freegr

Warren Buffett προειδοποιεί: Κραχ στην τεχνολογία για 2η φορά σε 23 χρόνια


 Όταν το 1999 ο Warren Buffett είχε μιλήσει σε συνέδριο στο Σαν Βάλεϊ του Αϊντάχο, είχε διατυπώσει μια αντιδημοφιλή προειδοποίηση - μια προειδοποίηση που οι οραματιστές στην αίθουσα δεν είχαν καμία διάθεση να ακούσουν.

Οι τεχνολογικοί ηγέτες που συγκεντρώθηκαν εκεί ήταν αποφασισμένοι να αλλάξουν τον κόσμο και είχαν ήδη κερδίσει περιουσίες από αυτό.
Και σε μια χρονιά όπου ορισμένες μετοχές τεχνολογίας είχαν αυξηθεί έως και 27 φορές, πολλοί από αυτούς κάθονταν σε επενδύσεις με ουρανοκατέβατες αποτιμήσεις για τις οποίες ένιωθαν χαρά.
Ο Warren Buffett όμως προειδοποίησε το πλήθος ότι περίμεναν πάρα πολλά μακροπρόθεσμα.
Επισήμανε κάποιες περιόδους στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ όπου η οικονομία της Αμερικής είχε διπλασιάσει, τριπλασιάσει ή και πενταπλασιάσει την αξία της - όμως το χρηματιστήριο κατέρρευσε, επειδή είχε ήδη υπερτιμηθεί τόσο πολύ από την αρχή.
Ο Buffett αναγνώρισε τις αστραφτερές επιδόσεις της αγοράς τα τελευταία χρόνια.
Αυτό όμως θα πρέπει να κάνει τους επενδυτές επιφυλακτικούς.
Με την πάροδο του χρόνου, προειδοποίησε, η πραγματικότητα θα καλύψει τις υψηλές αποτιμήσεις.
Ο Buffett είχε δίκιο στα τέλη του 1999.
Η διαβόητη κατάρρευση της φούσκας dot.com - η οποία θα έστελνε το χρηματιστήριο Nasdaq να καταρρεύσει κατά 75% και θα έβλεπε γνωστά ονόματα όπως η Apple και η Amazon.com να χάνουν πάνω από το 80% της κεφαλαιοποίησής τους - ήταν μόλις λίγους μήνες μακριά.
Ο φίλος του Buffett, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Bill Gates, ήταν στο ακροατήριο εκείνη την ημέρα.
Σε λιγότερο από ένα χρόνο, η τιμή της μετοχής της Microsoft θα κατέρρεε κατά 34% και θα χρειάζονταν 14 χρόνια για να επιστρέψουν οι μετοχές της εταιρείας στα επίπεδα του 1999.
Ο Andy Grove, ιδρυτής της Intel, ήταν επίσης στο πλήθος.
Θα έβλεπε την εταιρεία του να τα πηγαίνει ακόμη χειρότερα.
Η Intel απέδωσε 24% στα επόμενα 17 χρόνια, μόλις το ήμισυ του κέρδους 58% του S&P 500.

Επαναλαμβάνεται η ιστορία;

Σχεδόν πριν από δύο χρόνια, ο Charlie Munger, συνεργάτης του Buffett στην Berkshire Hathaway, έκανε τη δική του προειδοποίηση για μια επικίνδυνη μανία της αγοράς, λέγοντας ότι οι επενδυτές ήταν "πολύ κοντά στο όριο του να παίζουν με τη φωτιά".
Η στροφή της χρηματιστηριακής αγοράς τον τελευταίο χρόνο επιβεβαίωσε την άποψη αυτή.
Ο S&P 500 σημείωσε πτώση άνω του 22%, τερματίζοντας μια ιστορική ανοδική αγορά 14 ετών.
Και σε βουτιές παρόμοιες με αυτές που υπέστη η τεχνολογία το 2000 και το 2001, τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Tesla, η Apple, η Amazon και η Meta Platforms έχουν χάσει τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία.
Και δεν είναι μόνο οι εισηγμένες εταιρείες - η χρηματοδότηση για τις νεοφυείς επιχειρήσεις έχει καταρρεύσει κατά 23% παγκοσμίως κατά το τελευταίο έτος.
Σαφώς, υπήρξε μια στροφή στο κλίμα της αγοράς.

Οδηγός ο φόβος

Οι επενδυτές δεν είναι πλέον αισιόδοξοι και καθοδηγούνται από τον φόβο της απώλειας.
Και αυτό φέρνει στο μυαλό περισσότερα λόγια σοφίας από τον Buffett: να είστε άπληστοι όταν οι άλλοι φοβούνται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τεχνολογικές μετοχές που επλήγησαν περισσότερο στο τελευταίο μεγάλο τεχνολογικό sell off ανέκαμψαν πάνω από 2.000% η καθεμία τα επόμενα χρόνια.
Είναι πιθανό οι επενδυτές σήμερα να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια παρόμοια ευκαιρία.
Και οι επενδυτές που επιθυμούν να επωφεληθούν από μια ενδεχόμενη ανάκαμψη έχουν ένα όπλο στο οπλοστάσιό τους που δεν είχαν το 2001 - την εύκολη πρόσβαση σε νεοσύστατες εταιρείες μέσω του equity crowdfunding.
Το StartEngine είναι ένας γίγαντας του equity crowdfunding που επιτρέπει σε απλούς επενδυτές να διεκδικήσουν μερίδια σε μερικές από τις πιο συναρπαστικές, αν και επικίνδυνες, εταιρείες στον κόσμο.
Πρόσφατα συνήψε συμφωνία με ένα άλλο crowdfunder - το Indiegogo - για να φέρει το δίκτυο των 800.000 επενδυτών του τελευταίου στην πλατφόρμα equity crowdfunding της StartEngine.
Με τη συμφωνία αυτή, η εμβέλεια της StartEngine φτάνει τους 1,7 εκατομμύρια επενδυτές - και η σειρά των εξαγορών μπορεί να είναι μόνο η αρχή.

www.bankingnews.gr

About Freegr network

Από το Blogger.