freegr

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2022: 4η στον κόσμο και 1η στην Ευρώπη η ΕΛΛΑΔΑ

 


Τέταρτη στον κόσμο και πρώτη στην Ευρώπη αναδείχθηκε η ελληνική αποστολή, στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής, World Robot Olympiad 2022, βάσει της συνολικής βαθμολογίας που συγκέντρωσε. Οι ελληνικές ομάδες κατέκτησαν 1 αργυρό μετάλλιο και πέντε διακρίσεις σε έναν από τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς ρομποτικής παγκοσμίως, ανάμεσα σε 365 ομάδες από 73 χώρες από όλο τον κόσμο.

Η COSMOTE στηρίζει σταθερά την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων της χώρας μας ως στρατηγικός συνεργάτης του WRO Hellas, του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης, που είναι ο κύριος φορέας διεξαγωγής διαγωνισμών εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Ελλάδα. 

Ο κ. Παναγιώτης Γαβριηλίδης, Chief Marketing Officer Οικιακών Πελατών Ομίλου ΟΤΕ δήλωσε σχετικά: «Το μετάλλιο και οι διακρίσεις της ελληνικής αποστολής στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής είναι το αποτέλεσμα του πάθους και της επιμονής των μαθητών για μάθηση και διερεύνηση καινούριων πεδίων. Αυτή η όρεξη και το πείσμα τους, μας δίνουν την ελπίδα ότι οι ψηφιακές ικανότητες των νέων της χώρας μας, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της τεχνολογίας θέτουν τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου για όλους».

Οι πρωτοβουλίες και δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης για την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM έχουν ωφελήσει συνολικά περισσότερους από 200.000 μαθητές και καθηγητές, συμβάλλοντας στην ισότιμη συμμετοχή όλων στη νέα ψηφιακή κοινωνία, μέσα από την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων. Γιατί ένας κόσμος στον οποίο η τεχνολογία είναι προσβάσιμη σε όλους, είναι ένας κόσμος καλύτερος για όλους.  

Ο Πρόεδρος του WRO Hellas, κ. Γιάννης Σομαλακίδης δήλωσε μετά την Ολυμπιάδα Ρομποτικής: «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπαμε σε όλες τις κατηγορίες την ελληνική σημαία στον πίνακα των ανακοινώσεων και των βραβεύσεων. Ξεχωριστή στιγμή βέβαια υπήρξε η δεύτερη θέση και το αργυρό μετάλλιο, που έλαβε η ομάδα Robocores. Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους, που εργάστηκαν σκληρά για αυτές τις κατακτήσεις. Ο WRO Hellas θα συνεχίσει να αναδεικνύει τη σημασία της εκπαιδευτικής ρομποτικής και να εκπαιδεύει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της χώρας μας».

Αργυρό μετάλλιο και 2η θέση για την ομάδα Robocores και το ρομποτικό έργο “Pop2SeeSmartClass”, στην κατηγορία Future Innovators Λυκείου. Παρουσίασαν, κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής WRO 2022, ένα καινοτόμο σύστημα συσκευών, οι οποίες βοηθούν τους μαθητές με σοβαρά προβλήματα όρασης να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Αργυρό μετάλλιο και 2η θέση για την ομάδα Robocores και το ρομποτικό έργο “Pop2SeeSmartClass”, στην κατηγορία Future Innovators Λυκείου. Παρουσίασαν, κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής WRO 2022, ένα καινοτόμο σύστημα συσκευών, οι οποίες βοηθούν τους μαθητές με σοβαρά προβλήματα όρασης να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Οι Robocores από την Πάτρα με αργυρό μετάλλιο  

Αργυρό μετάλλιο στην φετινή Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής κατέκτησε η ομάδα Robocores από την Πάτρα. Η Αλίκη Ράγκου, ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης, ο Γιάννης Ράγκος με προπονητή τον Σπύρο Τσουκαλά και το ρομποτικό έργο “Pop2SeeSmartClass” κατέκτησαν τη 2η θέση ανάμεσα στις 34 ομάδες της κατηγορίας Future Innovators Λυκείου.

Ένα καινοτόμο σύστημα συσκευών, οι οποίες βοηθούν τους μαθητές με σοβαρά προβλήματα όρασης να παρακολουθήσουν το μάθημα στην τάξη, παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής WRO 2022. Αξιοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά μέσα δίνει μια οικονομική λύση σε ένα πρόβλημα της σύγχρονης εκπαίδευσης και της κοινωνίας. 

Συγκεκριμένα, το “Pop2SeeSmartClass” είναι ένα σύστημα δύο φορητών συσκευών. Μιας συσκευής που λειτουργεί ως πληκτρολόγιο Braille για γραφή, αλλά και ως σύστημα ανάγνωσης για Braille. Η μία συσκευή δηλαδή υποστηρίζει ταυτόχρονη γραφή και ανάγνωση. Η δεύτερη συσκευή αποτελείται από μία κάμερα, η οποία τραβάει φωτογραφίες από τον σχολικό πίνακα, από βιβλία, ή και σημειώσεις, και τις μετατρέπει σε κείμενο και μετά σε ήχο. Το σύστημα περιλαμβάνει Bluetooth, WiFi ή κάρτες SD.

Συνεπώς, ο χρήστης μπορεί να σκανάρει σημειώσεις από την τάξη και να τις ακούσει, συνδέοντας ένα ηχείο ή ακουστικά. Επιπλέον, μπορεί να υπαγορεύσει κείμενα, καθώς η συσκευή μετατρέπει τον ήχο σε κείμενο. 

Οι Robocores έζησαν μια μοναδική εμπειρία στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής, σημειώνοντας ότι το αργυρό μετάλλιο αποτελεί μία υπενθύμιση πως η σκληρή δουλειά, οι θυσίες και οι προσπάθειές απέδωσαν και ανταμείφθηκαν. Μάλιστα αναφέρουν πως αντιμετώπισαν μια μεγάλη πρόκληση, όταν μια μέρα πριν την έναρξη του διαγωνισμού η βασική συσκευή σταμάτησε να λειτουργεί και κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια να εντοπίσουν το πρόβλημα, να επιδιορθώσουν τη βλάβη και να καταφέρουν να παρουσιάσουν μπροστά στους κριτές.

Η ομάδα είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη αφού το έργο Pop2See Smart Class έχει αρχίσει να ξεπερνάει τα όρια ενός μαθητικού project ρομποτικής. Ήδη ετοιμάζουν ένα πιλοτικό με 10 συσκευές που θα δοθούν σε τυφλούς μαθητές ανά την Ελλάδα για να τις χρησιμοποιήσουν στην καθημερινότητά τους. Οι μέχρι τώρα χρήστες έχουν εκφράσει ιδιαίτερη επιθυμία να γίνει το Pop2See προϊόν, πράγμα που θα μελετηθεί εκτενώς στο άμεσο μέλλον.

Η ομάδα Evripos που κατέκτησε την 5η θέση στην κατηγορία Future Engineers με αυτοκίνητο αυτόνομης οδήγησης.
Η ομάδα Evripos που κατέκτησε την 5η θέση στην κατηγορία Future Engineers με αυτοκίνητο αυτόνομης οδήγησης.

Ελληνικές Ομάδες και Διακρίσεις

Οι ελληνικές ομάδες που έλαβαν διάκριση και μια θέση στην πρώτη δεκάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής WRO 2022 ήταν οι: Evripos, YellowSquad, Minders, bitLab, JoFre, 

Συγκεκριμένα, οι ομάδες: Evripos και Yellow Squad κατέκτησαν την 5η θέση σε δύο κατηγορίες. Η Evripos με αυτοκίνητο αυτόνομης οδήγησης στην κατηγορία Future Engineers, και η Yellow Squad στην κατηγορία Robo Mission Λυκείου.

6η θέση για την ομάδα “Minders” με το “Remind”, ένα έργο για ατομική ανακύκλωση που βασίζεται στη μηχανική μάθηση με σύστημα «ανταμοιβής» στον δημότη, κερδίζοντας παράλληλα το βραβείο startup στην κατηγορία Future Innovators Λυκείου.

Η ομάδα bitLab κατατάχθηκε 8η στην κατηγορία RoboSports μετά από 7 νίκες και μόλις 3 ήττες στο τένις με ρομπότ. 

Η ομάδα JoFre κατετάγη στην 9η θέση στη κατηγορία RoboMission Γυμνασίου.

6η θέση για την ομάδα “Minders” και έργο για ατομική ανακύκλωση που βασίζεται στη μηχανική μάθηση με σύστημα «ανταμοιβής» στον δημότη. Παράλληλα κέρδισαν το βραβείο startup στην κατηγορία Future Innovators Λυκείου.
6η θέση για την ομάδα “Minders” και έργο για ατομική ανακύκλωση που βασίζεται στη μηχανική μάθηση με σύστημα «ανταμοιβής» στον δημότη. Παράλληλα κέρδισαν το βραβείο startup στην κατηγορία Future Innovators Λυκείου.

Οι νέοι που ασχολούνται με την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM μαθαίνουν να αξιοποιούν τις δυνατότητες της τεχνολογίας, να δουλεύουν ομαδικά, να επιλύουν προβλήματα, αλλά και να προτείνουν καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση διαφόρων σύγχρονων ζητημάτων. 

Η Ελλάδα συμμετέχει στις Παγκόσμιες Ολυμπιάδες Ρομποτικής από το 2009, έχοντας μέχρι σήμερα κατακτήσει 7 μετάλλια και 18 θέσεις στην πρώτη δεκάδα.

About Freegr network

Από το Blogger.