freegr

Η TSMC σχεδιάζει παραγωγή τσιπ με προηγμένη τεχνολογία στα 3nm


 Τα σχέδια πάντως δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί πλήρως, δήλωσε τη Δευτέρα ο ιδρυτής της εταιρείας Morris Chang.

Η TSMC, ίσως ο πιο σημαντικός προμηθευτής της Apple Inc και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ με σύμβαση στον κόσμο, κατασκευάζει ένα εργοστάσιο αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αριζόνα. Πέρυσι, το Reuters ανέφερε τα σχέδια της TSMC για την κατασκευή περισσότερων εργοστασίων παραγωγής τσιπ στην Αριζόνα, συμπεριλαμβανομένων των συζητήσεων σχετικά με το αν το επόμενο εργοστάσιό της θα πρέπει να είναι πιο προηγμένο, το οποίο θα μπορούσε να κατασκευάζει τσιπ με τεχνολογία 3 νανομέτρων σε σύγκριση με τα πιο αργά, λιγότερο αποδοτικά τσιπ 5 νανομέτρων που θα κυκλοφορούν όταν το εργοστάσιο ξεκινήσει την παραγωγή.

Ο Chang, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ταϊπέι μετά την επιστροφή του από τη σύνοδο κορυφής του APEC στην Ταϊλάνδη, δήλωσε ότι το εργοστάσιο των 3 νανομέτρων θα βρίσκεται στην ίδια τοποθεσία στην Αριζόνα με το εργοστάσιο των 5 νανομέτρων.

«Η TSMC αυτή τη στιγμή έχει ένα σχέδιο για τα τρία νανόμετρα, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί πλήρως», δήλωσε ο Chang, ο οποίος έχει αποσυρθεί από την TSMC, αλλά εξακολουθεί να ασκεί επιρροή στην εταιρεία και στην ευρύτερη βιομηχανία τσιπ. «Έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί - στην ίδια τοποθεσία στην Αριζόνα, στη δεύτερη φάση. Τα πέντε νανόμετρα είναι η πρώτη φάση, τα 3 νανόμετρα είναι η δεύτερη φάση».

image.png.df7dc4342daf282d8a26701120fd717e.png

Η TSMC, η πολυτιμότερη εισηγμένη εταιρεία της Ασίας, αρνήθηκε να σχολιάσει και παρέπεμψε στη δήλωσή της νωρίτερα αυτό το μήνα ότι, ενώ κατασκευάζει μια τοποθεσία για ένα πιθανό δεύτερο εργοστάσιο στην Αριζόνα, δεν είχε καταλήξει σε τελική απόφαση.

Η εταιρεία διοργανώνει μια τελετή στην Αριζόνα στις 6 Δεκεμβρίου. Ο Chang δήλωσε ότι θα παραστεί, μαζί με πελάτες και προμηθευτές της TSMC και την υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Gina Raimondo. Ο Chang πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden έχει επίσης προσκληθεί, αλλά δεν γνωρίζει αν θα παρευρεθεί.

Η δεσπόζουσα θέση της Ταϊβάν ως κατασκευαστής τσιπ που χρησιμοποιούνται σε τεχνολογίες από κινητά τηλέφωνα και αυτοκίνητα μέχρι μαχητικά αεροσκάφη έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι ο κόσμος εξαρτάται υπερβολικά από τη συγκεκριμένη χώρα, ειδικά την ίδια στιγμή που η Κίνα αυξάνει τη στρατιωτική πίεση με αξιώσεις.

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρώπη δίνουν κίνητρα δισεκατομμυρίων για να πείσουν τις εταιρείες να κατασκευάζουν τσιπ πιο κοντά στην πατρίδα τους, φλερτάροντας ιδίως τις επιχειρήσεις της Ταϊβάν. Ο Chang δήλωσε ότι ο κόσμος μόλις τώρα συνειδητοποίησε πόσο σημαντικά είναι τα τσιπ. «Υπάρχουν πολλοί ζηλιάρηδες, που ζηλεύουν την υπεροχή της Ταϊβάν» δήλωσε μεταξύ άλλων. insomnia.gr

About Freegr network

Από το Blogger.