freegr

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η διάρκεια των ημερών θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη

 


Οι ειδικοί έχουν προβλέψει ότι η διάρκεια των ημερών στη Γη θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη όσο περνάει ο καιρός.

Από τότε που έγινε γνωστό ότι ο πλανήτης μας θα έχει όλο και μεγαλύτερες ημέρες, οι επιστήμονες προσπαθούν να προβλέψουν πόσο μεγάλες θα γίνουν αυτές οι μέρες.

Οι ειδικοί έχουν προβλέψει ότι η ζωή θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει δραματικά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και στο μέλλον ίσως να μην υπάρχουμε καν. Μην φρικάρετε όμως - πιστεύουν ότι η «αποκάλυψη» θα συμβεί μέσα στα επόμενα 250 εκατομμύρια χρόνια, όχι αύριο. Η Sarah Millholland, επίκουρη καθηγήτρια Φυσικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, δήλωσε στο Live Science: «Η Γη έχει "βιώσει" ημέρες που ήταν τόσο μικρότερες όσο και μεγαλύτερες από τις σημερινές σε διαφορετικά σημεία της ιστορίας. Το πιο σημαντικό είναι ότι επηρεάστηκε από τις παλιρροϊκές αλληλεπιδράσεις με τη Σελήνη. Πριν από περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια, η διάρκεια της ημέρας ήταν μόνο περίπου 19 ώρες».

Μάλιστα οι γεωλόγοι υποστηρίζουν ότι, σε κάποιο σημείο, η Γη μπορεί να περιστρεφόταν σε μόλις 10 ώρες.Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε επίσης να παίξει ρόλο λόγω της ανακατανομής της γήινης μάζας λόγω της τήξης των παγετώνων, των αλλαγών στη στάθμη της θάλασσας και της τεκτονικής δραστηριότητας", πρόσθεσε ο Millholland.

"Καθώς λιώνουν οι πολικοί πάγοι, η περιστροφή επιβραδύνεται" εξηγούν οι επιστήμονες.Ο Batygin πιστεύει ότι ο κύριος λόγος για την επιβράδυνση της περιστροφής της Γης οφείλεται στη σχέση της με τη Σελήνη - αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο για εμάς.

Μια μελέτη του 2018, με συν-συγγραφέα τον καθηγητή Stephen Myers του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison, διαπίστωσε ότι οι ημέρες (οι οποίες, για όσους από εσάς δεν θυμάστε τα μαθήματα φυσικής στο σχολείο, υπολογίζονται με βάση τον χρόνο που χρειάζεται η Γη για να περιστραφεί μία φορά γύρω από τον άξονά της) είχαν στην πραγματικότητα μόνο 18 ώρες διάρκεια πριν από 1,4 δισεκατομμύρια χρόνια, σε αντίθεση με τις 24 ώρες που έχουν σήμερα.

Καθώς η Σελήνη βρισκόταν παλαιότερα πιο κοντά στη Γη, η επίδραση της βαρύτητάς της ήταν ισχυρότερη, οπότε προκαλούσε πολύ ταχύτερη περιστροφή της Γης, με αποτέλεσμα την 18ωρη ημέρα.Οπότε... αν η διάρκεια της ημέρας ήταν 18 ώρες πριν από 1,4 δισεκατομμύρια χρόνια, φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να αισθανθούμε την αργή αλλαγή στην επιμήκυνση της ημέρας για άλλα δισεκατομμύρια χρόνια.

About Freegr network

Από το Blogger.