freegr

Οι νέοι προτιμούν τα μετρητά και οι ηλικιωμένοι τις κάρτες


 Οι νέοι χρησιμοποιούν περισσότερο τα μετρητά από τους ηλικιωμένους, δείχνοντας τελικά προτίμηση σε αυτόν τον τρόπο πληρωμής για να κάνουν τις αγορές τους. Ο λόγος απλός. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό.

Βέβαια, παρά τη χρήση των μετρητών, η σχέση τους με την τεχνολογία και με το smartphone παραμένει εξίσου στενή, για αυτό στρέφονται στα ψηφιακά πορτοφόλια και γενικώς στις –προσφιλείς σε αυτούς– σύγχρονες μεθόδους πληρωμών (π.χ. Revolut, εφαρμογές ηλεκτρονικής πληρωμής κ.ά.). Αντιθέτως, οι αντιστάσεις των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας ως προς τη χρήση των καρτών έχουν τελευταία καμφθεί. Ετσι, εμφανίζονται πιο εξοικειωμένοι με το πλαστικό χρήμα και το επιλέγουν τελικά ως πρώτο τρόπο πληρωμής.

Ερευνα της Focus Bari με τίτλο «Οι τρόποι πληρωμής που προτιμούν οι Ελληνες» δείχνει πως, ως μέσο πληρωμών, τα μετρητά / αντικαταβολή αποτελούν πρώτη προτίμηση για το 21% των νέων ηλικίας 18-24 ετών αλλά και το 18% των νέων ηλικίας 25-34 ετών, την ώρα που στις ηλικίες 55-64 ετών το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 16% και στο 13% στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Το χαρτζιλίκι που μπαίνει στην τσέπη τους αλλά και το γεγονός ότι αρκετοί αμείβονται με «μαύρα» μπορεί να δικαιολογήσει σε μεγάλο βαθμό την προτίμηση των νέων στο συγκεκριμένο είδος πληρωμών. Αντιθέτως, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας στρέφονται πλέον περισσότερο στη χρήση χρεωστικής κάρτας.

Οπως αναφέρουν στοιχεία της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2023, το 32% ατόμων ηλικίας 55-64 ετών προτιμά να πληρώνει με κάρτα, ποσοστό που αυξάνεται στο 38% όταν πρόκειται για άτομα άνω των 65 ετών. Αντιθέτως, οι νέοι 18-24 ετών γυρίζουν την πλάτη στις χρεωστικές κάρτες (11%) –ακόμη περισσότερο στις πιστωτικές κάρτες (7%)–, αξιοποιώντας ωστόσο τα ψηφιακά πορτοφόλια τύπου Apple Pay, Google Pay, χρεωστική κάρτα από το κινητό, καθώς και λύσεις που προτείνουν ανταγωνιστές των παραδοσιακών τραπεζών, όπως η Revolut. Ενδεικτικά, την κάρτα της Revolut, που «υπόσχεται» συναλλαγές χωρίς χρεώσεις, προτιμά το 10% των νέων ηλικίας 18-24 ετών, με τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών να δείχνουν λιγότερο έως καθόλου πρόθυμα να αξιοποιήσουν τέτοιες μεθόδους πληρωμών.

Στο μεταξύ, τους τελευταίους μήνες, εταιρείες όπως η Cosmote αλλά και το Viber μπήκαν στις ηλεκτρονικές πληρωμές και λάνσαραν το δικό τους ψηφιακό πορτοφόλι επιχειρώντας να «εκτοπίσουν» πιο παραδοσιακά μέσα πληρωμών. Ωστόσο, η διείσδυσή τους στην ελληνική αγορά είναι ακόμη χαμηλή, αφού πρόκειται και για νέες υπηρεσίες. Σύμφωνα με την έρευνα, οι Ελληνες συστηματικά προτιμούν δύο διαφορετικούς τρόπους πληρωμών για να κάνουν τις αγορές τους, με το 48% να προτιμά τη χρεωστική κάρτα και το 40% τα μετρητά. Αρκετά διαδεδομένη είναι και η πληρωμή μέσω e-banking, την οποία προτιμά το 30% των Ελλήνων, ενώ το 15% χρησιμοποιεί τα ψηφιακά πορτοφόλια. Την κάρτα της Revolut επιλέγει το 5% και το 2% προτιμά συστηματικά την εφαρμογή payzy της Cosmote.

Ενώ οι Ελληνες γνωρίζουν σχεδόν τους μισούς τρόπους πληρωμής που υπάρχουν στην αγορά, εντούτοις τελικά χρησιμοποιούν το 1/3 από αυτούς που είναι διαθέσιμοι, με τη χρεωστική κάρτα και τα μετρητά / αντικαταβολή να βρίσκονται πολύ ψηλά στη λίστα. Βέβαια οι προτιμώμενοι τρόποι πληρωμής διαφέρουν ανάλογα με το τι θέλει να πληρώσει ο καθένας. Για παράδειγμα, αρκετά συνηθισμένη για το 44% των ερωτηθέντων είναι η πληρωμή λογαριασμών μέσω e-banking, ενώ το 30% το χρησιμοποιεί για να εξοφλήσει συνδρομές για υπηρεσίες. Ενας στους δύο χρησιμοποιεί πλαστικό χρήμα για τα ψώνια του σούπερ μάρκετ, ενώ το 44% πληρώνει με κάρτα ρούχα, αξεσουάρ κ.λπ. Τα μετρητά / αντικαταβολή χρησιμοποιούνται από το 60% για αγορές υπηρεσιών, με τη χρεωστική κάρτα να ακολουθεί (30%).

About Freegr network

Από το Blogger.