ειδήσεις

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ;

Μέχρι το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 9,6 δισεκατομμύρια και οι διατροφικές ανάγκες αναμένεται να αυξηθούν κατά 70%. Είναι όμως, αρκετά τα τρόφιμα που παράγονται παγκοσμίως για να ταΐσουν όλο αυτό τον πληθυσμό; Στην ολομέλεια της προηγούμενης εβδομάδας οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι οι επενδύσεις στην γεωργική τεχνολογία είναι το κλειδί, όχι μόνο για την αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και για τον περιορισμό των οικολογικών επιπτώσεων.
  Μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της γεωργίας
Στην ΕΕ το 10,35% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα CO2, είναι αποτέλεσμα γεωργικών δραστηριοτήτων. Παγκοσμίως, η γεωργική παραγωγή αντιπροσωπεύει το 11%-14% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αλλά αν προσθέσει κανείς τη χρήση της γης, την αποψίλωση των δασών την επεξεργασία, τη μεταφορά, τη συσκευασία, το λιανικό εμπόριο και τα απόβλητα, το ποσοστό ξεπερνά το 50%. Ο Γιαν Χουιτέμα (Φιλελεύθεροι, Ολλανδία), εισηγητής της έκθεσης του ΕΚ για την καινοτομία στην ευρωπαϊκή διαχείριση γεωργικών εκμεταλλεύσεων, που υιοθετήθηκε στην τελευταία ολομέλεια του ΕΚ, δήλωσε ότι "οι αγρότες έχουν την ικανότητα και τη γνώση για καινοτόμες ιδέες αλλά περιορίζονται από παρωχημένες νομοθετικές ή ρυθμιστικές διατάξεις". Σύμφωνα με την έκθεση, οι καλλιέργειες ακριβείας, μπορούν να μειώσουν τη χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, ακόμη και νερού, ενώ τα συστήματα διαχείρισης που βασίζονται σε ΤΠΕ , τα οποία για παράδειγμα χρησιμοποιούν πληροφορίες που συγκεντρώνονται από τη ρομποτική, οδηγούν σε αύξηση της απόδοσης και σε μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
"Πολλές πρωτοποριακέ πρακτικές, όπως αυτές για την καταπολέμηση των επιβλαβών οργανισμών με έντομα ή η δημιουργία πράσινων λιπασμάτων από ροή αποβλήτων, υπάρχουν αλλά μερικές φορές η ευρωπαϊκή νομοθεσία εξακολουθεί να τις παρεμποδίζει. Αυτή την εβδομάδα οι ευρωβουλευτές επέλεξαν να πάνε ένα βήμα μπροστά και να μην παραμείνουν στο παρελθόν", δήλωσε ο εισηγητής του ΕΚ. Η ευρωβουλευτής Μακιντάιρ Άνθια (Ευρωπαίοι Μεταρρυθμιστές, Βρετανία), επισημαίνει στην έκθεσή της, που εγκρίθηκε στην ολομέλεια του Ιουνίου, ότι η γενετική ποικιλομορφία και η ποιότητα των φυτικών γενετικών πόρων διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη γεωργική ανθεκτικότητα και παραγωγικότητα. "
Οι μεγάλες το γνωρίζουν αυτό όπως το γνωρίζουμε και εμεί, επομένως είμαι σίγουρη ότι η ποικιλομορφία θα βρίσκεται κάπου στο πρόγραμμά ανάπτυξης τους", δήλωσε και πρόσθεσε ότι "εμείς δεν πρέπει να χάσουμε από τα μάτια μας τις παροχές της έξυπνης γεωργίας, καθώς απώτερος της στόχος είναι η μείωση χρήσης φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων, του νερού και ταυτόχρονα η βελτιστοποίηση των αποδόσεων".

About Freegr network

Από το Blogger.