freegr

«Lunar Lake», η Intel θΕΛΕΙ ΝΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ στην αγορά των Copilot+ ΑΙ PCs


 Έχοντας βασικό στόχο να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ευκαιρία που παρουσιάζεται με τα Copilot+ AI PCs και παράλληλα να αντιμετωπίσει την απειλή της ARM -που έγινε αισθητή με την διάθεση των πρώτων Qualcomm Snapdragon X Elite-powered φορητών υπολογιστών- η Intel παρουσίασε τη νέα γενιά επεξεργαστών για φορητούς υπολογιστές που προς το παρόν είναι γνωστή με το κωδικό όνομα «Lunar Lake».

Οι νέοι επεξεργαστές παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Pat Gelsinger, CEO της Intel®, στην έκθεση Computex 2024 που λαμβάνει χώρα αυτή την εβδομάδα στην Ταϊπέι της Ταιβάν. Τα νέα αυτά SoCs (System-On-a-Chip) έρχονται με ποικιλία καινοτομιών συνεχίζοντας από εκεί που σταματούν οι περσινοί «Meteor Lake» -επισήμως γνωστοί ως Core Ultra. Η Intel κάνει λόγο για καλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα, τετραπλάσια απόδοση από την ενσωματωμένη μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας (NPU), 50% ταχύτερη ενσωματωμένη Intel Arc GPU -η οποία βασίζεται στην νέας γενιάς αρχιτεκτονική Intel® Xe «Battlemage»- και ταχύτερης πρόσβασης σύστημα μνήμης που πλέον βρίσκεται «on-package» για μικρότερο αποτύπωμα.

IMG_20240604_155542.jpg.14638dbbcf5d9a65e1554c607d3a096d.jpg

Καθώς οι Lunar Lake επίσης ενσωματώνουν το λιγότερο 16 GB RAM και έχουν NPU ικανή να εκτελέσει πάνω από 40 τρις. πράξεις το δευτερόλεπτο (48 TOPS), οι φορητοί υπολογιστές που θα βασίζονται σε αυτούς πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις της Microsoft για τα Copilot+ AI PCs.

960x022.webp.1d8105a9efcb4949ac7563689d2e75c5.webp

Όπως αναφέραμε, οι νέοι επεξεργαστές Lunar Lake χαρακτηρίζονται από αρκετές αλλαγές σε σύγκριση με τους σημερινούς Meteor Lake. Αν και διατηρούν την υβριδική αρχιτεκτονική που μας σύστησε η Intel με το λανσάρισμα των Meteor Lake, οι νέοι επεξεργαστές διαθέτουν πλέον πυρήνες υψηλής απόδοσης (Performance cores) τύπου Lion Cove και πυρήνες υψηλής ενεργειακής αποδοτικότητας (Efficiency cores) τύπου Skymont. Οι νέοι αυτοί πυρήνες αποτελούν τον βασικότερο παράγοντα για την ανώτερη ενεργειακή αποδοτικότητα που επιδεικνύουν σύμφωνα με την Intel.

Όπως γνωρίζουμε και από τους Meteor Lake, ένα SoC αυτού του τύπου περιλαμβάνει τρεις λογικές μονάδες, την κεντρική μονάδα επεξεργασίας (GPU), την ενσωματωμένη μονάδα επεξεργασίας γραφικών (iGPU) και την νευρωνική μονάδα επεξεργασίας (NPU) με σχεδόν κάθε μία από αυτές να βρίσκεται σε ξεχωριστή μήτρα (die) στη συσκευασία κάθε SoC. Όπως και με τους Meteor Lake, η Intel χρησιμοποιεί πλακίδια (tiles) και την τεχνική συσκευασίας FOVEROS 3D για να δημιουργήσει τους Lunar Lake ωστόσο έχει μετακινήσει ή και «ενοποιήσει» διάφορα στοιχεία. Το Meteor Lake ήταν ένα SoC που αποτελούνταν από διαφορετικά τμήματα-πλακίδια, με τους πυρήνες της κεντρικής μονάδας επεξεργασίας να βρίσκονται στο πλακίδιο (tile) με την ονομασία Compute, την ενσωματωμένη μονάδα επεξεργασίας γραφικών να βρίσκεται στο πλακίδιο Graphics, την μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας να βρίσκεται στο πλακίδιο SΟC και όλα τα στοιχεία των υποστηριζόμενων διασυνδέσεων όπως των PCIe, Thunderbolt και USB4 να βρίσκονται στο πλακίδιο Ι/Ο.

lnl3.jpg.ddbbc36c4d7ff81853b05369459219cd.jpg

Όλα τα παραπάνω πλακίδια -άλλα κατασκευασμένα με μέθοδο Intel 4 όπως το Compute tile, άλλα στα 6nm και στα 5nm σε κόμβους της TSMC- είναι τοποθετημένα πάνω σε ένα πλακίδιο 20nm-class που περιλαμβάνει όλη την «καλωδίωση» υψηλής πυκνότητας για την επικοινωνία των πλακιδίων μεταξύ τους περίπου με τον τρόπο που θα έκανε ένας «interposer». Μία γενιά μετά, η Intel προχώρησε στην ενοποίηση των πλακιδίων Compute, Graphics και SOC σε ένα «tile» που ονομάζει Compute το οποίο κατασκευάζεται στα 3nm σε έναν τελευταίας γενιάς κόμβο της TSMC (για πρώτη φορά η Ταϊβανέζικη εταιρεία αναλαμβάνει να παράγει «tile» με πυρήνες επεξεργαστή x86-64 της Intel) ενώ όλοι οι υπόλοιποι ελεγκτές και τα στοιχεία I/O βρίσκονται στο πλακίδιο που η Intel πλέον ονομάζει Platform I/O και κατασκευάζεται στα 6nm επίσης από την TSMC.

Το πλακίδιο-βάση βρίσκεται πάνω σε ένα υπόστρωμα από «υαλοβάμβακα» (fiberglass) που περιλαμβάνει καλωδίωση (wiring) υψηλής πυκνότητας προς τα δύο chips μνήμης LPDDR5X-8500 χωρητικότητας έως και 32 GB. Η παρουσία «on-package» μνήμης on-package μειώνει το φυσικό αποτύπωμα και την κατανάλωση έως και 40% κατά τη διαδικασία διαμεταγωγής δεδομένων και επομένως ενδέχεται στους φορητούς υπολογιστές του μέλλοντος να μην είναι απαραίτητη η ύπαρξη ξεχωριστών αρθρωμάτων μνήμης τύπου SO-DIMM ή CAMM2 (ορισμένοι ενδέχεται να διαθέτουν πρόσθετες υποδοχές για αναβάθμιση ή για αύξηση της μνήμης).

960x0444.webp.fad899988b8cf2899c218856b0ea8ff0.webp

Επιστρέφοντας στο πλακίδιο Compute, περιλαμβάνει 4x πυρήνες P (Performance) και 4x πυρήνες E (Efficiency). Αυτό που έχει ενδιαφέρον εδώ, είναι ότι όχι μόνο το Lunar Lake SoC διαθέτει πλέον λιγότερους συνολικά πυρήνες -αν και ισχυρότεροι- αλλά οι πυρήνες P με την ονομασία «Lion Cove» είναι πλέον μονονηματικές μηχανές (single-threaded engines) με την Intel να προχωρά στην κατάργηση της τεχνολογίας HyperThreading. Από την άλλη, οι πυρήνες E με την ονομασία «Skymont» που έχουν πρόσβαση σε 4MB L2 Cache με διπλάσιο (2x) throughput σε σχέση με τους πυρήνες Crestmont του Meteor Lake SoC. H Intel κάνει λόγο για μία αύξηση της απόδοσης της τάξης του 38% στην εκτέλεση πράξεων ακεραίων και 68% στην εκτέλεση πράξεων κινητής υποδιαστολής (Instructions Per Clock) για τους πυρήνες Skymont σε σύγκριση με τους αντίστοιχους πυρήνες Crestmont στους Meteor Lake. Οι πυρήνες Lion Cove από την άλλη είναι πλέον single-threaded και μοιράζονται 12MB L3 Cache επιδεικνύοντας 14% αύξηση στον αριθμό των πράξεων ανά κύκλο ρολογιού που μπορεί να εκτελέσει (IPC) σε σύγκριση με ην περασμένη γενιά Redwood Cove που βρίσκουμε στους Meteor Lake. Η Intel επίσης προχώρησε σε σημαντικές βελτιώσεις στο χαρακτηριστικό Thread Director με λεπτομερέστερη ταξινόμηση-διευθυνσιοδότηση των φόρτων εργασίας και εξυπνότερη διαχείριση των πόρων. Χάρη στις βελτιστοποιήσεις του Thread Director, το λειτουργικό σύστημα (Windows) δημιουργούν κάτι σαν «ζώνες περιορισμού» διατηρώντας τα περισσότερα φορτία εργασίας στους πυρήνες Skymont για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.     

lnl17.jpg.c964f31f13aca090ec1c1006faeb2fc3.jpg

Αξιοσημείωτες αλλαγές και εξελίξεις έχουμε και στα άλλα δύο σημαντικά «συστατικά» του Lunar Lake SoC, δηλαδή στη μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας (Intel NPU 4) και στα ενσωματωμένα «γραφικά» αρχιτεκτονικής Intel Xe2 με την πρώτη να είναι ικανή για απόδοση άνω των 48 TOPS στην εκτέλεση διεργασιών Τεχνητής Νοημοσύνης. Τα γραφικά επόμενης γενιάς Intel Arc αρχιτεκτονικής Intel Xe2 (Battlemage) έρχονται με 8 μονάδες εκτέλεσης Xe και 8 πυρήνες ray tracing και μία εξειδικευμένη μηχανή AI απόδοσης έως 67 TOPS υποσχόμενη έως και 50% καλύτερη απόδοση στα γραφικά σε σχέση με την αρχιτεκτονική «Alchemist» των γραφικών στο Meteor Lake SoC. Επίσης, προσφέρεται υποστήριξη eDisplayPort 1.5, DisplayPort 2.1 και HDMI 2.1, καθώς και υποστήριξη για τον νέο VVC H.266 multimedia CODEC που υποτίθεται ότι παρέχει 10% καλύτερη συμπίεση σε σχέση με το AV1 χωρίς υποβάθμιση στην ποιότητα.

960x033.webp.3768925717c1210723ecf8f0891c123e.webp

Η νέα μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας (NPU) προσφέρει 4x την απόδοση της μονάδας που βρίσκεται στο Meteor Lake SoC κάνοντας άλμα από τα 12 TOPS στα 48 TOPS χάρη στους τέσσερις επιπλέον πυρήνες νευρωνικής επεξεργασίας και άλλες αρχιτεκτονικές βελτιώσεις. Συνολικά λοιπόν, τα νέα Lunar Lake προσφέρουν έως και 120 TOPS απόδοσης σε επίπεδο πλατφόρμας και όταν κυκλοφορήσουν οι πρώτοι φορητοί υπολογιστές με επεξεργαστές Lunar Lake το 3ο και 4ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το Windows Copilot+ Runtime και άλλα API προγραμματισμού θα επιτρέψουν στους developers να αξιοποιήσουν τόσο τον επεξεργαστή όσο και τα γραφικά ή τη νευρωνική μονάδα ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν για την καλύτερη βελτιστοποίηση των εργασιών AI.

960x0.webp.4be104c2effd3e6bba74da80dc17a20e.webp

Το κατά πόσον η Intel Lunar Lake θα εκπληρώσει την υπόσχεση του AI PC φέτος, μένει να το δούμε, αλλά η Intel προβάλλει μεγάλη εμπιστοσύνη ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα αποκτήσει ηγετική θέση στην αγορά των AI PC, όπως και αν διαμορφωθεί τελικά αυτή η αγορά. Σύμφωνα με την Intel, περιμένουμε τουλάχιστον 80 νέα διαφορετικά σχέδια φορητών υπολογιστών φέτος με επεξεργαστή Lunar Lake από τουλάχιστον 20 κατασκευαστές φορητών υπολογιστών. INSOMNIAGR

IMG_20240604_155614.jpg.2013f885c283924281cc2f680ff28231.jpg

Powered by Huawei P70 Series

About Freegr network

Από το Blogger.