freegr

Η "λίστα του Μίδα" με τους κορυφαίους επενδυτές τεχνολογίας στην Ευρώπη για το 2022


 Του Iain Μartin

O πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, οι "παγωμένες" IPO και το sell-off των μετοχών τεχνολογίας προαναγγέλλουν έναν βαρύ χειμώνα για το τεχνολογικό οικοσύστημα της Ευρώπης. Οι επενδύσεις στις startups της Γηραιάς Ηπείρου μειώθηκαν κατά 15% από το επίπεδο-ρεκόρ των 100 δισ. δολαρίων το 2021, αλλά οι 25 επενδυτές της έκτης ετήσιας Midas List Europe εξακολουθούν να επιλέγουν τους μελλοντικούς νικητές.

Η Midas List Europe, που συντάχθηκε σε συνεργασία με την TrueBridge Capital Partners, είναι η οριστική κατάταξη των 25 κορυφαίων επενδυτών τεχνολογίας στην Ευρώπη, στο Ισραήλ και στη Μέση Ανατολή. Φέτος, η τετραετής παρουσία του Jan Hammer στην κορυφή της Midas List Europe διακόπηκε από τον συνάδελφό του στην Index Ventures, Danny Rimer. Ο Hammer είχε επενδύσει στην Robinhood, η οποία έχασε το 72% της αξίας της μετά την IPO τον Ιούλιο του 2021, καθώς και σε άλλα "πεφταστέρια" που εμφανίστηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, ενώ η νεοσύστατη εταιρεία κατασκευής software και λειτουργιών υπολογιστών Figma, στην οποία επένδυσε ο Rimmer, είδε την αξία της να αυξάνεται μετά την προσφορά ύψους 20 δισ. δολαρίων για εξαγορά της από την Adobe τον Σεπτέμβριο.

Η Index Ventures έχει πλέον τέσσερις συμμετέχοντες στην ευρωπαϊκή Midas List συμπεριλαμβανομένων του αδελφού του Rimer, Neil, και του Martin Mignot. Η Index ανταγωνίζεται την Accel, η οποία μετρά τρεις παρουσίες, με επικεφαλής τον Philippe Botteri, μεταξύ των κορυφαίων επενδυτών της Ευρώπης.

Η αναταραχή στις αποτιμήσεις εισηγμένων -και μη- τεχνολογικών εταιρειών οδήγησε εκτός λίστας έξι επενδυτές, ενώ τέσσερις είναι οι νέες είσοδοι. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο βετεράνος της Northzone, Michiel Kotting και ο Matt Miller της Sequoia Capital, η Ophelia Brown της Blossom Capital (Λονδίνο) και ο Filip Dames της Cherry VC (Βερολίνο).

Η Midas List Europe βασίζεται σε δεδομένα που αναγνωρίζουν τις πιο επιτυχημένες επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις, από IPO υψηλού προφίλ έως "μονόκερους" που δεν έχουν ακόμη εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Κάθε χρόνο, το Forbes και η TrueBridge εξετάζουν τις εμπιστευτικές υποβολές δεδομένων εκατοντάδων επενδυτών σε δεκάδες εταιρείες για να παρακολουθήσουν τις επιδόσεις τους. Η Midas List Europe μετράει τις επενδύσεις σε ιδιωτικές εταιρείες που έχουν αντλήσει χρηματοδότηση με αποτίμηση 200 εκατ. δολάρια ή περισσότερο ή που έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο ή που έχουν εξαγοραστεί έναντι τουλάχιστον 100 εκατ. δολαρίων κατά την τελευταία 5ετία. 

Αξιοπρόσεκτες περιπτώσεις

Filip Dames
Εταιρεία: CHERRY VENTURES
Αξιοσημείωτη επένδυση: AUTO1

Πολύ πριν η Cherry Ventures του Dames δει τα αποτελέσματα εννέα επενδύσεων σε νεοφυείς επιχειρήσεις που έγιναν "μονόκεροι", ο επενδυτής με έδρα το Βερολίνο ήταν ένας βαρύτονος με κλασική εκπαίδευση. "Η ομάδα της Cherry αρνείται να πάει καραόκε μαζί μου", λέει. Σε κάποια προηγούμενη ζωή του, ο Dames ξεχώρισε ως επιχειρηματίας, βοηθώντας στην ίδρυση της εισηγμένης διαδικτυακής εταιρείας λιανικής πώλησης Zalando, μια εμπειρία που, όπως λέει, διαμόρφωσε την προσέγγισή του στην Cherry: "Σκεφτόμαστε πολύ την προστιθέμενη αξία μας για τους ιδρυτές, πώς διαμορφώνουμε την ομάδα μας, πώς επεκτείνουμε την κοινότητά μας και πώς εκπροσωπούμε το εμπορικό μας σήμα".

Matt Miller
Εταιρεία: SEQUOIA CAPITAL
Αξιοσημείωτη επένδυση: CONFLUENT

Υπό την ηγεσία του Miller, ο οποίος ήρθε ως "μεταγραφή" από τις ΗΠΑ, και της πρώην συνεργάτιδος της Accel, Luciana Lixandru (Νο 10), η Sequoia έχει κάνει "θραύση" από τότε που άνοιξε το υποκατάστημά της στην Ευρώπη. Η Sand Hill Road πρόσθεσε έναν πέμπτο εταίρο στο γραφείο της στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο, ενισχύοντας την πρακτική που ξεκίνησε μόλις πριν από δύο χρόνια. "Προσεγγίζουμε τις επενδύσεις με στόχο να γίνουμε ο προτιμώμενος επιχειρηματικός εταίρος του ιδρυτή μιας εταιρείας", λέει ο Miller. Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις του, όπως η Graphcore (με αποτίμηση 2,8 δισ. δολάρια) και η Tessian (370 εκατ. δολάρια), συνεχίζουν να ωριμάζουν. Αλλά ενώ ο Miller υποστήριζε αυτές τις εταιρείες όσο ζούσε ακόμη στην Καλιφόρνια, έκανε ένα ακόμη βήμα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ιδρυτών πέρυσι, μετακομίζοντας με την οικογένειά του στο Λονδίνο.

Michiel Kotting
Εταιρεία: NORTHZONE
Αξιοσημείωτη επένδυση: PERSONIO

Ο Kotting είναι ένας από τους παίκτες που κάνουν δυνατές εκκινήσεις. Όσο ήταν στην Accel, έκανε την πρώτη του επένδυση σε ένα ζευγάρι που γνώρισε όταν ταξίδευε -κάνοντας χρήση της πλατφόρμας CouchSurfing- στη Λιθουανία. Η εταιρεία που ίδρυσαν ήταν η Vinted, το ηλεκτρονικό κατάστημα ρούχων που αποτιμήθηκε στα 4,5 δισ. δολάρια. Ο επενδυτής με έδρα το Άμστερνταμ εντάχθηκε στη Northzone του Λονδίνου το 2016 και τον επόμενο χρόνο ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από την επένδυση της εταιρείας στην Personio. Αποτιμώμενη στα 8,5 δισ. δολάρια τον Ιούνιο, το στοίχημα του Kotting στη γερμανική εταιρεία λογισμικού για ανθρώπινο δυναμικό προσέφερε απροσδόκητα κέρδη 1,5 δισ. δολαρίων στην εταιρεία.

Ophelia Brown
Εταιρεία: BLOSSOM CAPITAL
Αξιοσημείωτη επένδυση: CHECKOUT.COM

Το 2019, τρία χρόνια μετά την συμπερίληψή της στη λίστα 30 Under 30 Europe του Forbes ως βασική επενδύτρια της Index, η Brown ξεκίνησε μόνη της την Blossom Capital. Τρία χρόνια μετά, η Blossom συγκαταλέγεται στις κορυφαίες αναδυόμενες εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ευρώπη, συγκεντρώνοντας ήδη 745 εκατ. δολάρια στα τρία πρώτα της funds. Η Brown έχει κινηθεί επιθετικά για να αποκτήσει μεγάλα μερίδια σε κάποιες λίγες εταιρείες, τις οποίες -όπως λέει η ίδια- ''πιστεύει''. Η MoonPay είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. H εταιρεία της έχει επωφεληθεί ως ο μεγαλύτερος μέτοχος της startup κρυπτονομισμάτων, η οποία αποτιμήθηκε στα 3,4 δισ. δολάρια τον Νοέμβριο του 2021.

Δείτε ολόκληρη τη λίστα εδώ.

About Freegr network

Από το Blogger.