέξεις 32bit εκδόσεις των Windows. Αν χρησιμοποιείς κάποιον παλιό υπολογιστή, με 32bit επεξεργαστή, τότε δεν έχεις κάποια επιλογή. Ορισμένοι κατασκευαστές προσφέρουν μόνο 32bit drivers για απαρχαιωμένο hardware και θα απαιτούνταν 32bit έκδοση των Windows για να τρέξεις αυτούς τους drivers.
Ορισμένα παλαιότερα προγράμματα, έτρεχαν μόνο 32bit εκδόσεις των Windows και αν χρησιμοποιούσαν επικίνδυνες τεχνικές, όπως kernel patching, τώρα έχουν μπλοκαριστεί στις 64bit εκδόσεις των Windows για λόγους ασφαλείας. Επιπλέον, οι 32bit εκδόσεις των Windows χρησιμοποιούνταν μόνο για λόγους συμβατότητας. Αυτοί είναι όλοι οι λόγοι που ένα 32bit σύστημα είναι απαραίτητο.
Μπορείς να δεις ποια έκδοση των Windows 10 τρέχεις, στην ενότητα  Settings > System > About. Στα Windows 7 αυτό μπορεί να βρεθεί στην ενότητα Control Panel > System and Security > System. Τα Windows 7 δεν σου λένε αν και ο επεξεργαστής σου είναι 64bit, θα πρέπει να το ψάξεις online.
Αν χρησιμοποιείς 32bit έκδοση των Windows σε 64bit PC μπορείς να αναβαθμίσεις σε 64bit λειτουργικό σύστημα δωρεάν. Το licence μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εγκατάσταση είτε σε 64bit είτε σε 32bit εκδόσεις. Τα άσχημα νέα είναι ότι θα πρέπει να πραγματοποιήσεις ξανά εγκατάσταση των Windows. TECHMANIACS

About Freegr network

Από το Blogger.