Το ψηφιακό ευρώ ή αλλιώς Digital Euro, αντιπροσωπεύει μια ψηφιακή μορφή του φυσικού νομίσματος που χρησιμοποιείται από όλους και είναι σχεδιασμένη να αποτελεί μια συμπληρωματική μορφή πληρωμής και όχι να λειτουργήσει ως αντικατάσταση. Εν ολίγοις είναι μια τρίτη μορφή χρήματος που συνυπάρχει με τα μετρητά και τις ηλεκτρονικές καταθέσεις, Είναι ανταλλάξιμη 1:1 με τα μετρητά και τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας.
Στόχος του ψηφιακό ευρώ είναι να γίνει το πιο ιδιωτικό νόμισμα που θα υπάρχει, θα βασίζεται στο Blockchain και οι τράπεζες θα έχουν πρόσβαση στα μεταδεδομένα και όχι στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Η ΕΚΤ εξηγεί πως θα λειτουργεί:
- Το ψηφιακό ευρώ θα ήταν ένα ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής, διαθέσιμο σε όλους χωρίς χρέωση. Όπως ακριβώς χρησιμοποιούνται τα μετρητά σήμερα, θα μπορούσατε να το χρησιμοποιείτε οπουδήποτε στη ζώνη του ευρώ, θα ήταν ασφαλές και θα προστάτευε την ιδιωτική σας ζωή. Στην κοινωνία μας όπου ο ψηφιακός μετασχηματισμός προχωρεί με αμείωτο ρυθμό, το ψηφιακό ευρώ θα αποτελούσε βήμα προόδου για το ενιαίο νόμισμα.
- Το ψηφιακό ευρώ θα αποθηκευόταν σε ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι που θα μπορούσατε να δημιουργήσετε στην τράπεζά σας ή σε δημόσιο φορέα διαμεσολάβησης. Έτσι θα κάνατε όλες τις συνήθεις ηλεκτρονικές πληρωμές σας –στο κατάστημα της γειτονιάς, σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, προς ένα φιλικό πρόσωπο– με το τηλέφωνό σας ή την κάρτα σας, σε απευθείας σύνδεση (online) ή εκτός σύνδεσης (offline).
Πώς θα λειτουργούσε το ψηφιακό ευρώ;
Φανταστείτε ότι πηγαίνετε σε μια αυτόματη ταμειολογιστική μηχανή (ΑΤΜ) και κάνετε ανάληψη 100 ευρώ. Το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού σας μειώνεται κατά 100 ευρώ, αλλά τώρα έχετε 100 ευρώ σε μετρητά για να κάνετε πληρωμές.
Την ίδια διαδικασία θα κάνατε και για το ψηφιακό ευρώ, μόνο που τα χρήματα που θα παίρνατε από τον τραπεζικό λογαριασμό σας δεν θα τα μετατρέπατε σε μετρητά, αλλά σε ψηφιακό ευρώ.
Γιατί χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό ευρώ;
Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι κάνουν τις πληρωμές τους μεταβάλλεται ραγδαία και οι καταναλωτές στη ζώνη του ευρώ προτιμούν ολοένα περισσότερο να κάνουν τις πληρωμές τους ηλεκτρονικά παρά με μετρητά.
Γι’ αυτό, προκειμένου να διαφυλάξουμε τον ρόλο του δημόσια εκδιδόμενου χρήματος και να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη στο νόμισμά μας, διερευνούμε τα οφέλη ενός ασφαλούς και καθολικά αποδεκτού ψηφιακού ευρώ.
Εμμένουn, οι φορείς της Ε.Ε. επίσης στη δέσμευσή τους να διασφαλίζουν ότι τα μετρητά θα εξακολουθούν να γίνονται αποδεκτά παντού στη ζώνη του ευρώ.
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου