freegr

ΣΟΚ από τη NASA: Η έκρηξη σουπερνόβα που μπορεί να «εξαφανίσει» τη ζωή στη Γη!


 Οι άγνωστες δυνάμεις του Σύμπαντος αποκαλύπτονται στην ανθρωπότητα… Με τα νέα προηγμένα όργανα που χρησιμοποιεί η NASA και οι διαστημικές υπηρεσίες με τις οποίες συνεργάζεται, έχει καταφέρει να «αποκρυπτογραφήσει» δεκάδες μυστικά, σε μακρινούς κόσμους, όπου οι νόμοι της φύσης δείχνουν να προσαρμόζονται στο εκάστοτε περιβάλλον.

Μέσω του Παρατηρητηρίου ακτίνων Χ Chandra, η NASA ανακάλυψε έναν νέο μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή σε πλανήτες όπως η Γη, άρα και για την ανθρωπότητα.

Αυτή η απειλή που βρέθηκε πρόσφατα από το Chandra, προέρχεται από το κύμα έκρηξης ενός σουπερνόβα που χτυπά πυκνό αέριο που περιβάλλει το αστέρι που εξερράγη.

Όταν συμβεί αυτή η πρόσκρουση, μπορεί να παράγει μια μεγάλη δόση ακτίνων Χ που φθάνει σε έναν πλανήτη που μοιάζει με τη Γη μήνες έως χρόνια μετά την έκρηξη και μπορεί να διαρκέσει για δεκαετίες, σε απόσταση που φτάνεια ακόμη και τα 160 έτη φωτός. Μια τέτοια έντονη έκθεση μπορεί να προκαλέσει ένα γεγονός εξαφάνισης της ζωής στον πλανήτη.

Μια νέα μελέτη που αναφέρει αυτή την απειλή βασίζεται σε παρατηρήσεις ακτίνων Χ 31 σουπερνόβα και τα επακόλουθά τους – κυρίως από το Παρατηρητήριο ακτίνων Χ Chandra της NASA, τις αποστολές Swift και NuSTAR και το XMM-Newton της ESA – και δείχνει ότι οι πλανήτες μπορούν να υποβληθούν σε θανατηφόρες δόσεις ακτινοβολία που βρίσκεται περίπου 160 έτη φωτός μακριά.

Τέσσερις από τους σουπερνόβα της μελέτης (SN 1979C, SN 1987A, SN 2010jl και SN 1994I) εμφανίζονται σε σύνθετες εικόνες που περιέχουν δεδομένα Chandra μπορείτε να δείτε στην εικόνα που ακολουθεί.

Πριν από αυτό, οι περισσότερες έρευνες για τις επιπτώσεις των εκρήξεων σουπερνόβα είχαν επικεντρωθεί στον κίνδυνο από δύο περιόδους: την έντονη ακτινοβολία που παράγεται από ένα σουπερνόβα τις ημέρες και μήνες μετά την έκρηξη και τα ενεργητικά σωματίδια που φτάνουν εκατοντάδες έως χιλιάδες χρόνια μετά.

Εάν ένας χείμαρρος ακτίνων Χ σαρώσει έναν κοντινό πλανήτη, η ακτινοβολία θα μπορούσε να αλλάξει σοβαρά την ατμοσφαιρική χημεία του πλανήτη.

Για έναν πλανήτη που μοιάζει με τη Γη, αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να εξαλείψει ένα σημαντικό μέρος του όζοντος, το οποίο τελικά προστατεύει τη ζωή από την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία του αστέρα-ξενιστή του.

Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει στην εξαφάνιση ενός ευρέος φάσματος οργανισμών, ειδικά των θαλάσσιων που βρίσκονται στα θεμέλια της τροφικής αλυσίδας, οδηγώντας σε ένα γεγονός εξαφάνισης.

Μετά από χρόνια θανατηφόρου έκθεσης σε ακτίνες Χ από την αλληλεπίδραση του σουπερνόβα και την πρόσκρουση της υπεριώδους ακτινοβολίας από το άστρο υποδοχής ενός πλανήτη σαν τη Γη, μπορεί να παραχθεί μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του αζώτου, προκαλώντας καφέ ομίχλη στην ατμόσφαιρα.

Σουπερνόβα «κοντά» στη Γη πριν από 2 έως 8 εκατ. χρόνια

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις – συμπεριλαμβανομένης της ανίχνευσης σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο ενός ραδιενεργού τύπου σιδήρου – ότι οι σουπερνόβα εμφανίστηκαν κοντά στη Γη μεταξύ περίπου 2 και 8 εκατομμυρίων ετών πριν. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτές οι σουπερνόβα απείχαν περίπου 65 έως 500 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Αν και η Γη και το Ηλιακό Σύστημα βρίσκονται επί του παρόντος σε έναν ασφαλή χώρο όσον αφορά τις πιθανές εκρήξεις σουπερνόβα, πολλοί άλλοι πλανήτες στον Γαλαξία δεν είναι. Αυτά τα γεγονότα υψηλής ενέργειας θα συρρικνώσουν αποτελεσματικά τις περιοχές μέσα στον γαλαξία του Γαλαξία, γνωστό ως Γαλαξιακή Κατοικήσιμη Ζώνη, όπου οι συνθήκες θα ήταν ευνοϊκές για τη ζωή όπως την ξέρουμε.

About Freegr network

Από το Blogger.